Ananás v lete: Zoštíhli, vybieli zuby aj detoxikuje

Poznáme ho skôr ako "vianočné", teda zimné ovocie. Býva dominantou vianočnej misy nejednej slovenskej rodiny. Rozkrojí sa až na záver. Tu sú však dôvody, prečo ho treba jesť aj v lete.

07.07.2015 06:00
ananás Foto:
Ananás v lete.
debata (4)

O tomto exotickom ovocí sa všade píše len v superlatívoch. Neobsahuje veľa cukru a má nespočetné množstvo benefitov. Reč je o surovom čerstvom ananáse. Presladené konzervy nejedzte ani v lete, ani v zime. Vyhnite sa im aj na jeseň a na jar… Samozrejme, ak chcete ananás dostať do tela v superzdravej forme a nepribrať. Ale kto by už po tom túžil… Kto by tvoril reklamu na ananás, určite by skloňoval nielen slovo zdravie, ale aj štíhlosť a krása.

Dôvody, prečo sa doň oplatí zakusnúť:

Zoštíhľuje
A o to v lete ide! Túto informáciu však treba upresniť, aby nezavádzala. Nikto nezoštíhlie, ak preto nič nespraví a večer sa napchá ananásom. To nie. Ananás len urýchľuje proces chudnutia, pretože zasýti nadlho. Kým sa hlad znovu ozve, nejakú chvíľu to predsa len potrvá. Netreba zabudnúť na tiamín či vitamín B1, vo vode rozpustný vitamín, ktorý hrá kľúčovú rolu najmä pri funkcii nervového systému. A nielen to. Tiamín pomáha premieňať sacharidy na energiu.

Bieli zuby
Ananás sa stará aj o to, aby boli naše zuby belšie. V lete sa predsa veľa a radi smejeme. Enzým bromelín má ešte ďalší neuveriteľný efekt pre naše zdravie. Je prírodným odstraňovačom škvŕn. Zuby sa po jeho konzumácii doslova rozžiaria, účinne však dokáže odstrániť aj povlak.

Detoxikuje
Telo potrebujeme vyčistiť v každom ročnom období. Aj v lete. A práve ananás sa považuje za detoxikačný prostriedok. Okrem enzýmov a vlákniny je tiež zdrojom širokej škály antioxidantov, ktoré podporujú odstránenie toxínov v tele.

Vyčistí žalúdok
Zjedli ste veľa mäsa, cítite sa plno a nadúva vás? Aj tu pomôže ananás. Bromelín štiepi bielkoviny a pomáha pri trávení. Aj koho trápi zápcha, by mal ráno zjesť plátok čerstvého ananásu.

Zlepšuje zrak
Betakarotén a vitamín A chránia pred závažným ochorením sietnice, ale kto by chcel toto dosiahnuť, musel by jesť ananás každý boží deň.

Je protikŕčový
Ananás pomáha proti kŕčom (aj preventívne), preto sa po tomto tropickom ovocí oplatí siahnuť aj po namáhavom tréningu. Ananás je bohatý na draslík, a preto vďaka nemu možno dokonca predísť svalovej horúčke.

Protizápalový
Za to je zodpovedný enzým bromelín, ktorý pôsobí protizápalovo a antitromboticky, keďže pomáha pri rozpade fibrínu, proteínu v krvi, ktorý môže znižovať krvný obeh. Ľahšie formy artritídy, ale aj športové zranenia môžu byť pravidelnou konzumáciou ananásu zmiernené.

Pri prechladnutí
Hoci prechladnutie s chrípkou patria skôr do zimného ročného obdobia, môžu nás prekvapiť aj v lete. Horúčka, kašeľ, bolesti hrdla. Čerstvá ananásová šťava je na tieto prípady ako uliata. Znižuje teplotu, rozpúšťa hlieny na prieduškách. Lekári často predpisujú či odporúčajú v takýchto prípadoch práve prípravky s bromelínom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #zápal #zápcha #ananás #bromelín #svalová horúčka