Mýty a fakty: O pitnom režime

Naozaj treba za deň vypiť tri litre vody? Zavodňuje priveľa vody telo a vyzerá potom človek tučnejšie? Aké sú mýty a fakty o pitnom režime?

25.04.2015 06:00
voda, pitný režim, smäd, tekutina, osvieženie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Mýtus prvý: Musím vypiť aspoň 3 litre vody denne.
Fakt: Tvrdenie, že každý človek bez rozdielu by mal vypiť denne aspoň 3 litre tekutín, je zjednodušené a mierne nadhodnotené. Pri dopĺňaní tekutín treba brať ohľad na hmotnosť, vek, pohlavie, podnebie či teplotu vzduchu, ako aj zloženie stravy, zdravotný stav či fyzickú aktivitu. Podľa odporúčaní Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (European Food Savety Authority), ktorá zohľadňovala mierne európske podnebie a mierny stupeň fyzickej záťaže, by mal dospelý muž denne prijať asi 2,5 litra tekutín a žena asi 2 litre. Pritom by sme nemali zabúdať, že asi 20 % potrebných tekutín prijmeme zo stravy.

Mýtus druhý: Príliš veľa vody zavodňuje telo a budem vyzerať tučnejšie.
Fakt: Niektorí ľudia si myslia, že príliš veľké prijaté množstvo vody sa ukladá do podkožia a spôsobuje opuchy a „zavodnenie“, ako keď telo zadržiava vodu. Nie je to však pravda. Naopak – keď bude mať telo dostatočný prísun tekutín, nebude mať dôvod strážiť si zvyšnú vodu a bez problémov ju pustí z tela von. Vo všeobecnosti platí, že dospelý človek by mal vypiť asi 30–40 ml tekutín na 1 kg telesnej hmotnosti za 24 hodín, aby mohol jeho organizmus bez problémov fungovať. Potreba tekutín je však veľmi individuálna a závisí od mnohých vonkajších a vnútorných faktorov.

Mýtus tretí: Deti by mali piť častejšie ako dospelí.
Fakt: Čím je dieťa mladšie, tým viac vody jeho telo obsahuje a aj metabolizmus je rýchlejší. Preto je nedostatok tekutín u detí rizikovejší ako u dospelých a môže viesť k poškodeniu organizmu.

Mýtus štvrtý: Dehydratácia nie je nijako nebezpečná.
Fakt: Dehydratácia sa môže prejavovať nevinnými príznakmi, ako je smäd, ale aj závažnými až fatálnymi, ktoré si už vyžadujú hospitalizáciu. Pri strate telesných tekutín v objeme jedného percenta telesnej hmotnosti pociťuje spravidla človek už silný smäd. U človeka vážiaceho sto kilogramov to znamená deficit 1 litra telesných tekutín – pričom sa tak jeho hmotnosť zníži o jeden kilogram. Už 1 % strata tekutín vedie k príznakom dehydratácie a 10 % strata už môže mať fatálne následky. Závažnejšia dehydratácia vzniká väčšinou následkom chorobných stavov, ako sú hnačky, vracanie, popáleniny a pod.

Mýtus piaty: Vody nie je nikdy dosť.
Fakt: Myslíte si, že ak aj vypijete viac vody, ako potrebujete, nič vám nehrozí? Iné rozpráva bežkyňa a „aquaholička“ Kate Moriová, ktorá skolabovala pri maratóne, lebo vypila toľko vody, až to jej organizmus odrovnalo. V nemocnici lekári neskôr zistili, že po vypití 3 litrov vody jej opuchol mozog. Športovkyňa odvtedy robí osvetu, aby to ľudia s pitím vody nepreháňali. Nadmerná hydratácia (prevodnenie, zvýšené množstvo tekutín v krvnom obehu) alebo hypomatremia (abnormálne nízka hladina sodíka v krvi spojená s opuchmi), môže spôsobiť akútnu otravu vodou. Aby sme jej zabránili, treba tekutiny dopĺňať aj s dostatočným množstvom minerálov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mýty #pitný režim #fakty