5 najlepších potravín, ktoré potláčajú chuť do jedla

Chcete rýchlo schudnúť, ale vlčí hlad vaše prianie zakaždým zastaví? A znova sa najete. Znova a nezdravo, zas a opäť.

25.08.2015 06:00
mandle Foto:
Aj mandle majú silu potlačiť chuť do jedla.
debata

Podľa štatistík počas diétneho obdobia najčastejšie „snívame“ o sladkostiach alebo mastných jedlách, ktoré tak neodolateľne chutia (čipsy, fast food a spol.). Vôľa odolať im častokrát nebýva silná. Áno, existujú chemické prípravky, ktoré si možno zakúpiť v lekárni, s cieľom nutkanie na jedlo, ktoré práve v týchto chvíľach potrebujeme najmenej, zastavia. Ale s nimi prichádzajú aj nežiadúce účinky, napríklad nespavosť či nevoľnosť. Kto by po nich túžil… A pritom je tu k dispozícii zoznam prirodzených potravín, chrumkaním ktorých docielime, čo chceme.

Mäta

Keď už po čistení zubov nemáte chuť na jedenie, je to práve kvôli mäte, ktorú obsahuje zubná pasta. Keďže mäta drží hlad na uzde, môžeme vďaka nej rýchlo schudnúť. Pite preto častejšie mätový čaj, pochutnávajte si na mätových bonbónoch alebo žujte žuvačky s mätovou príchuťou.

Pomarančová šťava

Áno, v skutočnosti pomáha spaľovať tuky. Po prvé má sladkú chuť, takže uspokojuje chuť na sladké a po druhé obsahuje veľa vlákniny a v rámci nej pektín, ktorý zasýti na dlho. Nielen pomaranč, za alternatívu možno považovať aj ostatné citrusy ako je citrón, grapefruit či ananás.

Šošovica

Strukoviny ako sú šošovica, ale aj cícer či fazuľa, tiež perfektne potláčajú chuť do jedla, čím nám pomáhajú rýchlo schudnúť. Prečo? Šošovica obsahuje veľké množstvo bielkovín, ktoré nadlho zasýtia, ale aj sacharidy, ktoré hladinu cukru v krvi zvyšujú veľmi pomaly.

Mandle

Máte chuť na čokoládu? S ňou teda rýchlo neschudneme. Ani pomaly. Riešením sú mandle. To už je iná „káva“. V prvom rade utíšia chuť na sladké, keďže samé chutia trochu sladko, navyše obsahujú bielkoviny. Chutia úžasne a človek po nich dlho na jedlo nepomyslí.

Zelený čaj so zázvorom

Ste hladní? Napite sa! Poznáte toto odporúčanie? Je na mieste, keďže aspoň na chvíľu oklameme žalúdok. Reč je o vode či minerálke, ale napríklad taký zelený čaj zmierňuje svojou horkou chuťou neznesiteľnú chuť na sladkosti a stimuluje metabolizmus. V kombinácii so zázvorom je to zbraň číslo jeden pri spaľovaní tukov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #zelený čaj #šošovica #bielkoviny #mandle #zubná pasta #pektín