Mami, to čo si mi dala na desiatu?

Ak ste rodičom, ktorý pochádza zo socialistického baby boomu, táto veta vás ani nenapadla, respektíve ste sa ju neodvážili ani vysloviť. Načo aj, keď rodičia boli už od 6:00 v práci. A tak sme tí šťastnejší mali rohlík s maslom a šunkou, paštétou alebo džemom od babičky.

16.09.2015 16:31
desiata shutterstock inzercia guttalax Foto:
Ilustračná fotografia
debata (2)

Naše deti to majú už trochu inak – je väčší výber pečiva, papriky a paradajky dostanete v obchode počas celého roka a o sladkostiach ani nehovorím.

Tému sladkostí, čipsov, sladených nápojov na desiatu pre deti vynechám rovno – každý deň nájdete informácie o ich škodlivosti a rovnako v ten istý deň sú na internete vyhlásenia neziskových organizácií o narastajúcej obezite západného sveta.

Ja osobne si myslím, že deti jedia tak, ako to vidia u svojich rodičov. Ak neraňajkujete, na desiatu vypijete jedno presso, obed rýchlo nahádžete do seba a večer vybielite chladničku, ani vaše dieťa nebude postupovať inak. Tú energiu na fyziku či geografiu niekde získať musí. Som zástancom názoru, že dieťa by malo jesť primerane svojmu veku takmer všetko. Najlepšie je začať raňajkami – mini jedlom a nápojom. Ak vaše dieťa pri raňajkách ani neotvorilo oči, zbytočne ho netrápte a radšej mu zabaľte sýtejšiu desiatu.

Určite je zdravšie, ak uprednostníte tmavé pečivo pred svetlým. Dnes už s receptami a surovinami na rôzne nátierky nie je problém. Veľmi nevymýšľajte, deti sú vo výbere jedla dosť konzervatívne. A keď natrafíte na triedneho „trendsettra“, ktorý tvrdí, že zelená je fuj, s avokádovou nátierkou dieru do sveta nespravíte. Raz za čas môžete vyskúšať aj croissant s maslom.

Ovocie, prípadne aj zelenina je vždy dobrým doplnkom k desiate. Tu som absolútny zástanca sezónnosti. Deti by mali poznať ozajstnú chuť slivky, hrozna, či vôňu paradajky. Ak máte doma práve to 1 z 10 detí, ktoré má rado zeleninu, nebojte sa zabaliť nakrájanú mrkvu alebo kaleráb.

Počas dňa by rozhodne nemali chýbať nápoje – najlepšie tie „najobyčajnejšie“. Čistá voda, bylinkový, ovocný čaj. K zloženiu rôznych pseudo ovocných štiav, sladených nápojov a podobne si stačí prečítať zadnú etiketu. A viete, čo nalejete svojmu potomkovi do fľašky.

Vyvážené zloženie jedla dodá nielen energiu na náročný deň v škole, ale postupne odovzdávate svojmu dieťaťu veľmi dôležitú informáciu – ako sa správne stravovať v dospelosti. Rovnako to môže výrazne ovplyvniť jeho zdravotný stav. Tiež to nie je na zahodenie …

Dobré trávenie: radí Jardo Žídek

Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.

Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.

Foto: SHUTTERSTOCK
velky-baklazan-5

Baklažánová nátierka s cibuľovým chlebíkom

  • baklažán 2ks
  • limeta 1–2 polievkové lyžice
  • rímska rasca 1 čl
  • chilli paprička 1ks
  • cesnak 1strúčik
  • šalotka 1 malá
  • čerstvá petržlenová vňať
  • čierne korenie
  • olivový olej 2 lyžice
  • soľ, korenie

Tahini – sezamová pasta:

  • biele sezamové semienka 100g
  • olivový olej podľa potreby

Chlebové placky:

  • hladká múka 3 hrnčeky
  • hustý smotanový biely jogurt 2 plné lyžice
  • vajce 1ks
  • kryštálový cukor ½ lyžice
  • prášok do pečiva 1 lyžica
  • ghee 3 plné lyžice (alebo pretavené maslo)
  • soľ
  • voda 1 hrnček

Plnka:

  • červená cibuľa 1–2ks
  • koriandrová vňať
  • zelená doluhá chilli paprička 1ks
  • koriander
  • nastrúhaný čerstvý zázvor 1/2 lyžičky
  • rímska rasca 1/4 lyžičky
  • soľ štipka

Tahini – sezamová pasta:
Na panvici prehrejeme sezamové semienka, potom ich dáme do mixéru. Prilejeme olivový olej a dôkladne rozmixujeme, až kým nevznikne hladká pasta. Prelejeme do misy, necháme odstáť. Olej vystúpi hore a dolu ostane hustá pasta.
Baklažán vcelku popicháme vidličkou, položíme ho nad rozpálený gril (resp. otvorený oheň). Opečieme ho z každej strany, stačí 4–5 minút. Potom ho dáme do predhriatej rúry na 230–240°C a pečieme ho asi 30 minút.
Potom ho narežeme a jednoducho olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky. Dáme ho do misy, pridáme 2–3 lyžice tahini, osolíme, pridáme rímsku rascu, kúsok posekanej chilli papričky, cesnak a šalotku. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať, limetovú šťavu, olivový olej, okoreníme a dôkladne premiešame.

Chlebové placky:
Zo surovín vypracujeme cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme chvíľku odpočinúť. Cesto si rozdelíme na malé bochníčky, necháme opäť trošku odpočinúť. Potom ho natiahneme do tvaru štvorca a plníme plnkou:

Plnka:
Cibuľu nakrájame na kolieska, natrháme čerstvý koriander. Pristrúhame zázvor, osolíme, okoreníme. Rímsku rascu orestujeme na panvici (bez oleja) a pridáme do misky. Premiešame prstami a plníme cesto. Preložíme, cesto znovu natiahneme a plnku zavrieme do cesta. Panvicu potrieme maslom a placky pomaly opekáme z oboch strán. Zakaždým, keď placku otočíme, potrieme ju maslom.

Jaroslav Žídek

Je ambasádorom nášho seriálu o dobrom trávení.

Jaroslav Žídek pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách.

Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp.

V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT V Bratislave.

jaroslav zidek vyrez inzercia
2 debata chyba