Kŕč, odriekanie, hlad a nuda - stopky v chudnutí

Všetko je v hlave, vraví sa. Čomu pri chudnutí uveríme, to pre nás bude platiť. A preto, osvojte si myšlienku, že schudnúť je ľahké a zábavné.

18.05.2015 06:00
zdravá strava, zelenina, diéta Foto:
Nudiť sa nebudete... Ak nebudete jesť denne to isté.
debata (1)

Potom už len „okoreňte“ svoje chudnutie tak, aby ste nič z vymenovaných zabijakov v chudnutí nemali. Teda ani hlad, ani kŕč, ani nudu. Vyhoďte slovo „musím“ a zameňte ho za chcem. Aby ste mali zadefinovaný cieľ, zapíšte si na začiatku chudnutia cifru, ktorú chcete docieliť. Aj keď sa vám to nezdá, s týmito radami vám to pôjde ľahšie a radostnejšie. Na jedlo, ktoré počas dňa viackrát prijímate (povestných 5-krát), sa zakaždým tešte.

Tu je zopár tipov, vďaka ktorým bude vaše chudnutie pripomínať prechádzku ružovou záhradou. Žiadne odriekanie, žiadny boj – to všetko bokom.

Jesť môžete všetko – občas!

Ak bude váš nový jedálniček vyskladaný z kvalitných a zdravých potravín, potom sa dá povedať, že jesť môžete všetko. Treba však dodať, že „s mierou“. Bez miery sa stratíte na ceste k cieľu a vrátite sa niekoľko kilometrov späť. Určite si „sviatočný deň“, môže ním byť nedeľa alebo utorok. Vtedy si doprajte čokoládu, zmrzlinu či zemiakové chipsy – jednoducho to, čo zdravé nie je, priberá sa z toho, ale máte na to chuť. Ak si tieto dobrôtky budete dlhodobo odriekať (ak vám pôjdu na chuť), stať sa môže to, čoho sa nikto, kto chudne, dožiť nechce – prepadne vás vlčí hlad, kedy by ste zjedli aj „klince“. Ak zhrešíte, tak s radosťou. Potešte sa, doprajte si.

Dostatočný príjem kalórií

Rýchle, nízkokalorické či jednostranné diéty – je jedno, ktorú konkrétne si zvolíte, ani jedna z nich nie je pre telo prospešná. Naopak, ubližuje mu. Nehovoriac už o toľko omieľanom jo-jo efekte. Trápiť sa, chudnúť a potom všetko rýchlo nabrať. Kto chce skutočne efektívne schudnúť, mal by si nechať vypočítať svoj bazálny metabolizmus. Ten možno každý deň zvýšiť o množstvo energie, ktorú spálime cvičením, chodením, vykonávaním domácich prác, spánkom, ale tiež jedením. „Je síce dôležité, aby ste cvičili a poriadne sa potili najmenej 30 minút 3-krát týždenne, ale aspoň také dôležité je aj to, aký máte bazálny metabolizmus,“ tvrdí odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský. Ak skombinujete potrebný kalorický príjem pozostávajúci zo zdravej stravy s dostatočným výkonom, v pomalom a zdravom chudnutí už nebudete mať prekážky.

Prestaňte sa nudiť

Jednostranné diéty sú nielenže pre telo škodlivé, ale aj nudné. Týždeň jesť iba kapustovú polievku, ryžu, šunku alebo ananás? Kto by to vydržal. Ak chcete svoje stravovacie návyky zmeniť na dlho (nielen na týždeň a potom sa vrátiť k tomu, čo bolo predtým), musíte mať na výber. Z každého rožka troška, sacharidy, vitamíny aj bielkoviny. Aj zo zdravých potravín sa dajú vytvoriť úžasné recepty, stačí potraviny zakaždým trochu inak skombinovať či pripraviť. Ak si myslíte, že tešiť sa na jedlo (a teda nenudiť sa) nie je pri chudnutí dôležité, veľmi sa mýlite.

Zmena stravy, ktorá vás zasýti

Hlad je kľúčové slovo, ktoré počas chudnutia nesmiete cítiť. Ak máte svoj jedálniček zostavený na päť malých porcií denne, ktoré vás zasýtia, potom skutočne disponujete kľúčom k dobrej diéte. Ak napriek všetkému dostanete hlad, siahnite radšej po ovocí či orechoch.

Zakomponujte cvičenie

Zdravo schudnúť znamená pomaly chudnúť. Tuku, ktorý ste si dlho pestovali, sa nezbavíte za týždeň. Medicínsky prijateľná strava vám pomôže rozpustiť cca pol kila až kilo za týždeň. V kombinácii so športom ostane váš metabolizmus zrýchlený na dlhý čas. Jo-jo efektu odzvoní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #zmena stravy #jo-jo efekt #bazálny metabolizmus