Chráňme si črevo na dovolenke

Hnačku už zažil prakticky každý a mnohí aj priamo počas dovolenky. Nie vždy je to len nepohodlná príhoda, na ktorú človek rýchlo zabudne.

16.08.2015 06:00
Dovolenku v zahraničí môže znepríjemniť... Foto:
Dovolenku v zahraničí môže znepríjemniť hnačka.
debata

Môže spôsobiť vážnu dehydratáciu organizmu a pre starších, oslabených ľudí či malé deti dokonca život ohrozujúci stav. Prípravky na zastavenie hnačky sú preto nevyhnutnou súčasťou každej domácej či cestovnej lekárničky.

Lepšie je však myslieť na prevenciu hnačky, najmä pri pobyte v zahraničí, kde dochádza nielen ku zmene klímy, ale aj jedálnička a stravovacích návykov. Táto prevencia spočíva nielen v klasických, chronicky známych opatreniach týkajúcich sa osobnej hygieny a hygieny stravovania, ale aj v užívaní prípravkov, ktoré posilňujú obranyschopnosť nášho čreva. Ide o známe probiotické baktérie, vítaných votrelcov, ktorí dohliadajú na to, aby sa v ňom tie škodlivé nepremnožili.

Zdravotné účinky kyslého mlieka sa spomínajú už v biblickom Starom zákone. Už ruský vedec a nositeľ Nobelovej ceny Iľja Mečnikov vyslovil začiatkom minulého storočia hypotézu, že obyvatelia Kaukazu majú vďaka pravidelnému pitiu kumysu a kefíru v čreve laktobacily, a preto sa dožívajú takého dlhého veku. V súčasnosti sú už prospešné účinky probiotických baktérií dokázané na vedeckej úrovni – cielenými a kontrolovanými klinickými štúdiami sa potvrdil ich zdravotne prospešný účinok – a nielen v našom tráviacom trakte.

V kombinácii s vitamínmi a minerálmi môžu byť živé probiotické kultúry akousi „zdravotnou poistkou“ nielen počas samotnej dovolenky, ale aj počas preddovolenkového stresu obsahujúceho dokončenie všetkých úloh v práci, balenie, chystanie a organizovanie celej rodiny. Už to môže viesť k neinfekčnej hnačke z neurózy, človek ani nemusí zmeniť prostredie a stravu. Niektorí dovolenkári majú zas, naopak, problém so zápchou, pretože po presune do svojej destinácie zmenia v hoteli svoje vyprázdňovacie návyky. Aj v takomto prípade sa probiotiká stávajú akýmisi „regulovčíkmi na križovatke našich čriev“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #hnačka #dehydratácia