Vtipná banánová diéta vyvolala vo svete hystériu. Schudnete!

Banán patrí do skupiny ovocia, no obsahuje nemálo kalórií. Aj preto si ho spájame s raňajkami, v dopoludňajších hodinách ho výživoví odborníci pre kalórie už neodporúčajú (ako olovrant už je nevhodný).

06.10.2015 06:00
banán, banány, banánová diéta Foto:
Enzýmy, obsiahnuté v banánoch urýchlia proces chudnutia a majú pozitívny vplyv na trávenie.
debata (2)

Navyše, obsahuje dosť veľa sacharidov. Aj preto spojenie banánu s diétou vyvoláva prinajmenšom začudovanie. Schudnúť s banánmi? „Autori tejto diéty“ sľubujú za 6 mesiacov stratiť až neuveriteľných 13 kilogramov. A to už je čo povedať.

Známou sa táto diéta stala naozaj náhodou, po tom, čo istý Japonec Hitoshi Watanabe stlstol. Mal kancelársku prácu, veľa sedel a málo sa hýbal. Jeho manželka, Sumiko Watanabe pracovala ako lekárnička tradičnej čínskej medicíny. Práve ona odporučila svojmu, vtedy 31-ročnému mužovi, aby to skúsil s banánovou diétou. A keďže „pacient“ zaznamenal úspech a podarilo sa mu počas šiestich mesiacov zhodiť trinásť kíl, pustili túto správu do sveta. Informovali o tom najskôr v internetovej komunite Mixi, čím spustili lavínu otázok a veľký záujem. Každý to chcel odrazu s banánmi vyskúšať, overiť na vlastnej koži, či to skutočne funguje. Prečo nie? Banány sú chutné a navyše zasýtia. V roku 2008 bol z tohto dôvodu dopyt po banánoch taký obrovský, že sa o 20 percent zvýšila ich cena.

V čom teda spočívalo tajomstvo tejto diéty? Na úvod treba vysvetliť, že banány nie sú jedinou potravinou, ktorú počas tejto kurióznej diéty možno konzumovať. Jej názov by sme v podstate mohli upresniť a nazvať ju „rannou banánovou diétou“, pretože žlté ovocie sa pojedá len na raňajky. Enzýmy, ktoré banány obsahujú, urýchlia proces chudnutia a majú pozitívny vplyv na trávenie.

Pravidlá banánovej diéty:

Raňajky
Zjedzte jeden alebo dva banány (toľko, aby ste boli sýti). Okrem toho už nesmiete nič, len pohár vlažnej vody.

Obed
Dajte si niečo „normálne“. Vyhnite sa však tučným, mastným a pikantným jedlám. Predsa len, diétujete!

Olovrant
Mal by pozostávať z ovocia alebo z bieleho jogurtu.

Večera
Znova sa možno „normálne“ najesť. Pozor však na čas. Nikdy nie po 20. hodine. Dôležitý je počas tejto výnimočnej diéty poriadny spánok. Spite osem hodín. Po banánoch najdôležitejšia informácia.

Aby však boli informácie kompletné, predsa len je niečo zakázané. Ak chcete schudnúť, musíte sa vyhýbať mliečnym produktom (biely jogurt skonzumovaný z času na čas na olovrant je výnimkou), sladkostiam a alkoholu.

Experti sa pozreli tejto diéte na zúbok a zhodnotili, že Japoncov úspech nezapríčinili primárne banány, ale pravidlá, ktoré s diétou treba dodržať. Už ten, kto sa začne pravidelne stravovať a z jedálnička vylúči alkohol a sladkosti, prechádza automaticky na zdravé stravovanie. Spánok je pri chudnutí dôležitý a tu sa prízvukuje. Kto bude jesť na obed a na večeru len ľahkú stravu, napríklad ryžu, zemiaky či rybu, zaručene schudne!

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #raňajky #chudnutie #trávenie #spánok #banán #jogurt