Vyprážanie lekári neodporúčajú

Vyprážaný rezeň, karfiol, syr. Jedlá, ktoré sú obľúbené a napriek tomu, že lekári ich konzumovať neodporúčajú, vzdať sa ich nechceme.

07.06.2015 06:00
rezeň, jedlo, potraviny Foto: ,
Merítkom kvality oleja na tepelnú úpravu je jeho tepelná stabilita, teda hraničný bod, pri ktorom sa začína prepaľovať.
debata (24)

Svedčia o tom aj výsledky prieskumu „Hravo ži zdravo“, z ktorého vyplynulo, že takmer tretina piatakov zo základných škôl konzumuje sladké každý deň a 75 % si dopraje vyprážané jedlá 1 až 2 krát týždenne. Dotazník bol zameraný predovšetkým na stravovacie návyky a pohybové aktivity detí. Viac ako polovica zapojených žiakov konzumuje denne biele pečivo, ale až tretina uviedla ako súčasť svojej každodennej stravy tmavé, celozrnné pečivo. Najčastejšou prílohou sú cestoviny a varené zemiaky, nasleduje ryža a vyprážané prílohy. Iba štvrtina nekonzumuje vyprážané prílohy. „Správne stravovacie návyky sú dôležitou súčasťou života mladých ľudí, aby nezvyšovali riziká ochorení počas dospievania a v dospelosti,“ povedal odborník na výživu Peter Minárik, odborný garant projektu na Slovensku.

Ak sa však napriek varovaniam lekárov týchto jedál nemienite zrieknuť, odborníci na výživu odporúčajú použiť správny tuk. Merítkom kvality oleja na tepelnú úpravu je jeho tepelná stabilita, teda hraničný bod, pri ktorom sa začína prepaľovať.

  • Repkový olej sa začína prepaľovať až pri 240 stupňoch Celzia. Má najnižší obsah nasýtených mastných kyselín a vysoký podiel mononenasýtených mastných kyselín, čo z neho robí jednoznačne najvhodnejší olej na tepelnú úpravu.
  • Ryžový olej sa prepaľuje pri 215 oC – aj keď je menej tradičný, môžete ho na smaženie použiť.
  • Extra panenský olivový olej (pri 210 oC) – na vyprážanie nie je vhodný. Vysoké teploty v ňom ničia antioxidanty, ktoré sa lisovaním za studena získavajú. Preto stačí na tepelnú úpravu použiť olivový olej z druhého listu, ktorý má rovnaké vlastnosti, avšak je lacnejší. Extra panenský použite radšej v studenej kuchyni.
  • Slnečnicový olej (pri 180 oC) – má nízky podiel nasýtených mastných kyselín, ale aj nižší pomer mononenasýtených mastných kyselín, čím sa stáva tepelne nestabilný.
  • Masť (pri 180 oC) – tento tuk je síce teplotne stabilný, a teda by sa mohol zdať pre vyprážanie vhodný. Obsahuje ale veľké množstvo nasýtených tukov.
  • Maslo (pri 110 oC) – nie je vhodné na tepelnú úpravu.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #karfiol #olej #syr #rezeň #vyprážanie