Mastné avokádo: Zdravý zabijak stresu

Sto gramov avokáda obsahuje až 30 percent tuku a má 160 kalórií. To logicky napovedá, že v jedálničku diétujúceho by nemalo čo hľadať...

10.08.2015 06:00
avokádo Foto:
Avokádo. Opeknieme, schudneme, zbavíme sa stresu. Treba ho jesť!
debata

Veľa tuku

Avokádo? Chudnem, ďakujem, neprosím si. Máte nutkanie vyriecť túto vetu v snahe zhodiť nadbytočné kilogramy? Potom sa pozrite s nami, či sa z neho skutočne priberá a či sa neoplatí jesť. Áno, aj napriek známej informácii, že stredne veľké avokádo obsahuje až 400 kalórií a obsahuje neuveriteľných 40 gramov tuku.

Dobré pre telo

Reč je o nenasýtených mastných kyselinách, ktoré sú pre naše telo prospešné. Okrem iného majú aj pozitívny vplyv na hladinu krvných lipidov. Dužina je ľahko stráviteľná. Vysoký podiel nestráviteľných vlákien znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, tým, že znižuje hladinu cholesterolu. Znamená to, že avokádo je zdravšie, ako sme si mysleli.

Vitamínová bomba

Aké by to bolo ovocie, keby neobsahovalo vitamíny? Avokádo ich má požehnane. V prvom rade treba hovoriť o vitamíne C. Ak avokádo pokvapkáme kvapkami citróna, ktoré krátko po rozkrojení potrebuje, (aby nestmavlo a neprišlo o svoje významné látky), pokryjeme tým dennú dávku tohto cenného vitamínu. Avokádo sa však môže pýšiť aj obsahom kyseliny listovej, draslíka, horčíka, železa, medi a mnoho iných vitamínov, ktoré naše telo potrebuje.

Zdravé na nervy

Zaujímavosťou je, že v jednom avokáde je dvakrát toľko energie ako v banáne a štyrikrát toľko ako v jednom jablku. Špeciálna kombinácia sacharidov zaisťuje, že sa nervové a mozgové bunky touto energiou zásobujú lepšie. Tým sa avokádo radí aj do skupiny „zdravý zabijak stresu“. Avokádo, ktoré sa údajne pestuje viac ako 9 tisíc rokov, zlepšuje navyše aj pamäť.

S avokádom opeknieme

S avokádom opeknieme. Môžu za to vitamíny A, C a E a množstvo ďalších zložiek, vďaka ktorým naša pleť a vlasy doslova zažiaria.

… aj schudneme

Exotické ovocie s maslovou chuťou, pochádzajúce z Južnej Ameriky, je také zdravé a hodnotné, že ho môžeme pokojne konzumovať aj počas chudnutia. Hodí sa do zeleninového šalátu, aj do nátierky na celozrnný chlebík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #chudnutie #vitamín C #avokádo #nenasýtené mastné kyseliny