Pchať sa sladkosťami a potom cvičiť? Toto nepomáha, tvrdia vedci

Máte neprekonateľnú chuť na čokoládu. Zjete ju a následne si "ju" polhodinu odcvičíte na steperi. Podľa vedcov toto absolútne nefunguje.

12.05.2015 06:00
debata (4)
Žiaden jo-jo efekt a ľahšie udržanie váhy, aj... Foto: SHUTTERSTOCK
schudnúť, jo-jo efekt, šport Žiaden jo-jo efekt a ľahšie udržanie váhy, aj to sa ráta!

Športovať sa však oplatí

Na úvod však treba uviesť hneď niekoľko faktov. To, že cvičenie, hoci drastické a pravidelné podľa vedcov pri chudnutí nepomáha, je napriek tomu potrebné, pretože je zdravé. A preto sa nešetrite. Často navštevujte fitnescentrum – ako doteraz. Behajte denne svoju obľúbenú hodinovú trasu, plávajte, hrajte squash či tenis. Robte skrátka všetko, ako doteraz, alebo ešte pridajte. Pretože šport pomáha budovať svaly, posilňuje ochabnuté tkanivá, zlepšuje pohyblivosť a v konečnom dôsledku podporuje tiež srdcovo-cievny systém.

Pri chudnutí nepomáha

Ale! Čo sa týka chudnutia – ak teda máme najnovšej štúdii veriť, odpoveď je jasná: Nie, šport pri chudnutí nepomáha. V článku pre odborný časopis British Journal of Sports Medicine tím britských lekárov priznáva, že ide o pretrvávajúci mýtus. Vedci sa jednoznačne zhodujú na tom, že športom sa nám nadbytočné kilogramy vôbec nepodarí roztopiť. Ak chudneme, je za tým niečo iné.

Na vine je soľ a cukor

Ako sa dá tušiť, tajomstvo chudnutia sa skrýva v strave. V úvode článku vedci priznávajú, že od roku 1980 sa počet obéznych ľudí na svete zdvojnásobil. Podľa ich názoru to však nesúvisí s nedostatkom pohybu. Na vine je skrátka a dobre strava, ktorú sa títo nešťastní ľudia rozhodli konzumovať. Samozrejme, nezdravá. Veľa soli, cukru, mastných jedál. A – nepravidelný prísun. „Na vine je zvýšená potreba hotových výrobkov, ktoré obsahujú zbytočne veľa soli a rafinovaného cukru.“ Okrem toho vraj strava obéznych ľudí obsahuje podľa vedcov aj nadbytok sacharidov. V takej miere ich nepotrebujeme.

Znížiť príjem sacharidov

Zo spomínanej štúdie vyplynulo, že ten, kto chce skutočne schudnúť, musí chtiac či nechtiac zmeniť svoje stravovacie návyky. Bez toho to nepôjde. „Ak zjete tabuľku čokolády a potom budete polhodinu behať na bežiacom páse, nebude to mať žiaden efekt,“ tvrdia vedci a radia tým, čo túžia po štíhlej postave: „Musíte drasticky znížiť príjem sacharidov a poctivo ho sledovať (reč je aj o tzv. skrytých cukroch).“ Táto rada je dobrá aj ako prevencia pred cukrovkou druhého typu.

Nie najdôležitejšia rola

Aby z toho šport nevyšiel ako „úplný chudák“, vedci konštatujú, že cvičenie predsa hrá v procese straty hmotnosti istú rolu, hoci nie najdôležitejšiu. „Kto je fyzicky aktívny, udrží si váhu ľahšie a nebude mu hroziť jo-jo efekt.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #čokoláda #chudnutie #sacharidy #diabetes #šport #soľ #jo-jo efekt