Chýba vám horčík? Poradíme, kde ho hľadať

Slabosť, únava a kŕče... Aj to môžu byť príznaky toho, že telu chýba horčík.

03.09.2015 06:00
fazuľa Foto:
Fazuľa - bohatá na horčík.
debata (3)

Okrem minerálnej vody, ktorá je na horčík bohatá, je veľa potravín, kde sa tento vzácny elektrolyt nachádza.

Veľký význam

Horčík (magnézium) patrí k najdôležitejším minerálnym látkam, ktoré naše telo zúfalo potrebuje. Pre zdravé kosti, zuby a silné svaly má veľký význam. Reguluje tiež energetický metabolizmus a podieľa sa na prenose nervových impulzov. K nedostatku horčíka dochádza často, najmä keď sme fyzicky alebo duševne príliš vypätí. Žiaľ, naše telo nie je schopné magnézium produkovať samo, preto je jeho každodenná dávka prostredníctvom stravy priam nevyhnutná.

Koľko potrebujeme?

Závisí to od veku a pohlavia. Aby sme netrpeli nedostatkom horčíka, nemali by sme jeho prísun zanedbávať. Mladé ženy medzi 15.-tym a 19.-tym rokom života potrebujú 350 miligramov, o čosi staršie, do 24 rokov, 310 miligramov. Po 25-ke sa potreba mierne znižuje, ženám v tomto veku postačí 300 miligramov denne. Ale pozor, tehotným ženám lekári odporúčajú znova 310 miligramov, dojčiacim dokonca až 390.

Aj ovsené vločky sa pýšia vysokým obsahom... Foto: SHUTTERSTOCK
ovsené vločky Aj ovsené vločky sa pýšia vysokým obsahom magnézia.

Čo jesť?

Aby sme mohli pokojne spávať a nesledovať striktne prijatú dennú dávku horčíka, do jedálnička je potrebné zaradiť predovšetkým rastlinné potraviny: celozrnné obilniny, orechy a zeleninu. K potravinám, ktoré obsahujú viac ako 100 miligramov magnézia na 100 gramov, patria celozrnné produkty, ovsené vločky, hnedá ryža, zelená zelenina, semienka, orechy, fazuľa a hrášok. Do skupinky potravín s obsahom horčíka 20 až 100 gramov sa zaraďujú mliečne výrobky, ryby, mäso, ovocie a zemiaky. Naopak, žalostne málo horčíka (do 20 gramov) obsahuje povedzme hlávková kapusta, štrbákový šalát, vajíčka či kel.

Najlepší zdroj

Už sme ho spomenuli a hádanku prezradili… Prijať horčík do tela možno najjednoduchšie prostredníctvom minerálnej vody. Sú druhy, ktoré horčíka obsahujú viac ako 80 mg na liter.

Pozor na alkohol

Ak vás trápia všetky vymenované signály a naznačujú, že horčíka v tele máte málo, určite sa vyhnite alkoholu. Ten totiž hladinu horčíka ešte viac znižuje. Aj po tzv. opici sa preto odporúča piť minerálnu vodu bohatú na magnézium.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #minerálka #únava #slabosť #horčík #fazuľa #zdravé kosti