Jód - nielen na štítnu žľazu

Stopový prvok jód má pre ľudské zdravie obrovský význam. Podporuje látkovú premenu dôležitú na tvorbu energie, fungovanie nervového systému či poznávacích funkcií, pomáha udržať zdravú pokožku, ale predovšetkým prispieva k správnej tvorbe hormónov štítnej žľazy a jej fungovaniu.

01.10.2015 06:00
štítna žľaza, vyšetrenie, lekár Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Chorobné zväčšenie štítnej žľazy, t. j. strumu, si lekári začali všímať už začiatkom dvadsiatych rokov minulého storočia. Bolo to najmä vo vnútrozemských krajinách a v oblastiach veľkých horských masívov – Pyreneje, Alpy, Karpaty. Ak struma postihuje veľkú časť populácie, nazýva sa endemickou strumou. V oblastiach, kde sa struma vyskytovala veľmi často, sa zistil aj významný výskyt ťažkého neuropsychického poškodenia a duševnej menejcennosti. Dokázalo sa, že príčinou týchto ochorení bol nedostatok jódu v potrave. Obyvatelia na jód chudobných regiónov prijímali denne iba jednu pätinu, prípadne jednu tretinu množstva odporúčanej dávky tohto stopového prvku.

Endemická struma na Slovensku vymizla vďaka jódovej profylaxii. Od roku 1965 sa totiž na celom území štátu distribuuje soľ s obsahom jodidu draselného, t. j. jodidovaná soľ. Od roku 2000 sa do kuchynskej soli pridáva stabilnejší jodičnan, čo sa odrazilo na ďalšom zlepšení príjmu jódu. Žiaľ, v roku 2009 svoju existenciu ukončil jediný výrobca kuchynskej soli na Slovensku, Solivary Prešov. Pri porovnávaní vzoriek morskej soli a klasickej jodidovanej soli sa napríklad zistilo, že nie všetky druhy morskej soli majú uspokojivú hladinu jódu. „Je potrebné zvyšovať informovanosť obyvateľstva o význame jódu pre ľudské zdravie a takisto upozorniť na to, aby z ponuky dovezených zahraničných solí ľudia preferovali jodidovanú kuchynskú soľ,“ píše sa v informačnej brožúre pre pacientov Choroby štítnej žľazy.

Denný odporúčaný príjem jódu pre dospelých je 150 mikrogramov. Bion 3 50+ obsahuje okrem vitamínov, minerálov a iných stopových prvkov 100 mikrogramov jódu a spoločne s vyváženou stravou tak pomáha pokryť jeho potrebný denný príjem.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štítna žľaza #jód