Päťdňová polievka pre dušu

Možno sa s jeho názormi nie všetci stotožnia, pretože nie každý je schopný a ochotný urobiť vo svojom stravovaní také radikálne zmeny, aké urobil on. On však tvrdí, že je len poradcom, ktorý ukazuje smer, a každý môže spokojne začať systémom postupných krokov. Peter Planieta, autor článkov o výžive, kníh o varení, zakladateľ siete obchodov so zdravými potravinami, majiteľ reštaurácie, kde sa varí podľa piatich elementov. Rád cituje čínske príslovie, že otec choroby je vždy neistý, jej matkou je však rozhodne strava. Energiu dodávajúce silné vývary varí tri až päť dní bez toho, aby ich odstavil z plynu. Sú to doslova päťdňové polievky pre dušu.

31.01.2015 06:00
kuchyňa, varenie, polievka Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Tento rozhovor vznikol v období, keď viacero dní za sebou nevyšlo slnko. Ľudia sú depresívni, majú nedostatok vitamínu D. Aká potravina je liekom na tento problém?
Ľudia si stále myslia, že za to, ako sa cítime, môže počasie, prostredie, práca či stres… To tvorí možno 25 %. Dôležitá je však strava, tá tvorí 75 %. Ak sa v tomto období cítime depresívne, znamená to, že máme energeticky oslabené pľúca, hrubé črevo, obličky a močový mechúr. Náš organizmus totiž funguje ako zamestnanec, čo nedostal výplatu. Chvíľu počká, siahne na vlastné úspory. Ak sa mu však dlhodobejšie nedostáva to, čo potrebuje, začne sa sťažovať. A jeho slabé miesta sa môžu prejaviť práve v takomto období.

Takže nejestvuje zázračná potravina, ktorá nám zodvihne náladu, uvoľní endorfíny? Napríklad čokoláda?
Čokoláda či káva na povzbudenie, to je krátkodobé zdvihnutie energie. Je to, ako keď kúrite v kozube benzínom. Vzbĺkne to a zhasne. Svoje slabé miesta len narýchlo prelepíte. Výborným v tomto období je čaj, ktorý obsahuje škoricu, kurkumu, klinček, koreniny, ktoré dodajú teplo, rozjasnia trávenie, posilnia váš oheň. Ja však v takomto období na dodanie energie varievam troj- až päťdňové polievky. Aj teraz som v nedeľu jednu začal a stále ju varím. Je v nej dnes viac ako 48 hodín tepla a energie.

Vaše niekoľkodňové polievky sú známe. Natíska sa otázka, či v nich takýmto dlhodobým varom nezničíte všetky vitamíny a enzýmy?
Ja od takejto polievky nechcem vitamíny, ale energiu a vitalitu. Niektoré sprievodné látky sa zo zeleniny či strukovín nikdy neuvoľnia odšťavením ani žutím. Zeleninové obyčajne varím tri dni, strukovinové aj päť. Ak sa niekoho aj na svojich kuchárskych kurzoch spýtam, aké jedlo by ste dali pacientovi počas rekonvalescencie, väčšina odpovie – kvalitný silný vývar.

Avšak mäsový.
Kvalitné mäso vyživuje krv. Každá choroba krv oslabuje. Súhlasím. Ja však robím niekoľkodňové zeleninové a strukovinové vývary, ktoré hodinami varu naberajú miernu kyslosť a ak chce niekto podporiť pečeň, prirodzene kyslá polievka je na to úplne super. Samozrejme, ak hovoríme o enzýmoch a vitamínoch, tá polievka predsa nie je moje jediné jedlo. Na tanieri si do nej dám hoci čerstvú petržlenovú vňať. A japonské miso, fermentovaný výrobok zo sóje, jednu z najvšestran­nejších liečivých potravín na svete plnú vitamínov, minerálov a predovšetkým enzýmov. Keď vybuchla Fukušima, na mnohých Japoncov nemala radiácia až taký škodlivý dosah práve vďaka miso polievke, ktorú si pripravujú v najrôznejších obmenách prakticky každý deň.

