Mozzarella, tá je skvelá!

Jeden z najznámejších talianskych syrov, ktorý sa tam používa ako tradičná surovina už od stredoveku. Traduje sa, že prvá mozzarella vznikla v Neapole vďaka nehode...

12.07.2015 06:00
mozzarella, paradajka, bazalka Foto:
Syr mozzarella chutí skvele najmä v rôznych zeleninových a cestovinových šalátoch.
debata

Taliansky syrár zakopol a čerstvý syrový tvaroh mu nešťastnou náhodou spadol do hrnca s vriacou vodou, ktorá tvaroh premenila na neznámy syr. Pôvodne sa začal vyrábať z mlieka byvolov, ktoré boli najrozšírenejšie na talianskych pastvinách. Dnes sa pri výrobe jedného kusa kvalitnej mozzarelly spracuje viac ako liter kravského mlieka.

Výroba nie je zložitá. Do mlieka sa pridá výťažok zo žalúdkov teliat, čo mlieko zrazí. Zmes sa zahreje, mieša, krája a vloží do teplej vody. Na záver sa z nej tvarujú bochníčky alebo guľôčky, ktoré sa vložia do studenej slanej vody. Nakoniec mozzarellu kúpime v náleve, ktorý už nie je taký slaný.

Syr mozzarella chutí skvele nielen v rôznych zeleninových a cestovinových šalátoch, ale aj zapečený v pizzi či s cestovinami. Taliani si ju pripravujú aj v klasickom trojobale namiesto vyprážaného syra. Vzhľadom na to, že na Slovensku je kritická spotreba mlieka a mliečnych výrobkov 157,4 kg na hlavu (priemer v EÚ je 288 kg), aj chutné recepty z mozzarelly môžu byť spôsobom, ako tento neblahý stav vo výžive u nás zvrátiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #syr #mozarella