7 najzdravších potravín sveta

Dokážu poraziť rakovinu, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú imunitný systém. Toto sú najzdravšie potraviny na svete.

27.05.2015 06:00
chia semienka Foto:
Puding z chia semienok s mangom a čučoriedkami.
debata (14)

Chia semienka

Malé čierne semienka sú ešte stále pomerne novým objavom. Zohnať sa dajú napríklad v obchodoch so zdravou výživou. Podporujú trávenie a chránia pri diétach, keďže zasýtia a poskytnú telu energiu na dlhý čas. Obsahujú kvalitné proteíny, preto sú vhodnou súčasťou vegetariánskej či vegánskej stravy, ale tiež vitamíny, antioxidanty, minerály, vlákninu, esenciálne omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Žihľava

Nikto ju neje tak často, ako by mal, pretože je neskutočne zdravá. Je vedecky dokázané, že táto, v podstate „burina“, je zázračným prostriedkom proti ochoreniam ako je artróza, artritída, avšak pomáha aj pri ťažkostiach s prostatou či močovým mechúrom a taktiež si poradí s chronickým zápalom čriev.

Brokolica

Ľudia ju buď milujú, alebo nenávidia. Veľa závisí aj od jej úpravy, výborná je na pare so živočíšnym maslom. Vhodná aj ako obloha ku kuraciemu mäsu. Tí, čo ju milujú, majú šťastie, pretože aj brokolica patrí do skupiny „najzdravšie potraviny sveta“ a šplhá sa v nej na prvé priečky. Je účinná v boji proti rakovine (konzumovať ju možno aj preventívne) a keďže je antioxidantom, dostala aj nálepku „omladzovač“.

Matcha

Podobne, ako sa preslávila obyčajná voda s citrónom, je populárna aj zdravá bomba matcha. Nápoj z tohto zeleného prášku je preventívnou ochranou pred rakovinou, ale tiež cukrovkou. Americkí vedci z University of Colorado zistili, že jej spotrebitelia prijmú trikrát viac katechínu EGCG (epigallocatechin gallate), ako tí, čo pijú „obyčajný“ zelený čaj. Katechín je antioxidant, ktorý tlmí rast nádorového tkaniva a pozitívne vplýva na krvné cievy. Pomáha aj pacientom s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.

Silný antioxidant. Foto: SHUTTERSTOCK
matcha Silný antioxidant.

Klíčky

Poskytujú nám cenné vitamíny, minerály a antioxidanty. Klíčky obsahujú živé enzýmy, ktoré aktivujú trávenie a metabolizmus. Okrem toho produkujú veľmi veľa energie. Konzumovať sa dajú ako šalát s citrónovým dresingom a orieškami, v zelenom smoothies alebo ako snack pred televízorom, namiesto nezdravých chipsov.

Quinoa

Je titulovaná dvoma „naj“: Je považovaná za najzdravšiu obilninu na svete a je najbohatším zdrojom rastlinných bielkovín. Malé granulky obsahujú deväť esenciálnych aminokyselín, navyše sú bezlepkové. Quinoa obsahuje veľa železa, horčíka a vápnika, tiež vitamín E, podobne ako pšenica alebo raž.

Kokosový orech

Kokosový orech, ktorý mimochodom nemá veľa spoločného s orechom, ale skôr s kôstkovým ovocím, obsahuje skoro všetko, čo naše telo potrebuje. Teoreticky by sme s ním týždne vystačili – na opustenom ostrove, bez toho, aby telo s hlavou trpeli. Kokos totiž obsahuje cenné živiny a vlákninu, ktorá pozitívne pôsobí na trávenie. Toto ovocie ponúka aj mnoho minerálov: meď zlepšuje funkcie v mozgu, horčík podporuje metabolizmus a pomáha dodávať svalom energiu. Vápnik chráni pred osteoporózou a stabilizuje bunkové steny, draslík je nevyhnutný pre správnu funkciu nervov, svalov a buniek a stabilizuje rovnováhu tekutín v tele. Železo je zas potrebné pre tvorbu krvi, zinok podporuje hojenie rán a antioxidant selén podporuje imunitný systém.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #rakovina #brokolica #cholesterol #vláknina #antioxidanty #žihľava