Zo špenátu nezosilnieme a čerešne pokojne zapime vodou

Živíte si jednu alebo viac fráz vo svojej mysli bez toho, aby ste naozaj vedeli, ako sa veci majú? Tu sú štyri diétne mýty. Možno sú medzi vami aj tie vaše...

25.05.2015 06:00
špenát Foto:
Pre niekoho maškrta, pre ďalšieho utrpenie. Špenát so zanedbateľným obsahom železa.
debata (6)

Káva je zdravá

O káve a jej účinkoch experti diskutujú už „veky“. Jedni tvrdia, že je nezdravá (áno, ak jej vypijeme počas dňa „hektolitre“). Tí ďalší sa domnievajú, že je to práve naopak. S ňou budeme čulí a ak nesladíme, ešte aj schudneme. V skutočnosti je káva zdravá, ak ju pijeme rozumne. Žiadnych šesť šálok denne… Množia sa dôkazy o tom, že obľúbený nápoj veľkej väčšiny obyvateľstva detoxikuje telo a udržiava fit naše bunky. Káva je diuretikum, no čomu by sme mali venovať pozornosť je jej stimulujúci účinok na kardiovaskulárny systém. Príliš veľa kávy nás drží v bdelom stave a preto keď sa ozve smäd, uhasiť ho treba radšej minerálnou vodou.

Špenát je zdravý, ale!

Nezosilnieme z neho ako v rozprávke Pepek námorník. Tento druh zeleniny síce je plný vitamínov, minerálov a vlákniny. Ale fakt, že je jednotka, čo sa týka zdroja železa, je dlhodobý mýtus. Žiaľ, špenát obsahuje len cca. štyri miligramy železa na 100 gramov.

Jablkový džús? Prirodzene zakalený!

„Jedno jablko denne“ má podľa anglického úslovia zabezpečiť zdravie a pokoj od lekárov. Niečo na tom bude predsa len pravdy. Vedci totiž zistili, že jablkový džús chráni pred rakovinou hrubého čreva, ale nie hocijaký. Musí byť prirodzene zakalený.

Čerešne zapiť vodou – len to nie?

Jeden krásny mýtus je aj rozšírené odporúčanie nepiť po čerešniach vodu – ani kávu, minerálku či čaj. Vraj nás bude „bolieť brucho“. V skutočnosti však toto úslovie pochádza z čias, kedy pitná voda nebola samozrejmosťou. Ak takou vodou dieťa zapilo čerešne, ktorých sa do sýta „nahltalo“, skutočne malo zdravotné problémy. Dnešnej pitnej vode zárodky nehrozia a preto sa môžeme po čerešniach bezpečne napiť.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #smäd #káva #jablko #špenát #čerešne #železo #diuretikum