Takže miso nie je mäso. A tá polievka, ktorú varíte, ustavične vrie? Akú máte spotrebu plynu?
Nesmie byť varená na elektrine, pretože len oheň z dreva alebo plynu vie dodať do jedla energiu. Nevrie, pretože po tom, čo ju privediete k varu, znížite plameň na minimum. Spotreba energie vôbec nie je taká vysoká, ako by ste očakávali. Ja som kedysi takto varieval na plynovej bombe a vystačila mi na celý mesiac. Navyše máte minimálne výdavky za potraviny. Strukovinu máte za pár centov. Deň vopred namočíte fazuľu, na druhý deň ju zlejete, dáte trojnásobok vody ako strukovín, ešte tam pridáte morskú riasu kombu. Morské riasy sú cenné obsahom minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré zhromažďujú z morskej vody. Neprijímajú z nej škodlivé látky tak ako ryby. Privediete do varu a potom už len varíte na minimálnom plameni. S pokrievkou bez dierky, vodu nedolievate. Pár centimetrov tekutiny sa časom stratí, ale nie je cieľom mať plný hrniec polievky. Dnes ráno som len prišiel ku sporáku a nabral som si na raňajky. Pridal som vňať a miso. Môj čas prípravy jedla bol takmer nula. Večer si zo strukoviny zas odoberiem, opražím cibuľku a mám za pár minút teplú večeru.

Neprihorí?
Aj v hrnci prebiehajú určité energetické procesy a ak tie zákony poznáte a používate ich, neprihorí vám ani strukovina, ani ryža. Preto polievku nesmiete miešať. Práve vtedy prihorí, pretože oddelíte energie, citlivé jinové zrná by padli na dno a jangové by vyplávali nahor.

A nerozvaria sa tie strukoviny či zelenina na blato?
Preto čisté zeleninové polievky varievam do troch dní. Strukoviny sú aj po piatich dňoch geniálne mäkké, ale nie blatové. V čínskej medicíne poznajú aj silné liečivé gondži kaše z obilnín. Zoberiete 1 šálku ryže natural, 4–6 šálok vody a varíte 6–8 hodín. Je z toho silná kaša, ktorej sa veľmi poteší váš žalúdok, slezina, hrubé črevo, obličky. Nedávno som takto varil na kurz ovos. Dal som ho variť večer, znížil plameň, zakryl hrniec. Ráno som sa zobudil, vypol som plameň a zobral som hrniec s uvareným ovsom na kurz varenia. Všetci boli unesení, vraj čo som do toho primiešal, taký dobrý ovos ešte nejedli. Nie je tam nič, len desať hodín tepla, vravím. Ak si dáte takúto energeticky výdatnú stravu – a nemyslím tým kalórie – nebudete mať vnútri chlad a nebude vám teda prekážať ani zima vonku.

Je pravda, že predovšetkým strukovín jeme veľmi málo. Mnohí sa vyhovárajú na to, že ich veľmi nafukujú. Ako ich pripraviť, aby sa tak nestalo?
Nafukovanie je slabosť sleziny a nefunkčného hrubého čreva. Aj ja som mal pred pár rokmi tento problém, dnes si s manželkou dáme na raňajky šošovicu s kyslou kapustou a nenafukuje nás. Keď mám náročný deň, jem strukoviny ráno, na obed aj večer. Je vhodné začať červenou šošovicou alebo cícerom, tie obyčajne nespôsobujú plynatosť. Správna príprava strukovín je taká, že ich na 12–24 hodín vopred namočíme, neskôr vodu zlejeme a dáme novú. Varíme odokryté s bobkovým listom. Ak nejde o biostrukoviny, zberáme vznikajúcu penu. Strukoviny, a najmä silné vývary z nich posilňujú obličky a slezinu. Obličky sú podľa čínskej medicíny nositeľom životnej energie. Ak neprijímame potraviny, ktoré by im ju dodávali, energia zdedená po rodičoch sa z nich postupne vyčerpáva. Ľudia sú unavení, smutní, depresívni, bez života. A vďaka cukru sa cítia vyhorení, nemajú náladu ani chuť žiť.

Vy vôbec nejete cukor? Nemáte chuť na sladké?
Odkedy som prestal jesť jednoduché cukry, mlieko a bielu múku, nemám prejavy alergií, nebolia ma kĺby, nemávam angíny, tráviace problémy, pálenie záhy, nafukovanie.

Viete, čo väčšinu ľudí odrádza? Nedokážu urobiť v stravovaní taký radikálny obrat. Vidia názvy ako miso, quinoa, arame, chia či tempeh – nemajú chuť si to študovať.
Na začiatku netreba robiť veľké zmeny, ak človek nie je veľmi chorý. Jestvujú skupiny najnezdravších potravín a každý z nás má nejakú, ktorá ho rozlaďuje. Treba ju určiť. Ide najmä o jednoduché cukry, potom mliečne výrobky – najmä syry a sladké jogurty – menšie zlo sú fermentované mliečne výrobky, ktoré odporúčam jesť so zeleninou. Číslo tri je mäso, potom nekvalitné tuky, biela múka a soľ. Začať možno aj systémom postupných krokov. Ak je niekto na sladké, nemusí si dávať do kávy dve čajové lyžičky cukru, stačí jedna. Ďalší „level“ je začať sladiť medom alebo stéviou a najvyšší – jednoducho si dať kávu bez cukru. Ak je niekto mliečny, nech si dá jogurt raz za dva dni a so zeleninou. „Mäsový človek“ len jedno mäsové jedlo za deň, vybrať si kvalitné mäso a vždy so zeleninou. Z času na čas si urobiť očistný bezmäsitý deň. Namiesto sladkostí si možno dať ovocie či sušené ovocie. Radikálny obrat zvládnu len ľudia, ktorí na to majú energiu. Záleží na tom, v akom stave majú obličky, tie sú o sile vôle! V tom môžu pomôcť najmä už toľko spomínané dlho varené polievky.

