Nápoje, z ktorých ľahko a potichu priberieme

S cieľom zhodiť nadbytočné kilogramy jeme pomaly už len zeleninové šaláty a napriek tomu nechudneme.

17.02.2015 06:00
káva, mlieko, cukor Foto:
Chuť na kávičku? S mliečkom? S cukrom? A kilá potichu pribúdajú...
debata

Kde bude pes zakopaný? Pozrime sa na tekutú stravu, ktorú pravidelne počas dňa prijímame. Možno to na ňu celkom oprávnene budeme môcť zvaliť.

Nápoje s označením light

To, že je na fľaši označenie „light“, ešte neznamená, že toho do seba môžeme naliať neobmedzené množstvo. V konečnom dôsledku je popíjanie „light“ nápojov dokonca kontraproduktívne. Kto ich pije veľa, koleduje si o priberanie. Dôvodom je sladkosť – mozog totiž prijíma informáciu, že prijíma cukor. To však nenastane, mozog je zmätený a dáva telu príkaz, aby prijímal viac kalórií. Umelé sladidlá spôsobujú náhly hlad, čo nás navádza znova jesť a jesť a jesť… Pre internetový portál Zeit.de to vysvetlil diabetológ Achim Peters.

Príliš veľa kávy

Káva sama o sebe nie je zlá, váhu neovplyvňuje. No táto informácia platí len pre tých, čo obľubujú kyslú kávu – bez mlieka a bez cukru. A tí sú skutočne v menšine. Spočítajme teda príjem kalórií: Jedna lyžička, dve, tri… A k tomu nejaké to mliečko. Postave tento zlozvyk určite neprospieva. Ešte nebezpečnejšie ako cukor, je pridať si do kávy sirup. Týmto spôsobom môžeme v jednej „nevinnej“ šálke prijať až 300 kalórií bez toho, aby sme si to vôbec uvedomili.

Veľa alkoholu

Z alkoholu sa priberá, a to hneď z viacerých dôvodov. Alkoholové drinky jednak obsahujú veľa kalórií, no tiež podporujú chuť do jedla. Nadmerná konzumácia alkoholu a štíhlosť teda rozhodne nie sú dobrí priatelia.

Alkohol neodporúča žiadna diéta. Nepatrí ani do... Foto: SHUTTERSTOCK
alkohol, diéta, pivo Alkohol neodporúča žiadna diéta. Nepatrí ani do zdravej výživy!

Pijete málo?

Nie vždy „príliš veľa“ škodí, čo sa týka štíhlosti. Okrem toho, že v snahe schudnúť potrebujeme veľa pohybu, potrebujeme aj veľa vody. Nedostatok vody či nesladeného čaju sa tiež odrazí na váhe negatívne. Veľa ľudí robí tú istú chybu: Veľa konzumuje, namiesto toho, aby dali telu to, čo potrebuje: Piť.

Veľké smoothies

Smoothies obsahujú množstvo vitamínov a minerálnych prvkov. Ak to však s nimi preženieme, výsledok na seba nedá dlho čakať a – priberieme. Smoothies sú totiž podľa odborníkov bohatým zdrojom sacharidov, hladina cukru krvi po ich konzumácii rýchlo stúpne. Pre telo to znamená zasa to, čo chceme najmenej: Hlad.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #alkohol #chudnutie #nápoj #sacharidy #káva #hlad #cukor #smoothies