Dávka je jed. Platí aj v prípade ovocia

Ovocie a zelenina. Vždy chodia ruka v ruke, sú zaradené do jedálnička ľudí, ktorí chcú byť nielen štíhli, ale aj zdraví a "večne" mladí.

15.07.2015 06:00
debata (9)
Ovocie. Ideálna desiata? Foto: SHUTTERSTOCK
ovocie, fruktóza Ovocie. Ideálna desiata?

V dobrej viere po ňom siahnu všetci, čo chcú pre svoje zdravie niečo urobiť. Na desiatu je priam ideálne, veď je plné vitamínov a vlákniny. Ovocie je zdravé, smoothies chutný a ako hovorí anglické príslovie, jedným jablkom denne utečieme z ambulancie lekára. Ale! Príjem fruktózy by sme si mali strážiť. Ukázalo sa totiž, že potláča spaľovanie tukov a podporuje rozvoj tuku v pečeni. Dávka je jed platí aj v tomto prípade.

Aktuálne výskumy výživových expertov naznačujú, že na obavy je jasný dôvod. Pravdaže, v prípade, že to s ovocím preháňame. Inak fruktóza podporuje proces starnutia a predstavuje pre telo rad zdravotných rizík. Prezident rakúskej anti-aging spoločnosti, Markus Metka, poukázal na to, že jedno či dve jablká denne sú ešte v poriadku. Ale kto vypije „hektolitre“ jablkovej šťavy či ovocného smoothies, zostarne určite skôr.

O tom, že cukor je druh drogy, od ktorej môžeme byť viac či menej závislí, je už známe dlho. Vieme, že cukor negatívne pôsobí na pleť a to, že urýchľuje starnutie, nie je tiež novinkou. Do akej miery je však špeciálne fruktóza škodlivá, sa ukázalo len prednedávnom.

Smoothies. Nezdravé?!

Vráťme sa znova k úsloviu, že dávka je jed. Platí to aj v prípade smoothies. Záleží na tom, aké množstvo fruktózy prijmeme. Je pravda, že len málokto zje päť kúskov ovocia „na posedenie“, napriek tomu Metka varuje v tomto prípade pred pitím smoothies a ovocných džúsov. Tí, čo sa v ich pití neobmedzujú, ohrozujú svoju hladinu cukru v krvi. Kto prijíma enormné množstvo fruktózy, tlmí spaľovanie tuku a k tomu navyše paradoxne posilňuje pocit hladu.

Riziko stukovatenia pečene

Keďže fruktóza sa spracúva v pečeni, často dochádza k obezite, pretože sa prednostne premieňa na tuk namiesto toho, aby bola použitá ako zdroj energie. Výskum ukázal, že tvorba tuku v pečeni je enormná, ak sa fruktóza konzumuje vo väčších množstvách. Avšak stukovatenie pečene nie je jediným zdravotným problémom, ktorý môže nadmerná konzumácia ovocia spôsobiť. Ohroziť môže aj ostatné orgány. Existuje reálny risk, že sa zvýši cholesterol v krvi, a tým pádom sa automaticky zvýši riziko vzniku srdcového infarktu, cievnej mozgovej príhody či cukrovky druhého typu. „Cukrovka sama o sebe urýchľuje proces starnutia, kože, ciev, orgánov – takže všetko starne rýchlejšie,“ doplnil Metka. Smoothies je podľa jeho slov „hocičo iné, len nie anti-aging produkt“.

Lepšie ako malinovky

To samozrejme neznamená, že by sme už radšej nemali žiadne smoothies vôbec piť. Vždy je to ešte lepšia voľba ako pitie nealkoholických sladených nápojov. Okrem fruktózy je pre naše telo zlá aj soľ a zlé tuky. „Popri fruktóze a glukóze patrí ešte soľ a zlé tuky k zlému výživovému triu, ktoré nám škodia a podporujú predčasné starnutie,“ vraví Metka.

Rada nad zlato

V téme zdravá strava sa odkazuje na kľúčové slovo stredomorský. Tradičná mediteránska a ázijská kuchyňa sú považované za zdraviu prospešné. Aspoň čo sa týka spomínaného starnutia, ide rozhodne o ideálnu formu výživy. Obsahuje menej sacharidov, trochu ovocia, veľa zeleniny, olivový olej, ryby, sóju, korenie a bylinky.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #cukrovka #obezita #cukor #smoothies #spaľovanie tukov #fruktóza