Výživa ako zbraň proti rakovine

Ak sa pozrieme na príčiny rakoviny, zistíme, že len pomerne malá časť je spôsobená faktormi, ktoré naozaj nemôžeme ovplyvniť, píše sa v publikácii Výživa ako zbraň proti rakovine, ktorej autormi sú dvaja významní kanadskí vedci v oblasti výskumu rakoviny. Priamou príčinou asi 70 % prípadov rakoviny sú faktory priamo spojené so životným štýlom, z toho až v 30 % zlé stravovacie návyky.

28.08.2015 06:00
zelenina, šalát Foto:
Nie vždy je na ozdravenie stravovacích zvyklostí potrebné úplné vylúčenie obľúbených menej zdravých potravín a ich zámena za zdravšie verzie.
debata

Vznik a rast rakoviny, samozrejme, nezávisí iba od stravovania, je to komplikovaný, mnohostupňový proces, píše sa brožúrke Ako sa správne stravovať, ktorú vydala Liga proti rakovine. Je veľmi ťažké zistiť, do akej miery určité stravovacie návyky ovplyvňujú vznik rakoviny, ale predsa len dnes existujú poznatky, ktoré majú význam v jej prevencii.

Nadváha sa považuje za rizikový faktor pri vzniku nádorov ženských pohlavných orgánov, žlčníka, hrubého čreva, pravdepodobne aj obličiek. Vysoká spotreba tukov v potrave sa dáva do súvisu s rakovinou hrubého čreva, prsníka, pankreasu a prostaty. K tomu všetkému pristupuje v našej zušľachtenej strave aj nedostatok balastných látok. Vzťah medzi vysokou spotrebou živočíšnych tukov a rakovinou prsníka sa ukazuje v premene niektorých hormónov na látky podporujúce vznik rakoviny. Nadmerný prívod cukru pravdepodobne podporuje vznik rakoviny prsníka. A tak by sa dalo pokračovať, o alkohole a fajčení ani nehovoriac.

Popredná medzinárodná spoločnosť, ktorá sa zaoberá vzťahom výživy a životného štýlu ku prevencii zhubných nádorov „World Cancer Research Fund“, zhŕňa poznatky najmodernejšej svetovej vedy a výskumu do štyroch jednoduchých odporúčaní:

  1. Jedzte prevažne rastlinnú potravu, obmedzujte červené mäso a vyhýbajte sa údeninám.
  2. Buďte fyzicky aktívni každý deň, akoukoľvek formou, a to najmenej 30 minút.
  3. Udržiavajte si zdravú hmotnosť po celý život.
  4. Nefajčite!

Hoci existujú potraviny, ktorých vysoká spotreba evidentne vedie ku zvýšenej pravdepodobnosti vzniku rakoviny, typickým a nespochybniteľným predstaviteľom sú napríklad údeniny, na druhej strane stoja potraviny s takým výhodným zložením živín, že dokážu preventívne pôsobiť na vznik zhubných nádorov. „Pre tento fenomén ich ochranného vplyvu existuje aj odborný fenomén potravinová chemoprevencia,“ tvrdí známy gastroenterológ MUDr. Peter Minárik vo svojej knihe Rakovina a výživa – mýty a fakty¤2. "Tento priamy spôsob nádorovej prevencie pomocou vybraných potravín a z nich zhotovených pokrmov sa pokladá za účinnú, lacnú, vyhovujúcu a pre každého dostupnú metódu individuálneho boja proti rakovine.

Nie vždy je na ozdravenie stravovacích zvyklostí potrebné úplné vylúčenie obľúbených menej zdravých potravín a ich zámena za zdravšie verzie. V rámci postupnosti krokov stačí na úvod pridať do obľúbených receptov nové, zdravšie prísady a zmeniť pomer veľkostí porcií potravín. „Ľahko sa dá zapamätať tzv. správne delený tanier,“ podotýka MUDr. Minárik. „Polovicu taniera vyplní miešaná zelenina, štvrtinu celozrnná obilnina alebo iná škrobová príloha s obsahom vlákniny a ďalšia štvrtina sa ponechá chudej bielkovine, t.¤j. živočíšnym alebo rastlinným potravinám, ktoré sú bohaté na bielkoviny, ale chudobné na tuk a energiu.“ Inokedy je dobrou voľbou pre zdravší variant konkrétneho receptu zmena tradičnej tepelnej prípravy pokrmu za novší, progresívnejší spôsob varenia.

Potraviny s priamym ochranným vplyvom proti rakovine

  • Zelenina – cibuľová, hlúbová, koreňová, listová, plodová, stonková
  • Ovocie – všetky druhy, rôzna úroveň ochrany pri jednotlivých druhoch
  • Strukoviny – vrátane sóje
  • Orechy, semená, jadrá – všetky druhy, najmä s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín
  • Škrobové potraviny – zemiaky, ryža, kukurica
  • Koreniny a byliny – všetky druhy, rôzna úroveň ochrany pri jednotlivých druhoch
  • Mlieko a mliečne potraviny – nízkotučné a fermentované druhy pri konzumácii v odporúčaných množstvách
  • Mäso z rýb – mastné morské ryby, chudé morské aj sladkovodné ryby
  • Rastlinné oleje – omega-3 a omega-9 mastné kyseliny
  • Celozrnné obilniny – pšenica, raž, jačmeň, ovos
(Zdroj: Peter a Daniela Minárikovci – Rakovina a výživa, mýty a fakty 2)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #zdravé stravovanie #seriál Zdravá výživa