Pozor, zápcha! V križovatke čriev

Zápcha je civilizačné ochorenie, daň za náš nedostatok pohybu, za to, že jeme v chvate, pijeme málo tekutín a stále sa niekam ponáhľame, neostáva čas ani ísť na toaletu... Súčasťou života mnohých sa stali preháňadlá, pritom stačí ráno vypiť pohár teplej vody, zvýšiť príjem vlákniny v strave a hýbať sa.

10.04.2015 06:00
debata

Počet ľudí, ktorí trpia poruchami vyprázdňovania čriev, je v civilizovaných národoch vysoký. Navyše stúpa s pribúdajúcim vekom. Zápchou vo všeobecnosti častejšie trpia ženy. Prečo je to tak? „Ženy sú väčšmi zviazané spoločenskými pravidlami, častejšie potláčajú tzv. defekačný reflex, aby nemuseli ísť na záchod v nevhodnom prostredí, vo všeobecnosti menej pijú a ich telo má menej svaloviny, je to jednoducho komplex dôvodov,“ vysvetľuje známy český gastroenterológ a nutricionista z Prahy doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. Hovoríme predovšetkým o tzv. habituálnej, resp. funkčnej zápche, ktorá je najbežnejšia a trpí ňou asi 95 % pacientov. Práve takúto zápchu si možno vypestovať častým potláčaním potreby a nedostatkom podnetov vedúcich ku vyprázdňovaniu, ako sú tekutiny, vláknina a pohyb.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
WC, toaleta, toaletný papier, zápcha, hnačka Ilustračné foto.

Mnohí ľudia si myslia, že ak nejdú „na veľkú“ každý deň, trpia zápchou. To je však mýtus. „O zápchu ide pri menej ako troch stoliciach týždenne. Dôležité je, aby bolo vyprázdňovanie pravidelné a bezbolestné. Je logické, že ľudia, ktorí konzumujú menej vlákniny, majú aj menej časté vyprázdňovanie a menej objemné stolice. Niektorí však znervóznejú už z toho, že nemajú stolicu každý deň, začnú užívať preháňadlá a práve s ich pomocou sa dopracujú ku spastickej zápche,“ upozorňuje doc. Kohout.

Niektoré preháňadlá majú prívlastok „prírodné“ či „rastlinné“. „Ale aj alkaloidy takého senného listu dráždia črevo, aby vypudzovalo vodu, dráždia jeho sliznicu. Určite by som radšej odporúčal konzumovať produkty obsahujúce vlákninu (celozrnné výrobky, ovocie, zeleninu), vďaka ktorým bude stolica väčšia, objemnejšia a pravidelnejšia. Navyše prítomnosť vlákniny pozitívne zmení črevnú mikroflóru. Samozrejme, pridať treba aj množstvo tekutín, vláknina sama osebe nestačí.“

„Každé preháňadlo spôsobuje v druhej fáze zápchu,“ píše sa v knihe Zápcha vyliečiteľná v priebehu troch dní od nemeckého internistu Dr. Brukera. Ak niekoho upokojuje fakt, že používa rastlinné preháňadlo, treba dodať, že aj rastlinná látka môže byť škodlivá. Navyše pacienti, ktorí pravidelne užívajú preháňadlá, majú poruchy obsahu draslíka v tele ako jeden z príznakov minerálového rozvratu.

Optimálne je, ak si človek vypestuje nejaký defekačný reflex spojený s pravidelným rituálom. Napríklad ide na toaletu ráno po vypití pohára vody alebo po raňajkách. Mnohým v tomto smere pomáha káva, pretože kofeín pôsobí v tomto smere ako stimulant. Horšie je, ak sa táto potreba spája s pôsobením nikotínu, pretože snaha skoncovať s cigaretami býva často komplikovaná dlhotrvajúcou zápchou.

Aby bolo možné zápchu vyliečiť, dôležité je odhaliť jej príčinu. Zápcha môže krátkodobo potrápiť aj ľudí, ktorí s ňou inak nemávajú problémy – napríklad v období náhlej zmeny životosprávy, zvýšeného stresu, vo vyššom štádiu tehotenstva, počas cestovania. Práve takáto „akútna funkčná zápcha“ je najľahšie vyliečiteľná. Ak je zápcha príznakom iných ochorení žalúdka, žlčníka, pankreasu, pečene, cukrovky či obezity, dokonca diagnóz spojených s nedostatočnou funkciou štítnej žľazy či neurologických problémov, treba ju riešiť s ohľadom na liečbu týchto chorôb. Sekundárnu zápchu spôsobujú aj niektoré lieky, napríklad staršie typy antidepresív.

Už starovekí lekári tvrdili, že základ zdravia je uložený v črevách. Tie často prirovnávali ku koreňom stromu. Ak sú choré korene, chorý je celý strom. Chronická zápcha vedie ku zvýšenému výskytu črevných vydutín, polypov, rakoviny hrubého čreva a konečníka, ale aj k zníženiu imunity, pretože stolicou odchádza z čreva množstvo odpadových látok. Medzi základné opatrenia, ktoré by mal urobiť človek s podobnými problémami, je dbať na pitný režim. Existujú aj minerálky s preháňavým účinkom.

Na druhom mieste je dostatok vlákniny. Obsahuje ju výlučne potrava rastlinného pôvodu – celozrnné obilné výrobky, strukoviny, ryža natural, ovocie, zelenina, niektoré druhy semien. Priemerný príjem vlákniny dnešného moderného človeka sa odhaduje na 15 g, pričom sa odporúča dvojnásobok.

Mnohí ľudia si kupujú tmavé pečivo v nádeji, že ide o celozrnný čiže zdravý výrobok. Nie vždy je farba správnym ukazovateľom, je potrebné si preštudovať zloženie výrobku na obale.

Doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. je lekár so zameraním na gastroenterológiu, nešpecifické črevné zápaly, celiakiu, ovplyvnenie črevnej mikroflóry a venuje sa liečebnej výžive. Pracuje v Thomayerovej fakultnej nemocnici v Prahe. Je členom viacerých odborných spoločností, napr. Spoločnosti pre výživu, Českej gastroenterolo­gickej spoločnosti.

Okrem iného je autorom knihy „Zácpa – dieta a rady lékaře“ a odborným garantom pre doplnky výživy spoločnosti Herbalife.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #črevá #zápcha #vláknina #seriál Zdravá výživa #MUDr. Pavel Kohout