Sladšie a zdravšie chute ako biely cukor. Alternatív je dosť!

Cukor - chutí, ale pre kalórie chcete jeho množstvo redukovať na minimum? Nemusíte! Má totiž zdravé alternatívy.

30.04.2015 06:00
kokosový cukor Foto:
Kokosový cukor.
debata (30)

Vyrába sa z cukrovej repy, mal by byť teoreticky zdravý. Ale nie je. Čo nadmerný príjem bieleho cukru v tele spôsobí, je už pomerne známe: vysokú hladinu tukov v krvi, bolesti kĺbov, kazivosť zubov, poškodenie pečene… Nadmerný príjem cukru je zodpovedný v konečnom dôsledku logicky aj za obezitu. Avšak klasické nekalorické sladidlá ako je aspartam alebo cyklamát, ktoré sa bežne nachádzajú v light nápojoch, môžu spôsobiť rakovinu, no určite posilnia chuť do jedla. Existuje však niečo ďalšie, alternatív je našťastie dosť.

Med

Netreba o ňom veľa písať – takmer všetko o tomto sladidle je už známe. Zlatá tekutina, ktorú si „požičiavame“ od včiel, je bohatá na vitamíny a živiny – na rozdiel od bieleho cukru. Má však svoju vlastnú chuť, ktorá je na hony vzdialená chuti cukru. A preto aj káva, ktorú si osladíme medom (sú takí konzumenti), chutí úplne inak. Netvrdíme, že horšie…

Palmový / kokosový cukor

Palmový cukor sa získava varením a kryštalizáciou štiav rôznych druhov palm, napríklad z kokosovej palmy. Nie je taký sladký ako tradičný biely cukor a má príchuť karamelu. Sladenie kokosovým cukrom je momentálne „in“ práve pre nízky glykemický index. Vhodný je najmä pre diabetikov, ľudí s ochorením srdca, žlčovými kameňmi či onkologických pacientov.

Biely cukor, z ktorého sa tak veľmi priberá...... Foto: SHUTTERSTOCK
cukor Biely cukor, z ktorého sa tak veľmi priberá... Má množstvo alternatív.

Stévia

Jej pôvod je v Južnej Amerike – domorodci používali listy rastliny so zámerom sladenie nápojov a potravín stáročia. Sladidlo, ktoré sa zo stévie získava, je navyše sladšie ako cukor a nepodporuje zubné kazy. Mnohí konzumenti však stévii vytýkajú jej ľahkú horkastú príchuť.

Javorový sirup

Podobne ako med, aj javorový sirup obsahuje cenné vitamíny a prísady a je ešte chutnejší.

Agávový sirup

Mnohým ľuďom sa zdá agávový sirup či šťava ešte sladší ako cukor či med, avšak je tuhší a chutí po karamele. Získava sa z rastliny agáva, ktorá sa pestuje v Mexiku a k nám sa dováža. To však značí nevýhodu, pretože je drahý.

Xylitol

Získava sa z kôry niektorých druhov dreva ako je breza a buk. Jeho kalorická hodnota je o 40 percent nižšia ako hodnota bieleho cukru. V porovnaní s tým má veľkú výhodu – neútočí na zuby. Zato však môže mať laxatívne účinky.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #med #zubný kaz #cukor #Agáva #stévia #javorový sirup #sladidlo