Nízkokalorická strukovina lupina: Zdravšia konkurentka sóje

Lupina. Nie, nejde o tú nechcenú vo vlasoch, hoci tá najzdravšia "lupina" je tiež biela. Jej starší názov bol vznešenejší. Vlčí bôb.

17.06.2015 06:00
lupina Foto:
Zdravie v strukovine.
debata

Jedovaté druhy

Lupina má veľa sestier, je ich asi dvesto druhov. Existuje lupina biela, mnoholistá, premenlivá, žltá, úzkolistá… A mnoho ďalších. Ale veľký pozor! Väčšina druhov je silne jedovatých. Najznámejšia lupina mnoholistá sa dlho pestovala len ako okrasná rastlina, kým semená lupiny žltej a bielej možno používať aj ako náhradu kávy – jej plodom je struk. Rastlinka je veľmi pekná a hýri rôznymi farbami. Môže byť fialová, modrá, ružová či biela.

Lupina biela. Foto: SHUTTERSTOCK
lupina biela Lupina biela.

Práve kvitne

Semená lupiny s charakteris­tickými kvetmi v tvare sviečky možno rozdrviť a pridať do múky alebo spracovať do tvarohu. Bielkovina v lupine viaže vodu aj tuk, udržiava chlieb čerstvý, chráni tuk pred skorým pokazením a zožltnutím a aj pečivo ostane vďaka nej dlho šťavnaté. Za domovinu tejto rastliny sa považuje západná časť USA. Dnes sa objavuje v celej Európe a tiež v oblastiach Severnej Afriky. Populárna je v Portugalsku, v Taliansku, v Egypte aj v Brazílii. Kvitne práve v tomto období – od júna až do septembra.

Málo sacharidov, veľa vlákniny

Plody lupiny sú okrúhle biele, resp. žlté. Podobné vlastnosti má aj sója, no väčšina sójových produktov je geneticky modifikovaných. Navyše je lupina ešte bohatšia na bielkoviny ako proteínová sója – s obsahom bielkovín 48 percent patrí k významným rastlinným zdrojom. V porovnaní so sójou má len tretinu množstva sacharidov a tukov, o to však viac vlákniny – až trikrát toľko, ako sója. Aby sme nezabudli na celiatikov, tých potešíme. Lupina neobsahuje lepok, dokonca ani laktózu, ani žiaden cholesterol. Na zoznam „pre“ treba pripísať množstvo minerálnych látok a fytochemikálií. Lupina má tým pádom úžasné protirakovinové účinky. Ak pochvál na túto rastlinu nebolo dosť, pridajme. Obsahuje len veľmi málo chuťovo nepríjemných alkaloidov.

Aj mlieko, aj tofu

Porovnávanie so sójou nie je od veci. Je jej ešte viac podobná, ako by sa zdalo. Po každej stránke obsahuje benefity. Podobne ako zo sóje, aj z lupiny sa totiž vyrába mlieko, vhodné dokonca pre dojčatá. Konkurenta má aj mäsová alternatíva, sójové tofu.

Alergické reakcie možné

Jediným jej mínusom je fakt, že rovnako ako všetky proteíny, aj lupina môže vyvolať alergickú reakciu. Vyhýbať by sa jej mali zvlášť ľudia, ktorí majú sójovú či arašidovú alergiu. Tí môžu mať po jej konzumácii dýchacie ťažkosti či rôzne kožné reakcie, napríklad fľaky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vláknina #celiakia #proteín #sója #lupina #alergická reakcia