Štyri chyby, ktorých sa dopúšťame pri obede. A priberáme

Veľa sa toho hovorí a píše o raňajkách, ktoré sa neoplatí vynechať. O večeri zas vieme, že by mala byť skromná, ako pre žobráka.

19.08.2015 06:00
obed Foto:
Obed môže vyzerať naozaj všelijako. Len ho nevynechať!
debata (3)

Tiež ju nevynechať! Približne vieme, akou zdravou drobnosťou zahnať hlad o desiatej a popoludní. Ale čo vieme o obede, ktorý málokto z nás vynechá? (A ak vynechá, s domnením, že schudne, nekoná správne?).

Tu sú tri tipy, ktorým sa pri tomto dôležitom jedle dňa určite treba vyhnúť:

Príliš nesoliť

Aj vy robíte tú najčastejšiu chybu, ako väčšina ľudí? Keď vám v reštaurácii prinesú jedlo, posolíte si ho skôr, ako ho ochutnáte? Pozor, je to veľká chyba. Ak je v tele veľa soli, začne sa v ňom hromadiť voda, čo má negatívne účinky na naše zdravie. Tip, ak chcete schudnúť: Soľ na nejaký čas odložte bokom, vôbec ju nepoužívajte. Stratíte vodu, čo sa automaticky odzrkadlí aj na váhe. Ak vám jedlo bez soli nechutí, siahnite po alternatíve – čerstvých bylinkách alebo korení. Chuťové poháriky si zvyknú a onedlho vám už soľ vôbec nebude chýbať.

Polotovary nech sú tabu

Pripravovať si každý boží deň obed? Na to mnohí nemáme čas a preto siahame po polotovaroch. Na obed párky, klobáska, na ozdobu nejaká tá malá rajčina. Veď čo… Pozor! Väčšina polotovarov je veľmi kalorických. A preto ich označte nálepkou tabu a prestaňte ich kupovať. Osloboďte od nich chladničku aj mrazničku. Oveľa menej je nebezpečné dať si namiesto obeda ovocie, ale to len v prípade, ak nemáte čas vyvárať.

Nízkotučné produkty

Túto chybu tiež robíme v dobrej snahe mnohí. Chcem schudnúť, a preto preferujem nízkotučné produkty. Ako logicky to znie. Ale. Nie je všetko zlato, čo sa blyští. Ak je na jogurte uvedené, že je nízkotučný, ešte neznamená, že naozaj je. V skutočnosti môže výrobca svoje produkty označiť ako nízkotučné, ak nepresahujú určité množstvo tuku. Tieto produkty však potom budú „prizdobené“ cukrom. Zakaždým preto skontrolujte nutričné zloženie nízkotučného produktu. Najlepšou voľbou sú produkty, ktoré majú prirodzene nízky obsah kalórií. Patrí sem zelenina, ovocie, či biele mäso.

Nevinný šalát?

Šalát. Znie to tak ľahko, sviežo a vyvoláva dojem, že ním predsa nemôžeme nič pokaziť. Určite schudneme. Zle. Šalátové listy sú síce nízkokalorické, ale pozor na všetko ostatné, čo do nich ukryjeme. Napríklad taký balkánsky syr, olivy alebo krutóny či nebodaj dressing, obsahujú veľa cukru a tuku. Dobrý šalát, z ktorého schudneme, by mal pozostávať zo surovej zeleniny. Chýbať by nemala paprika, paradajka či mrkva. Ak dressing, potom sa oplatí uprednostniť jogurt pred kalorickou majonézou. Voľte citrónovú šťavu či zopár kvapiek olivového oleja.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #bylinky #váha #soľ #obed #šalát #biele mäso