Prvý krok k zdravšiemu životnému štýlu? Napríklad dovolenka

Leto je synonymom pre relax, odľahčené jedálne lístky a dovolenky. Slováci obľubujú stredomorské destinácie, tamojšie národy sú pre našinca inšpiráciou, ako jesť zdravšie a cítiť sa fit. Ich tajomstvo dlhovekosti spočíva v súčinnosti viacerých faktorov – dostatok pohybu, rozumná skladba jedál, nenáhlenie sa a omega-3 mastné kyseliny.

09.07.2015 06:00
debata
Na večeru sa odporúčajú ľahké zeleninové jedlá... Foto: SHUTTERSTOCK
strava, láska, jedlo, dovolenka Na večeru sa odporúčajú ľahké zeleninové jedlá s čerstvo pripravenou rybou.

„Chybou je, ak sa dovolenkári stravujú individuálne a namiesto kompletného obeda konzumujú prevažne jedlá z fastfoodov. Tieto sú zdrojom rizikových prepálených tukov a transmastných kyselín,“ upozorňuje nutričná špecialistka – doktorka Alžbeta Béderová.

„Pre stredomorskú kuchyňu je typický dostatok zeleniny a ovocia, ktoré sú zdrojom celej škály ochranne pôsobiacich fytonutrientov. Vyniká tiež konzumom morských rýb, ktoré sú zdrojom esenciálnych polynenasýtených omega-3 mastných kyselín a navyše bývajú pripravené na kvalitnom olivovom oleji.“

Ako by teda malo vyzerať plnohodnotné dovolenkové menu? „Ideálne sú pestré a sýte raňajky. Mali by pokryť 20 % celodenného príjmu energie a živín a zabezpečiť energetickú potrebu na dopoludňajšie aktivity.

Raňajky môžeme začať čerstvou ovocnou šťavou, aby sa naštartovala činnosť tráviaceho traktu, tvorba tráviacich štiav a črevná peristaltika. Výborné je celozrnné pečivo, kvalitná nátierka – sardinková, tuniaková alebo avokádová, plátok kvalitnej šunky a bohatá zeleninová obloha. Vhodné sú aj kyslomliečne výrobky s cereáliami.

Na desiatu volíme osviežujúce ovocie, ovocné šťavy alebo ovocno-zeleninové smoothies. Obed je vhodné posunúť do popoludňajších hodín a na večeru odporúčam ľahké zeleninové jedlá s čerstvo pripravenou rybou s vysokým podielom omega-3 mastných kyselín.“

Práve pokiaľ ide o konzumáciu rýb, Slovensko patrí ku krajinám s ich podpriemernou konzumáciou, napriek tomu, že výskumy opakovane poukazujú na ich priaznivé účinky na organizmus. Štvorročný vedecký výskum ukázal, že ľudia, ktorí pravidelne jedia stredomorskú stravu s vysokým podielom omega-3, sú psychicky vyrovnanejší, dožívajú sa vyššieho veku a znižujú riziko rakoviny i srdcovo-cievnych ochorení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #stravovanie