Konzumácia po dátume spotreby? Pozor hlavne na mäso

Jogurt po trvanlivosti. Mlieko, mäso, med, džem, ovsené vločky... Nikto netúži po pokazenom žalúdku, hnačke alebo dokonca otrave jedlom.

30.06.2015 06:00
chladnička, minimálna trvanlivosť, spotreba Foto:
Čo sa dá ešte zjesť, s čím bez ľútosti do koša?
debata

No pravda tiež je, že nie všetko, čo prekročí dátum uvedený na obale potraviny, musí bez debaty poputovať do koša. Združenie pre informácie spotrebiteľov (VKI) objasnilo, čo ešte môžeme bezpečne zjesť a naopak, pri ktorých potravinách opatrnosti nezaškodí.

Treba rozlišovať

Nie je údaj ako údaj. Treba rozlišovať medzi označením „minimálna trvanlivosť do…“ a „dátum spotreby“. Dátum minimálnej trvanlivosti poskytuje údaj, dokedy výrobok uchováva svoje špecifické vlastnosti ako je farba, vôňa, chuť a konzistencia. To však ešte automaticky neznamená, že výrobok po tomto dátume nemôžeme konzumovať. Naopak, pod pojmom dátum spotreby sa myslí čas, kedy už hrozí, že výrobok sa pokazí. Zvyčajne býva uvedený na obale potravín, ktoré podliehajú rýchlej skaze, napríklad surové mäso. Ak lehota vyprší, produkt sa konzumovať neodporúča. Tu existuje reálne nebezpečenstvo množenia nebezpečných zárodkov a baktérií.

Najháklivejšie sú ryby a mäso. Foto: SHUTTERSTOCK
chladnička Najháklivejšie sú ryby a mäso.

Napriek uplynutej lehote

Menej starostí si podľa VKI musíme robiť pri ryži, cestovinách, múke, marmeláde, čaji, káve a kakaovom prášku. Tie môžeme spravidla zjesť aj po uplynutí lehoty minimálnej trvanlivosti, a to bez váhania. Rovnako kompóty, konzervy a nakladanú zeleninu – za predpokladu, že obal nebol otvorený ani poškodený. Aj hlboko mrazené potraviny možno konzumovať obvykle ešte niekoľko mesiacov po dátume expirácie. Treba však rozlišovať. Je rozdiel medzi zmrazeným bochníkom chleba a smotanovou tortou. Tučné jedlá sa spravidla kazia rýchlejšie.

Mäso a ryby

Vajíčka možno konzumovať ešte dva týždne po uplynutí minimálnej trvanlivosti. Takéto vajcia sa ale viac hodia povedzme do torty ako uvarené namäkko a v takejto podobe servírované na raňajky. Mimochodom, tekutý vaječný bielok upozorňuje na to, že vajce, s ktorým máme do činenia, už nie je príliš čerstvé a v žiadnom prípade nesmie byť použité surové, napríklad do majonézy. Čo sa týka mäsa a rýb, dostatočným zdvihnutým ukazovákom je v tomto prípade zápach. Platí to aj pre klobásy a nátierky, ktoré možno konzumovať aj niekoľko dní po dátume minimálnej trvanlivosti. Za predpokladu, že nemajú nepríjemný zápach ani mastný povlak.

Verte svojej chuti

V prípade mlieka a mliečnych výrobkov sa uvádza: Spoľahnite sa na svoje vlastné chute. Pokazené produkty chutia väčšinou horko. Okamžite s nimi do koša. Inak riskujete pokazený žalúdok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Kos #dátum spotreby #minimálna trvanliovosť #surové mäso