Čokoláda - zdravá posadnutosť?

Mama, dal by som si niečo "mňam". Len máloktorí rodičia dokážu byť takí striktní, že nedoprajú svojmu dieťaťu či sebe nijakú maškrtu. Pritom taká kvalitná čokoláda je nielen chutná, ale obsahuje aj dôležité látky a vitamíny. Len ju treba jesť s mierou.

24.07.2015 00:00
čokoláda, kakao Foto:
Samotné slovo čokoláda vyjadruje zvuk, ktorý vzniká pri šľahaní tohto nápoja: xoco (hluk) a atl (voda).
debata (13)

Španielski kolonizátori boli tí, čo ako prví spozorovali, že Aztékovia konzumujú veľké množstvo niečoho, čomu hovoria xocoatl, veľmi horký nápoj pripravovaný z kakaových (cocoa) bôbov. Bôby zo stromu kakaovníka, dokonca používali ako platidlo. Pre Aztékov boli kakaovníky darom boha Quetzalcóatla, ktorého znázorňovali ako opereného hada.

Nápoj xocoatl konzumovaný v Strednej Amerike bol veľmi odlišný od čokolády, akú poznáme dnes. Bôby sa najprv pražili a potom rozomleli na pastu, do ktorej sa pridala voda a viaceré koreniny (čierne, nové korenie, škorica). Masa sa potom zohriala, aby maslo vyplávalo na povrch a vyšľahalo sa na hustý spenený nápoj, ktorý sa pil studený. Samotné slovo čokoláda vyjadruje zvuk, ktorý vzniká pri šľahaní tohto nápoja: xoco (hluk) a atl (voda). Európania si postup osvojili, ale čoskoro nahradili koreniny cukrom, aby stlmili horkosť tohto osviežujúceho nápoja. Čokoláda tak získala „božskú chuť“, čo prispelo k jej rozšíreniu po celom kontinente. V roku 1753, keď Karl Linné hľadal latinský názov pre kakaovník, nazval ho Theobroma cacao, čo znamená „jedlo bohov“.

Kakaové bôby obsahujú 50 – 57 % tuku. „Je pravda, že tieto tuky sú prevažne nasýtené. Je v nich však značný podiel – 35 % – aj kyseliny olejovej, čo je mononenasýtená mastná kyselina, ktorá sa nachádza v olivovom oleji. Okrem toho hlavná tuková zložka čokolády, kyselina steárová, sa len slabo vstrebáva do tela a v pečeni sa čiastočne (asi 15 %) transformuje na kyselinu olejovú. Tmavá čokoláda je preto potravina, ktorá neovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi,“ píše kanadský biochemik profesor Richard Béliveau vo svojom bestselleri Výživa ako zbraň proti rakovine.

Napriek pomerne vysokému obsahu cukru má tmavá čokoláda pomerne nízky glykemický index, o polovicu nižší ako biely chlieb a približne rovnaký ako pomarančová šťava. Záujem o zdravotne pozitívne vlastnosti čokolády však nevyplýva z prítomného tuku či cukru. Čokoláda obsahuje značné množstvo polyfenolov – 50 g tmavej čokolády má dvakrát vyšší obsah polyfenolov než pohár červeného vína a asi toľko, čo pohár správne pripraveného zeleného čaju. Hlavné polyfenoly obsiahnuté v kakau – katechíny – sú rovnaké ako tie, ktoré sa vo veľkom množstve nachádzajú v lístkoch zeleného čaju. Nedávne analýzy ukázali, že predovšetkým tmavá čokoláda sa vyznačuje antioxidačnou aktivitou.

„V čokoládach sa nachádzajú aj vitamíny A, niektoré béčka, C, D, E a vláknina. Fluorid prítomný v kakau chráni zuby pred zubným kazom,“ tvrdí v časopise Epicure doc. PharmDr. Jozef Augustín, PhD. Je pravda, že dávky vitamínov sú minimálne. „Odborníci sa však zhodujú v tom, že konzumovanie kvalitnej čokolády v rozumnom množstve môže byť súčasťou zdravej výživy. Nič sa však nemá preháňať,“ dodáva. „Iba horká čokoláda obsahuje skutočné kakao, iba skutočné kakao obsahuje skutočné polyfenoly a iba skutočné polyfenoly majú skutočné účinky,“ upozorňuje aj MUDr. Igor Bukovský v knihe Návod na prežitie pre ženu.

V Novom svete bola čokoláda spočiatku obľúbená pre svoju schopnosť zmierňovať pocity vyčerpanosti. V minulosti bola uctievaná nielen ako potravina príjemnej chuti, ale aj ako liek pri rôznych ťažkostiach. Spriemyselnenie jej výroby a výroba cukríkov či figúrok, ktoré obsahujú len malé množstvo kakaa, spôsobilo, že čokoládu vnímame ako zdraviu škodlivú. Pritom denná dávka 40 gramov tmavej čokolády by mala nahradiť konzumáciu sladkých a málo hodnotných cukroviniek, ktoré neobsahujú fytochemické látky.

Priemerný obsah niektorých látok v čokoládach
Obsah v 100 g Horká čokoláda Mliečna čokoláda
bielkoviny 3,2–4,1 g 7,6–7,9 g
tuky 33,5 g 32,4 g
sacharidy 57,2 g 56,9 g
voda 0,2 g 0,27 g
lecitín 0,31 g 0,33 g
teobromín 0,69 g 0,53 g
vápnik 2,1 mg 210 mg
fosfor 130 mg 212 mg
horčík 79,3 mg 50 mg
železo 2,1 mg 0,8 mg
zinok 1,0 mg 1,03 mg
vitamín E 2,4 mg 1,3 mg
energia 2080 kJ 2169 kJ
Polyfenoly v potravinách
Zdroj Obsah (mg)
Tmavá čokoláda (50 g) 300
Zelený čaj (125 ml) 250
Kakao (dve čajové lyžičky) 200
Červené víno (125 ml) 150
Mliečna čokoláda (50 g) 100

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda #seriál Zdravá výživa #polyfenol