Tri lyžice maku a zdravý olovrant je na svete

Mak je zdroj ópia, a preto je jeho pestovanie v niektorých krajinách zakázané.

03.03.2015 06:00
mak, makovica Foto:
Mak s maslom je oveľa lepší olovrant ako prezretý banán.
debata (3)

Úžasná zdravá potravina

„Aby ste pocítili negatívny dôsledok z konzumácie maku ako drogy, museli by ste ho zjesť za vagón. Preháňam, ale muselo by ísť skutočne o veľké dávky,“ povedal pre Pravda.sk o maku tréner životosprávy, Dušan Plichta. V minulosti navštívil Austráliu, kde sa išli ľudia za makovými rožkami „zblázniť“. Mak je podľa jeho slov „úžasná zdravá potravina“. Obsahuje veľa magnézia, železa, vitamínu E, kyseliny linolovej, bohatý je aj na vápnik.

Bez práškového cukru

Reč je pravdaže o maku ako takom. Ak ho skombinujeme s práškovým cukrom, zdravo sa nenajeme. Avšak, ak nám príde raz za čas chuť na sladké, rozhodne lepšou voľbou sú poctivé domáce koláče – orechové či makové, ako krémové či cukrové. „Tak, ako káva má negatívny vplyv, ak ju pijeme s nekvalitným nízkotučným mliekom a pridávame do nej cukor, rovnako nezdravý je aj mak v kombinácii s práškovým cukrom či múkou,“ vraví Plichta, ktorý nikomu neporadí konzumáciu sladkých makových rožkov. Odporučiť však môže vlastne vyrobené cestoviny z kvalitnej múky s dávkou masla, maku a symbolickou dávkou cukru. „Toto je jedlo, ktoré by som za odmenu pokojne dal aj svojim deťom,“ povedal Dušan Plichta a dodal, že veľa závisí od toho, s akými surovinami pracujeme.

Mak s maslom či olejom

Mak obsahuje kvalitné tuky, 3–4 lyžice zasýtia aj tých, čo práve chudnú. Pomletý mak možno skombinovať s orechami, jesť nielen samotný, ale aj s maslom či kokosovým olejom. A zdravý olovrant je na svete. Podstatne zdravší, ako prezretý banán. Recept je jednoduchý. Zmiešajte mak s kvalitným živočíšnym maslom alebo kokosovým olejom a vložte do chladničky. Stuhnutú zmes si nakrájajte na tyčinky a jedzte ako snack. Na organizmus to bude mať len pozitívny vplyv.

Najhodnotnejšie tuky

Maslo je podľa Plichtových slov ideálne kupovať od lokálnych farmárov. Zdravé je práve pre svoj obsah kyseliny butyrovej a vitamínov A, D či K. Z tukov je najzdravšie, spolu s olivovým a kokosovým olejom, bravčovou a husacou masťou tvorí skupinu najhodnotnejších a najlepšie stráviteľných tukov. Pozor však na slnečnicový olej. Je vysoko zápalový a má vysoký obsah polynasýtených mastných kyselín.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vápnik #mak #horčík #kokosový olej #maslo #olovrant #práškový cukor