Internistka Eva Smíšková: Za absurdnú považujem ryžovú diétu

Spomaľujú diéty metabolizmus? Ako ho potom znova zrýchliť? Existuje diéta, ktorá má zmysel? Ktorá nikdy nevyjde z módy? S dietologičkou, MUDr. Evou Smíškovou o diétach.

29.09.2015 06:00
ryža, ryžová diéta Foto:
Ryžová diéta je plná sacharidov.
debata

Sú ľudia, prevažne ženy, ktoré sú schopné celý život držať diéty, skúšať jednu za druhou. Ako to môže naštrbiť metabolizmus?
Takmer všetky diéty sú pre organizmus a jeho funkcie neprirodzené, pretože väčšinou sú jednostranné, často nízkoenergetické, bez dostatku nutričných prvkov. Samozrejme, že tým vedú k spomaleniu metabolizmu a podvýžive.

Ak sa už metabolizmus spomalí, čo spraviť, aby sme ho znova naštartovali? Čo zaberá?
Na dlhodobo spomalený „dietársky“ metabolizmus pôsobí nutrične vyvážená strava, pravidelný pohyb a posilňovanie za účelom vybudovanie väčšej svalovej hmoty, ktorá poslúži ako lepšia spaľovňa energie aj v pokojovom režime.

Výživoví odborníci sa zhodujú na tom, že žiadna diéta nie je dobrá, telo potrebuje pravidelný prísun bielkovín aj sacharidov. Existuje napriek tomu diéta, ktorá sa vám páči, proti ktorej nemáte žiadne námietky, odporúčali by ste ju dokonca?
O mne je známe, že som zástanca moderného paleo stravovania, ktoré spočíva v obmedzenom prísune sacharidov, absolútnom vylúčením obilovín a strukovín, s množstvom zeleniny, s dostatkom kvalitných živočíšnych bielkovín a tukov. Nosnou témou tohto stravovacieho modelu je čerstvosť a jednoduchosť v zložení konzumovaných potravín, s vylúčením priemyselne spracovaných jedál. Takáto strava je nutrične vyvážená a chutná a dá sa konzumovať celoživotne.

Jesť a nepriberať, to je sen nejedného dievčaťa... Foto: SHUTTERSTOCK
schudnúť, diéta Jesť a nepriberať, to je sen nejedného dievčaťa na tejto planéte.

Stretli ste sa s tzv. absurdnými diétami, ktoré by ste neodporúčali? Prečo?
Za absurdnú považujem ryžovú diétu. Z môjho pohľadu je príliš jednostranná a plná sacharidov, ktoré nezdravo „kolíšu“ hladinu inzulínu. Osobne nie som stotožnená s keto-proteínovými diétami, pretože nie sú dlhodobo udržateľné, nie sú to prirodzené potraviny, ale náhrady jedál. A aj keď sú z hľadiska redukcie hmotnosti spočiatku účinné, jojo efekt je stopercentný.

Podobne ako v móde, aj diéty prichádzajú a odchádzajú z módy. Je aj nejaká večne obľúbená diéta, ktorá ani po rokoch nevyšla z módy a ľudia po nej opakovane siahajú?
Kto chce skutočne redukovať hmotnosť, potom už roky funguje nízkosacharidová diéta, vychádzajúca z obmedzenia, prípadne až vylúčenia sacharidov. V minulosti sa volala bodová, neskor Dukanova. Nepovažujem ju však za úplné dobrú pre nedostatočné množstvo vlákniny a teda aj zeleniny.

Možno to nenazvať diétou, ale podaktorí ľudia praktizujú aj stravovanie typu: Celý týždeň jedia, ako vedia, dovolia si pomerne čokoľvek, ale jeden deň v týždni majú „ovocný“, prípadne „čajový“. Čo vy ako odborníčka hovoríte na toto?
Nie je to diéta v pravom slova zmysle. Je to režim, do ktorého je zaradených niekoľko očistných dní, ktoré odľahčujú trávenie a vplývajú na ostražitosť metabolizmu. Tam by som asi skôr odporúčala osvedčený pomer 5:2.

Veľa sa hovorí o obyčajnej vode s citrónom, pijú ju celebrity na prázdny žalúdok, o citróne všade čítame ako o malom zázraku. Odporúčate aj vy?
Prečo nie? Nepovažujem to za zázrak, ale je to kvalitná a chutná zložka pitného režimu.

Zaujíma ma ešte na záver porovnanie ženy verzus muži. Skromne som si všimla, že kým ženy sa celý život pasujú s diétami, ak sa rozhodne schudnúť muž, schudne veľa a trvalo. Čomu to pripisujete? Majú muži silnejšiu pevnú vôľu? Alebo je to niečo iné, čo spôsobuje tento „úkaz“?
Tento “úkaz" je reálny a pomerne ľahko vysvetliteľný. Muži majú podstatne väčší objem svalstva, o ktorom vieme, že je spaľovačom energie aj v pokojovom stave. Jednoducho povedané, majú vyšší bazálny metabolizmus. Okrem toho hladina testosterónu tiež pozitívne vplýva na urýchlenie spaľovania. No a v neposlednom rade v dôsledku naprogramovania celého hormonálneho systému nie sú šetričmi energie pre prípad tehotnosti či dojčenia. O pevnejšej vôli to teda určite nie je.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #pohyb #chudnutie #zelenina #sacharidy #metabolizmus #svalstvo