Na Cookových ostrovoch žije najviac tučných ľudí

Na Cookových ostrovoch presahuje podiel obéznych osôb na počet obyvateľov 50 percent. A v celom južnom Tichom oceáne má deväť z desiatich ľudí nadváhu či obezitu. Prečo sa tento pozemský raj stal miestom, kde žije najviac obéznych na svete? Medzi príčinami sú predovšetkým príliš kalorická strava a sedavý spôsob života, píše taliansky denník Corriere della Sera.

20.05.2015 14:00
domorodkyňa, Cookove ostrovy, obézna žena Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Sú to vzdialené a prekrásne raje, kam sa ľudia túžia uchýliť, aby tu našli slnko, more a pokoj. Pre tých, ktorí na týchto tichomorských ostrovoch žijú, platí však iná, málo závideniahodná realita: sedavý spôsob života, málo telesného pohybu, strava založená na dovážaných produktoch a ťažko prístupná zdravotná starostlivosť. A výsledok? Najtučnejší národ na svete.

Tretina svetovej populácie má nadváhu alebo je obézna. Svetový rekord v obezite však nepatrí vyspelému Západu, ale Cookovým ostrovom v južnom Tichomorí, kde podiel obéznych dosahuje takmer 51 percent. Za nimi nasledujú Palau so 47,6 percenta a Nauru so 45,6 percenta. To však nie je všetko.

Medzi prvou desiatkou krajín, ktoré vo svetovom rebríčku dominujú, pokiaľ ide o podiel obéznych osôb, sa nachádza ďalších deväť krajín tohto regiónu. Jedinou krajinou, ktorá patrí medzi túto desiatku a neleží v južnom Tichom oceáne, je Katar. Tieto údaje pochádzajú od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá sa už dlhší čas snaží zasahovať prostredníctvom série odporúčaní.

Zlepšiť situáciu chce tým, že bude propagovať zdravšiu výživu, že sa zdania sladené nápoje a že sa budú kontrolovať výrobky určené deťom v školách. Dnes je však až 95 percent populácie týchto krajín obéznych alebo má nadváhu. Teda najmenej deväť z desiatich ľudí má také brucho, že to ohrozuje ich zdravie.

Nedávna štúdia Oxfordskej univerzity ponúka vysvetlenie, že k nesprávnym stravovacím návykom prispeli sociálne zmeny v čase koloniálnej nadvlády. Obyvatelia ostrovov boli po stáročia lovci a chovatelia a pred príchodom kolonizátorov boli vo skvelej forme. Po príchode kolonizátorov tu boli objavené ložiská fosfátov a na ostrovoch sa začalo ťažiť. Tým sa zvýšilo bohatstvo ostrovanov, ktorí tak začali meniť životný štýl.

Kolonizátori ich naučili zmrazovať ryby, ktoré sa potom prestali jesť čerstvé. Pozvoľna sa upúšťalo aj od rybolovu. Koncom minulého storočia sa však ložiská vyčerpali a ostrovania schudobneli. Mnohí z nich, ktorí si nemôžu dovoliť čerstvú zeleninu a ovocie, namiesto toho nakupujú dovážané náhradky, ktoré sú lacné, ale vysoko kalorické a málo výživné.

Niektorí vedci vidia tunajšiu obezitu ako geneticky podmienenú. Zmieňujú sa o „úsporných génoch“, zistených u primitívnych ľudí a doteraz sa nachádzajúcich u časti obyvateľstva. Pôvodne tieto gény mali takú funkciu, že zaisťovali prežitie v čase veľkého nedostatku, keď ľuďom stačilo na prežitie málo kalórií. Tak sa mohli ľudia v Tichomorí plaviť z jedného súostrovia na druhé. Tieto gény boli u primitívnych ľudí užitočné, ale v našej spoločnosti sú zrejme priamo škodlivé, pretože napomáhajú obezitu a cukrovku.

Situáciu zhoršujú aj niektoré kultúrne vzory. Estetické normy obyvateľov južného Tichomoria sa veľmi líšia od našich. Platí, že čím je človek tučnejší, tým je krajší. Nikto teda nechce držať diétu.

WHO veľmi znepokojuje to, že v južnom Tichomorí je každé piate dieťa obézne. To vedie k vzniku cukrovky druhého typu, ktorý postihuje deti vo veku okolo desať rokov, vysvetľuje Emmanuela Gakidouová z Washingtonskej univerzity.

Svetové prvenstvo držia Marshallove ostrovy, kde má 47 percent obyvateľov cukrovku. V susedných krajinách je situácia obdobná a podiel diabetikov sa tu pohybuje od 25 do 47 percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #obezita #nadváha #Cookove ostrovy