Únava, depresie, slabá imunita? Vitamínu B12 máte dosť?

Nedostatok vitamínu B12 sa môže prejaviť ako anémia a dbať na jeho prísun by mali predovšetkým vegáni.

30.09.2015 06:00
vitamín B12, mäso, ryby, vajcia. Foto:
Mäso, ryby, vajcia... Zdroj vitamínu B12.
debata

3 mikrogramy stačia

Vitamín B12 je kobalamín, ktorý môže byť tvorený len z mikroorganizmov. Patrí k vitamínu B-komplex a vyskytuje sa predovšetkým v živočíšnych produktoch. Keďže dospelý človek v priemere potrebuje iba tri, nedostatok tohto vitamínu netkvie v malom príjme, ale častejšie pri jeho absorpcii. Vplyv na to majú rôzne lieky alebo príliš málo žalúdočnej šťavy. U tehotných a dojčiacich ženách sa potreba zvyšuje na štyri mikrogramy denne.

Úzkosť, depresie…

Pečeň a svaly môžu vitamín B12 uskladniť až na tri roky. Preto sa nedostatok vitamínu B12 pri prechode na vegánsku stravu neprejaví okamžite. Ak sa však jeho rezervy napokon vyčerpajú, hrozí riziko vážnych ochorení. K symptómom nedostatku vitamínu B12 patrí úzkosť, depresie, únava, ochorenia srdca, PMS, kožné problémy, slabá imunita a anémia.

Ruka v ruke

Úlohou kobalamínov je tvorba krvi, bunkový rast, príjem kyseliny listovej v bunkách. Keďže hrá úlohu pri absorpcii kyseliny listovej, nedostatok vitamínu B12 je často sprevádzaný nedostatkom kyseliny listovej.

Problém s prijímaním

Kto má podozrenie na nedostatok vitamínu B12, s návštevou lekára by rozhodne nemal otáľať. Jeho nízka hladina v krvi sa dá zistiť vďaka krvnému testu. Vitamín B12 možno doplniť aj prostredníctvom výživového doplnku, kto ho však celkom určite prijíma vo výžive dostatok, je potrebné zistiť, či nemáte problém s jeho prijímaním.

Nepredávkujete sa

Na rozdiel od mnohých minerálnych látok, týmto vitamínovým komplexom sa predávkovať nedá. Jeho nadbytok telo jednoducho neabsorbuje. Kto chce prípadný nedostatok vitamínu B12 doplniť stravou, do jedálnička by mal zaradiť predovšetkým pečeň, mäso, ryby, vajíčka a mliečne produkty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #Ryby #únava #vajíčka #vitamín B12 #kobalamín #tvorba krvi