Ktoré sladidlá povoľujete?
Ja ľuďom nezakazujem, len vysvetľujem. Ak niekto nemá vážny zdravotný problém, nech aspoň nahradí biely cukor trstinovým. Pozor, niekedy je hnedá farba cukru len výsledkom zafarbenia bieleho rafinovaného cukru karamelom alebo repným sirupom. Ak už potrebujeme sladiť, je to možné robiť aj medom, kokosovým cukrom, javorovým, agávovým sirupom, stéviou a chuť na sladké možno najmä v zimných mesiacoch uspokojiť sušeným ovocím, ktoré nie je sírené oxidom siričitým. Ľudia v zásade sladké nepotrebujú.

Ľudia sa potrebujú odmeniť. A taká čokoláda je skvelá sladká odmena. Nemožno im ju odopierať.
Aj moja manželka má rada čokoládu. Keď má narodeniny, kúpim jej dobrú, kvalitnú čokoládu. Problém je v inom – ľudia porušili základný zákon – oslavujú každý deň. Odmeňujú sa aj za to, že rozbili vázu, alebo sa pohádali s manželom. Chýba im pohyb či láska a toto vákuum vypĺňajú prázdnymi kalóriami.

Po cukre sú druhou veľkou témou tuky. Dnes už ľudia vedia, že by mali jesť kvalitné nenasýtené tuky, čo sú najmä tie rastlinného pôvodu. Ale zas sa hovorí o tom, že také sa prepaľujú, a tak je na vyprážanie najlepšia bravčová masť.
Aký kvalitný môže byť bravčový tuk, ak prasa konzumuje odpad, nepohybuje sa a nepotí sa? Všetky toxíny má v tuku! My používame doma roky za studena lisované kvalitné oleje a robíme na nich všetko. Vysokú tepelnú odolnosť má za studena lisovaný kokosový olej, z rastlinných olejov má najvyšší podiel nasýtených mastných kyselín, preto je vhodný aj na vyprážanie. Aj sezamový olej je vhodný na tepelnú úpravu a takisto za studena lisovaný olivový olej. Prepáleniu oleja môžeme zabrániť tak, že do panvice s olejom dáme koliesko mrkvy, a keď sa okolo nej začnú vytvárať bublinky, pridáme želanú potravinu. Mrkva v oleji zabraňuje, aby olej dosiahol bod prepálenia. Ak koliesko mrkvy sčernie, znamená to, že sme to „prešvihli“ a olej sme prepálili. Oleje nikdy nepoužívame opakovane a nesmie sa z neho dymiť.

Peter Planieta s rodinou. Foto: archív Petra Planietu
Peter Planieta Peter Planieta s rodinou.

Peter Planieta

Pochádza z Tvrdošína. V Dolnom Kubíne sa vyučil za automechanika a do Bratislavy odišiel v roku 1996 za prácou a svojím snom – rozvíjať sa v bojových umeniach. K štúdiu zdravej výživy sa dostal cez cvičenie. V 17 rokoch sa začal venovať kulturistike a študovať energiu potravín, pretože potreboval pribrať. Študoval rôzne stravovacie štýly – stavu vegánsku, oddelenú, podľa krvných skupín, až sa dostal ku stravovaniu podľa piatich elementov. V roku 2003 založil s priateľmi Planeta Food, sieť obchodov so zdravými potravinami, dnes s novým názvom Planeta Natur. V roku 2010 vznikla v Bratislave reštaurácia Good Five s novým rozmerom gastronómie podľa piatich elementov. O dva roky na to projekt Elementy zdravia a Klub zdravia i nezisková organizácia Happy Planet. Nedávno mu vo vydavateľstve Príroda vyšla kniha Varíme s láskou. Vedie kurzy zdravej výživy, životného štýlu a poskytuje individuálne konzultácie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #strava #polievka #Peter Planieta