Zdravé, nezdravé, veľkonočné aj bežné: vajíčka!

Na veľkonočnom stole nesmú chýbať, pozor však na možnú salmonelózu a zvýšený obsah cholesterolu. Vajcia s mierou!

06.04.2015 06:00
debata
S vajcami opatrne. Foto: SHUTTERSTOCK
vajcia, kuriatko, Veľká noc S vajcami opatrne.

Trvanlivosť vajec

Vajcia, ktoré v obchode kúpite, musia byť označené trvanlivosťou. Štandardne sú po znáške „bezpečné“ 28 dní. Uchovávajte ich však vždy v chladničke. Ak tento dátum prešvihnete, existuje spoľahlivý test, či vajíčko ešte môžete zjesť, už radšej nie, alebo v žiadnom prípade nie. Vezmite väčší pohár, naplňte ho vodou. Vložte doň surové vajce a pozorujte, čo sa s ním bude diať. Ak vajce poklesne na dno a ostane tam ležať, s veľkou pravdepodobnosťou je ešte čerstvé. Ak sa však zľahka nadnáša (ako opité), už je staršie, radšej ho odložte bokom. Treťou možnosťou je plávanie. Vtedy vajce nekompromisne vyhoďte.

Nielen cholesterol, aj vitamíny

Pre svoj obsah cholesterolu prichádzajú vajcia na pretras zas a znova. Cholesterol je síce pre telo nevyhnutný, no telo si ho dokáže vyrobiť samo. Jeho zvýšené množstvo mu škodí, ohrozuje kardiovaskulárny systém. Pozor na to. Okrem cholesterolu vajíčka obsahujú aj tuk, vitamín A, D, E, K, vitamíny skupiny B a aj minerálne látky – vápnik a železo.

Volské oko je najkalorickejšou verziou prípravy. Foto: SHUTTERSTOCK
vajíčko, volské oko, vajce Volské oko je najkalorickejšou verziou prípravy.

Alergia na vaječný bielok

Okrem cholesterolu obsahujú vajcia aj veľa bielkovín (3,7 g), ktoré ľudský organizmus nevie dobre zužitkovať. Sú malé deti, ktorým alergie na vaječný bielok spôsobujú problémy, prejaviť sa môžu aj na koži, v podobe atopickej dermatitídy. Možné sú aj rôzne symptómy ako bolesti brucha, nevoľnosť, či astma. Často si časom imunitný systém na bielko zvykne, dieťa z tejto alergie môže v tom lepšom prípade „vyrásť“, alergia sa jednoducho vytratí.

Hnedé verzus biele

Logické. Hnedé vajcia znášajú hnedé sliepky, ktoré sú vraj v porovnaní s bielymi odolnejšie a počas svojho života aj znesú viac vajec. Nedá sa však tvrdiť, že by boli vajíčka s hnedou škrupinou zdravšie. Objavili sa navyše aj informácie o tom, že ani „bio-vajíčka“ nie sú zdravšie ako bežné vajíčka. Ich žĺtka sú síce o niečo bledšie ako žĺtka bežných vajec, ale veľa to neznamená: farba žĺtka závisí od krmiva sliepok.

Salmonelóza na povrchu

Vajíčka môžu byť kontaminované salmonelózou, najčastejšie na svojom povrchu. Preto pri veľkonočnom vyfukovaní vajec vzniká riziko infikovania. Salmonelóza dá o sebe vedieť hnačkami a rôznymi inými žalúdočnými a črevnými ťažkosťami. Preto platí: Berte do rúk len čerstvé a čisté vajíčka. Nevyfukujte ich ústami, použite striekačku. Ak nedokážete odolať, vajíčko si predtým a ruky bezprostredne po tom, poriadne umyte mydlom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #salmonelóza #vápnik #Astma #vajce #žĺtok #vaječný bielok