Ak sa káva kombinuje s tukom, je to pieseň + recept

Tréner životosprávy, Dušan Plichta, si svoju vlastnú čerstvo praženú kávu navrhoval pôvodne sám pre seba. "Chcel som piť bezchybnú kávu," zdôvodnil pre Pravda.sk.

16.06.2015 06:00
káva, maslo Foto:
Káva s maslom. Otestované.
debata (7)

Nie je káva ako káva

Počas svojho pobytu v Austrálii, kde mal možnosť dostať sa ku špičkovým kávam, prišiel na to, že „nie je káva ako káva“. Po návrate hľadal cestičky, ako sa k takej káve dostať a piť ju aj u nás, doma. „Vzhľadom k tomu, že sa venujem výžive, overoval som si otázku, či káva je alebo nie je zdravá. Aj vďaka školeniam som sa dopracoval k odpovedi, že ide o jeden z najlepších nápojov s mnohými benefitmi. Avšak musí byť bezchybná, správne spracovaná a pripravená,“ povedal ďalej Plichta, ktorý si svoju kávu navrhol podľa chuti. Prioritou bolo „cítiť neustále povzbudenie pre mozog a organizmus, pretože mám rád pocit ľahkej energie.“ Táto káva podľa jeho slov nikoho nezaťaží. „Mám po nej dobré nápady a perfektne mi to myslí. Je to veľmi živý a prospešný nápoj,“ zhodnotil.

20 percent kvality

Na otázku, či máme na Slovensku dobrú kávu, Dušan Plichta odpovedal: „S kávou je to ako s potravinami. 80 percent vecí je priemerných, ktoré sú dokonca v niektorých prípadoch aj škodlivé, 20 zvyšných percent je kvalita, do ktorej sa oplatí investovať.“ Na Slovensku ľudia pijú prevažne instantnú kávu, rôzne prepražené kávy, kávy z dovozu. „To nie sú kávy na úrovni, ale obyčajné komerčné kávy,“ myslí si tréner životosprávy. Dôležitou informáciou pri kúpe je, nakoľko je káva toxická. Či v nej nie sú akrylamidy, ochratoxíny, aké je tam zrno. Našťastie je tu aj svet výberovej kávy – to je tá „skutočná“, prémiová, správne upravená a čerstvo pražená káva, z ktorej dostaneme nielen lepšiu chuť a tým pádom zážitok, ale aj benefit pre organizmus. Výberové kávy pred komerčnými preferujú napríklad ľudia v Japonsku, Austrálii či Nemecku. „Našim cieľom je odučiť ľudí od instantných káv a rôznych mletých priemerných a smerovať ich na zrnkovú, čerstvo praženú kávu.“

French press. Aby káva ešte viac chutila. Foto: SHUTTERSTOCK
French press, káva, kofeín French press. Aby káva ešte viac chutila.

Dôležitá príprava

Pripraviť si prekvapkávanú kávu nie je problém. Treba však zvládnuť prípravu. „Extrahovať stačí 3–4 minúty, potom sa už z nej uvoľňuje veľa problematických látok, čo je problém tzv. "turka“. Ani ten by však podľa Plichtu nebol zlý, ak by sme ho zaliali a následne precedili, či použili French Press.

Dobrý zdroj antioxidantov

Kávu Plichta odporúča takmer každému. Ak nemá špecifickú intoleranciu alebo kofeínovú senzitivu, nepotrebujú ju ani tehotné ženy tesne pred pôrodom ani po pôrode. Čistá káva, v správnych dávkach, je dobrá pre každého. Prečo? „Je to jeden z najlepších zdrojov antioxidantov, ktoré aktivujú samodetoxikačné cesty organizmu. Z malej šálky kvalitnej kávy dostanete viac antioxidantov ako z taniera zeleniny.“ Navyše, káva pomáha pri spaľovaní tukov, pri tréningu metabolizmu. Z kvalitnej organickej kávy získame všetky polyfenoly, blahodárne oleje a len minimum kofeínu. Naopak, zalievaná káva, dlho extrahovaná je ako zelený čaj – skôr jedovatá ako telu prospešná.

Ideál: Kávu s vodou

Podľa najnovších informácií, káva vraj nedehydratuje a možno ju tým pádom zarátať do pitného režimu. Plichta s tým však nesúhlasí. „To by som nepovedal, určite sa ňou voda nedá nahradiť. Ak ale vypijete toxickú kávu, môže vás bolieť hlava a pôjdete viackrát na toaletu, pretože telo sa bude snažiť zbaviť toxínov.“ Najvhodnejšie je piť kávu tak, ako ju ponúkajú v kaviarňach. S pohárom vody.

Ráno kapučíno, cez deň čistú kávu. Foto: SHUTTERSTOCK
kapučíno Ráno kapučíno, cez deň čistú kávu.

Horúca káva v lete?

Podľa teórie „nepiť v lete studené nápoje“, by horúca, resp. teplá káva v lete mala dobre padnúť. „Ideálne by bolo piť v lete vlažný čaj, ako to robia nomádi na púšti. Aj tak to u nás nikto nerobí, pretože všetci sa chcú schladiť. Avšak pre organizmus to nie je vhodné. Odporúčam piť v lete ráno kávu s mliekom, povedzme kapučíno a počas dňa uprednostniť čistú kávu.“

Nejde len o kofeín

Dušan Plichta vypije denne dve kávy, niekedy štyri, sú dni, kedy si dopraje aj osem šálok kvalitnej kávy za deň. Väčšinou pije espresso, rád však používa aj aeropress alebo kávomlynček Haryo V60. Espresso preferuje z dôvodu, že z kávy, ktorá ide pod tlakom, dostane najviac olejov. „V nich sa ukrýva celé bohatstvo povzbudenia a hodnotných látok pre organizmus. Vôbec nejde len o kofeín,“ skonštatoval D. Plichta.

Dušan Plichta. Foto: Martin Črep
Dušan Plichta Dušan Plichta.

Pre tých, čo experimentujú

Nezmyslov o káve počul a čítal už viac ako dosť. Pravdou nie je ani to, že z dlhodobého hľadiska zvyšuje krvný tlak. „Na jednej z našich akcií ma jedna pani presviedčala o tom, že kávu treba piť s lyžičkou cukru, len vtedy je dobrá, pretože to tvrdí jej mama. Kombinácia kávy s cukrom nie je pre organizmus vhodná, zato s tukom, to je iná pieseň! Preto si každé ráno robím kávu s maslom a kokosovým tukom namiesto raňajok, čo je síce šialená vec, ale efektívny a dobrý energetický nápoj. Odporúčam ho všetkým, ktorí sa neboja experimentovať a majú na seba väčšie nároky v zmysle mentálneho výkonu.“

Recept

  • 1/2 polievkovej lyžice čerstvo a jemne mletej kávy
  • 1 polievková lyžica čerstvo a hrubo mletej kávy
  • 1 polievková lyžica extra panenského kokosového oleja
  • 1 polievková lyžica pravého kravského masla
  • 1 čajová lyžička škorice alebo pravého kakaa

Všetko dobre zamiešať, ideálne minimixérom, škorica či kakao je na ozdobu. Nápoj je určený na spaľovanie tukov a posilnenie funkcie mozgu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #olej #antioxidanty #pražená káva #mentálny výkon #polyfenol