Hlad po raňajkách? Niekde robíte chybu

Raňajky by mali zasýtiť na viac hodín. Po hlade by nemalo byť až do desiatej ani stopy. Ak to tak nie je, niekde robíme chybu.

08.07.2015 06:00
raňajky Foto:
Ak ste po raňajkách sýty, zrejme niekde robíte chybu.
debata (4)

Hlad a s ním niekoľko nepríjemných spúšťačov, ktoré si „vyžerie“ aj okolie. Nevrlosť, podráždenosť, možno až agresia. Potrebujete to? Nie. Dôležité je, nielen v tomto prípade, dobre sa najesť a necítiť sa po celý deň ani trochu hladný. Zabezpečí to pravidelné a vyvážené stravovanie.

Ak nás raňajky, ktoré sme si vymysleli, poriadne nezasýtia a už o niekoľko hodín nám hlad klope na dvere, existuje niekoľko dôvodov.

Málo kalorické

Nie nadarmo sa hovorí, že raňajkovať treba ako kráľ. Experti na výživu sa zhodujú, že raňajky by mali obsahovať od 300–400 kalórií. Nie menej! Konkrétne to môžu byť raňajky pozostávajúce z 20 gramov ovsených vločiek, 150 gramového jogurtu a 100 gramov čerstvého ovocia podľa výberu. Ak máte chuť na slané raňajky, alternatívou môže byť plátok ražného chleba s paradajkovým pretlakom alebo horčicou, posypaným s 30-percentným syrom eidamom. Kto chce schudnúť, mal by dbať na nižšie kalorické hodnoty, kto mieri po raňajkách do posilňovne, môže si počet kalórií zvýšiť.

Kombinácia nesedí

Aj to je dôvod, prečo raňajky nezasýtia. Pre vyváženú kombináciu sú dôležité sacharidy a vláknina. Obe zabezpečia energiu a príjemné nasýtenie. Mimochodom: smoothies, ovsené vločky s ovocím a jogurtom, praženica a celozrnný toast – to všetko patrí k raňajkám, ktoré môžeme pokojne označiť za optimálne.

Nie je to smäd?

Telo vám hlási bolesť hlavy, cítite sa podráždene a unavene. Často tieto príznaky poukazujú na nízku hladinu cukru v krvi. A to znamená čo? Je čas sa potrebne najesť! Do úvahy však prichádza aj iná možnosť. Čo ak tento stav spôsobili hormóny, nedostatok spánku, zmeny počasia, znečistené ovzdušie? Takže skôr, ako nakuknete do chladničky, skontrolujte pôvod vašich príznakov. A predovšetkým nezabúdajte na prísun čistej vody. Pretože občas nám smäd popletie hlavu, keď si automaticky a mylne vysvetlíme, že ide o hlad.

Sladkosť zasýti na chvíľu

Keď vám po raňajkách skoro škvŕka v žalúdku, dôvodom môže byť aj to, že ste stavili na (veľmi) nesprávne veci. Raňajky sú komplikovanejšie ako skonzumovať hocičo, len aby sa žalúdok na chvíľu upokojil. Áno, palacinky, tabuľka čokolády a hrozno sú úžasné! Žiaľ, obsahujú príliš veľa cukru. Spôsobia, že vás síce rýchlo nasýtia, ale rovnako rýchlo energia zmizne a spôsobí únavu a pocit prázdneho žalúdka. Neviete si ráno bez sladkej chuti predstaviť? Vymeňte v takom prípade tieto nevhodné potraviny za jogurt, ovocie a trochu medu. Chutia dobre, sú zdravé a nasýtia žalúdok na dlhšie.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #raňajky #únava #med #sacharidy #ovsené vločky #bielkoviny