Lepok môže robiť problém nielen pri celiakii

Ľudia, ktorým lepok, čiže glutén, jednoznačne spôsobuje problémy rôzneho druhu a nemajú diagnostikovanú celiakiu ani alergiu na lepok, trpia tzv. neceliakálnou gluténovou senzitivitou. Zložitý názov je známejší pod skratkou NCGS. V oblasti gastroenterológie ide o pomerne nový pojem a chorobnú jednotku.

15.03.2015 06:00
celiakia, glutén Foto:
Celiakia, neznášanlivosť lepku, je autoimunitné ochorenie, keď si organizmus vytvára protilátky proti bunkám sliznice čreva.
debata

Celiakia, alergia na lepok a NCGS. Aký je medzi nimi rozdiel? „Celiakia, neznášanlivosť lepku, je autoimunitné ochorenie, keď si organizmus vytvára protilátky proti bunkám sliznice čreva,“ vysvetľuje gastroenterológ a nutricionista z Prahy doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD.

„Alergia na lepok je spôsobená alergickým mechanizmom. Napriek všetkému však ešte stále jestvuje pomerne veľké množstvo pacientov, ktorým lepok spôsobuje problémy, ale nie sú celiatikmi a nepotvrdila sa u nich ani alergia na lepok. Títo ľudia mávajú množstvo rôznych črevných aj mimočrevných príznakov. Ak takýmto pacientom podáme kapsuly, pri ktorých nevedia, či obsahujú, alebo neobsahujú lepok, evidentne sa dokáže, že problém im spôsobuje lepok. Preto sa vyčlenil nový pojem, resp. akási chorobná jednotka – neceliakálna gluténová senzitivita. Neceliakálna preto, že nejde o celiakiu, ale o akúsi precitlivenosť na glutén.“

„Celiatik má typické zmeny v tenkom čreve, čo dokáže biopsia čreva. Alergik na lepok nemá typické histologické prejavy v čreve, ale alergia sa tam dokáže podľa výšky hladiny určitých protilátok z krvi z triedy IgE. Ak sa obe tieto diagnózy vylúčia, ale pacient má v súvislosti s lepkom problémy, stanovíme si ako pracovnú diagnózu NCGS,“ vysvetľuje MUDr. Božena Pekárková, gastroenterologička z Trnavy. „Pacientovi odporučíme prísnu bezlepkovú diétu najmenej na tri týždne. Ak sa mu uľaví, po troch týždňoch mu musíme opäť podať lepok a ak sa ťažkosti vrátia, NCGS je potvrdené. Problémom je, že táto chorobná jednotka nemá nijaký špecifický laboratórny marker a samozrejme ani patologické prejavy v čreve.“

„Môžu pri nej byť pozitívne isté protilátky z krvi, ktoré nie sú také špecifické pre celiakiu,“ dodáva doc. Kohout. "A takisto je zvýšené množstvo istého druhu bielych krviniek (IEL) v sliznici tenkého čreva. Sú to však všetko veľmi nejasné parametre. Vo všetkých troch prípadoch – celiakii, alergii na lepok aj NCGS je riešením jedine vylúčenie lepku zo stravy.

Pacienti s NCGS však nemajú nárok na príspevok na bezlepkové potraviny zo zdravotného poistenia. Títo pacienti nemajú autoimunitný zápal v čreve ani závažnú alergickú reakciu. Celiatici a alergici na lepok sú bytostne viazaní na bezlepkovú diétu. „U NCGS pacientov sa ešte nezistili komplikácie v zmysle častejšieho výskytu autoimunitných či zhubných ochorení. Netrpia nimi viac ako bežná zdravá populácia. Aj naše zdravotníctvo má určité limity,“ dodáva MUDr. Pekárková. Ak by sme zobrali do úvahy ekonomický aspekt, celiatikov je 1 %, alergikov na lepok 1–2 %. Predpokladaný výskyt NCGS je až 5 % populácie.

„Zatiaľ čo pre celiatika znamená nedodržanie bezlepkovej diéty nemalé riziká, od osteoporózy cez poruchy reprodukcie, poškodenie pečene, krvotvorného systému či nádorové ochorenia z dôvodu vytvárania protilátok proti vlastnému telu, u prípadov NCGS to tak nie je a ani diétu nemusia títo ľudia dodržiavať až tak striktne. Je to najmä ich rozhodnutie,“ dodáva nutricionista Kohout. „Nechceme z nich vyrábať pacientov za každú cenu.“

O precitlivenosti na lepok

Pri celiakii spôsobuje konzumácia pšenice silný zápal tenkého čreva, ktorý ničí črevné klky a niekedy aj oslabuje nervový systém. V súčasnosti nepoznáme lepšiu liečbu ako úplné vylúčenie pšenice a jej podobných obilnín zo stravy. Pri precitlivenosti na lepok sa pšenica môže konzumovať bez toho, aby to nejako výrazne poškodzovalo črevá. Ale netreba to preháňať. Ak sa niekto rozhodne vylúčiť zo stravy lepok, často sa stáva, že sa o jeden alebo dva týždne začne cítiť lepšie. Zmiernia sa problémy s trávením, nafukovanie je odrazu preč, menej bolieva hlava i kĺby. Niektorí ľudia sa odrazu dokážu lepšie sústrediť, nebývajú takí unavení a vyčerpaní. Precitlivenosť na lepok sa začala podrobnejšie skúmať len nedávno. V súčasnosti sa diagnóza stanovuje podľa toho, či sa príznaky pri dodržiavaní bezlepkovej diéty zlepšia, hoci testy na celiakiu sú negatívne. Pri precitlivenosti na lepok črevné klky nie sú zapálené ani inak poškodené, ale ak to náhodou preženiete s pečivom, imunitný systém sa necíti príjemne. Priepustnosť čreva môže byť zvýšená len prechodne. Stáva sa to po užívaní antibiotík, pri nadmernej konzumácii alkoholu alebo v strese. Aj tieto príčiny môžu vyvolať príznaky neznášanlivosti.

(úryvok z bestselleru G. Endersovej – Taktne o tráviacom trakte, Slovart)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alergie #celiakia #lepok #seriál Zdravá výživa