Cítiť sa sýto, zdravo a spokojne? Teplé raňajky!

Trénerka životosprávy, Andrea Sojka, má svoju filozofiu. Jej myšlienka „Soul Cooking“ zahŕňa tri pojmy: variť, užívať si a cítiť sa dobre.

10.02.2015 06:00
teplé raňajky, ovsená kaša Foto:
Teplá ovsená kaša s mandľami na raňajky? Mňam.
debata

Produkty od farmárov

Tak by na nás strava, ktorú jeme, mala pôsobiť. Rakúšanku Sojkovú inšpiruje rôznorodosť a sila potravín, ktoré majú pozitívny vplyv na naše telo, pričom uprednostňuje produkty od farmárov a malých výrobcov vo svojom okolí. Najideálnejšie je, ak jedlo a jeho úprava prejde našimi rukami. Ak sami pracujeme s potravinami, máme možnosť lepšie ich spoznať a jedlo pripraviť s láskou. Žena, ktorá študovala okrem iného aj tradičnú čínsku medicínu, tvrdí, že jedným z najdôležitejších pilierov jej filozofie sú teplé raňajky. Prečo sú zdravé?

Ak chceme byť zdraví

Čínska medicína vychádza z toho, že každý orgán v tele by mal byť v rovnováhe – ak chceme byť zdraví, mať veľa energie a cítiť sa vo forme. Špeciálne postavenie má v tejto súvislosti slezina, ktorá má na starosti hladký priebeh trávenia. Preto by malo byť v našom záujme podporovať ju vo svojej práci a posilniť aj žalúdok a črevo. Optimálne slezinu podporíme tým, že telu neuprieme počas dňa tri hlavné jedlá. Raňajky, obed a večeru. Najdôležitejšie z vymenovaných sú, prirodzene, raňajky.

Varené obilniny, dusené ovocie

Raňajky väčšiny z nás sú pravidelne studené. Ako by mali vyzerať tie zdravé? Podľa Sojkovej by mali pozostávať z varených obilnín (ovsené vločky, špalda, quinoa, proso či amarant). Aj dusené ovocie zaistí, že sa tráviaci trakt rozbehne už ráno a budeme sa cítiť sýto, spokojne, pritom však rozhodne nie plno. A náš deň sa môže dobre začať. Ak porovnáme takéto raňajky s „tradičnými“, teda studenými, budeme mať onedlho opäť hlad, hrozí aj vlčí, pričom budú prevažovať chute na sladké.

Energia k dispozícii

Náš tráviaci trakt totiž funguje ako pec. Ak mu dáme studenú potravu, musí ju najskôr namáhavo upraviť, čo ho stojí veľa energie. Naopak, ak dostane teplé jedlo, môže ho hneď zužitkovať a energia, ktorú tráviaci trakt tým pádom potrebovať nebude, ostane k dispozícii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #trávenie #obilniny #čínska medicína #teplé raňajky #slezina #špalda