Potraviny, po ktorých rýchlo vyhladneme

Je veľa potravín, ktoré na dlho nezasýtia. A po ich konzumácii čoskoro cítime opäť hlad. To nechceme! Pred čím sa teda máme skrývať, resp. čo pre istotu skrývať z nášho dohľadu?

22.04.2015 06:00
čipsy, chips, chipsy Foto:
Áno, aj čipsy patria do tejto kategórie.
debata (1)

Biely chlieb

Neobsahuje takmer žiadnu vlákninu, pričom dominantná je biela múka. Biely chlieb nezasýti, ale práve naopak. Po chvíli budeme opäť hladní.

Ovocný džús

Nepomôže, keď sme hladní. Tekutina opúšťa žalúdok jednoducho príliš skoro. Navyše ovocný cukor, ktorý džús obsahuje, spôsobí vysokú hladinu cukru, ktorá sa rýchlo dožaduje po doplnení.

Ovocný sorbet

Plusom v porovnaní so zmrzlinou je zreteľne nižšie množstvo kalórií a žiaden tuk. Ale pre sorbet platí v princípe to isté, čo pre ovocné džúsy.

Sladené nápoje

Malinkovka či kola – to všetko je len osladená voda s príchuťou. Môže nás zasýtiť? Odpoveď tušíme. Nie. Takže sem sa s ďalšou fľašou…

Kukuričné lupienky. Dobré na raňajky? Foto: SHUTTERSTOCK
kukuričné lupienky, conflakes Kukuričné lupienky. Dobré na raňajky?

Kukuričné lupienky

Kukuričná múka a cukor – to je kombinácia, po ktorej znova rýchlo cítime hlad – podobne ako pri bielom chlebe. Zdravšia verzia pre „conflakes“ nadšencov: siahnite po celozrnných, tie zasýtia na dlhšie. Alebo vločky zmiešajte s ovocnou šťavou či nízkotučným mliekom. Bielkoviny a tuk predlžujú proces trávenia a žalúdok uspokoja podstatne na dlhší čas.

Vývar

Byť hladný a pochlipkávať horúci vývar – ktorý nemá takmer žiadne kalórie. Správne. Ale ten rýchlo prejde tráviacim traktom a spôsobí prázdno. Hlad je späť ako bumerang.

Chipsy

Chipsy s čili alebo slaninovou príchuťou – tá chuť je taká príťažlivá, že im nedokážeme nielenže odolať, ale ani ich prestať konzumovať. Máme pocit, že ich môžeme jesť na kilá. Spôsobené je to dochucovadlami ako je glutamán, ktoré stimulujú chuť do jedla.

Alkohol

Pivo, víno či šampanské môžu vyvolať túžbu po prejedaní sa. Vedú chúťky na mastné a pikantné.

Gumové medvedíky

Mnohí siahnu po želatínových medvedíkoch, keď ich prepadne hlad. Čo však obsahujú? Cukor každopádne na prvom mieste. A ten sa v krvi najprv zvyšuje, náhle znižuje. Čo spôsobuje? Hlad. Bludný kruh je na svete – dávku gumových medvedíkov treba znova a pri nej to ešte ani zďaleka neskončí…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #hlad #biela múka #sýtosť #ovocný cukor #sladené nápoja