WHO varuje: Mäsové výrobky sú karcinogénne

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila údeniny, ako sú šunka, slanina či párky, na zoznam preukázaných karcinogénov. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, totiž dospela k záveru, že tieto mäsové výrobky môžu spôsobovať rakovinu tráviaceho traktu.

26.10.2015 13:36 , aktualizované: 15:29
údené, mäso, údeniny, údenina, jedlo Foto:
Už 50 gramov spracovaného mäsa denne zvyšuje riziko vzniku rakoviny o 18 percent.
debata (83)

Údeniny sa tak ocitli v rovnakej skupine karcinogénov, kde figuruje napríklad tabak či azbest. Podľa IARC rakovinu pravdepodobne spôsobuje aj nespracované červené mäso, pre toto tvrdenie však zatiaľ neexistujú nezvratné dôkazy.

Odborníci z IARC zaradili spracované mäso a nespracované červené mäso medzi karcinogény na základe dát, ktoré zhromaždili autori viac než 800 vedeckých štúdií, ktoré skúmajú súvislosti medzi konzumáciou mäsa a mäsových výrobkov a výskytom rakoviny. Najdôležitejšie boli podľa nich výsledky dlhodobého skúmania rozsiahlych vzoriek populácie z posledných 20 rokov.

Už 50 gramov denne škodí

Správa agentúry napríklad konkrétne upozorňuje, že konzumácia 50 gramov spracovaného mäsa denne, čo predstavujú napríklad dva plátky slaniny, zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva (kolorektálneho karcinómu) o 18 percent. „Riziko, že jedinec ochorie kolorektálnym karcinómom kvôli konzumácii spracovaného mäsa je naďalej nízke, s množstvom skonzumovaného mäsa sa však toto riziko zvyšuje,“ upozornil zástupca IARC Kurt Straif.

Odhady hovoria o tom, že rakovine spôsobenej nadmernou konzumáciou mäsových výrobkov podľahne každoročne asi 34-tisíc ľudí. Karcinómy spôsobené fajčením majú podľa rovnakej metodiky na svedomí úmrtie asi jedného milióna ľudí, alkohol zabije každý rok asi 600-tisíc osôb.

IARC pojmom „spracované mäso“ nazýva nielen údeniny, ale aj akékoľvek iné mäsové výrobky, v ktorých pôvodná surovina prešla úpravou kvôli zvýrazneniu chuti alebo zvýšenia trvanlivosti, či už je to údenie, solenie, fermentácia alebo konzervácia. Okrem salám, klobás a párkov ide napríklad tiež o mäsové konzervy či sušené mäso.

Červené je menej nebezpečné

Spracované mäso sa ocitlo v skupine „preukázaných“ karcinogénov, v takzvanej skupine jedna. Na tomto zozname sú látky alebo zmesi látok, pri ktorých je podľa odborníkov preukázané, že styk s nimi, ich vdýchnutie či konzumácia výrazne zvyšuje riziko ochorenia rakovinou. V tejto skupine je napríklad formaldehyd, radón, kadmium, uhoľný decht, azbest či gama žiarenie.

Červené mäso, teda hovädzie, jahňacie, bravčové alebo zverina, môže podľa odborníkov z WHO takisto spôsobovať rakovinu. Kvôli neexistencii preukázateľných dôkazov však zatiaľ figuruje len na zozname „ľahších“ karcinogénov. Na takzvanom zozname 2A je okrem mäsa napríklad herbicíd glyfozát, zlúčenina olova či anabolické steroidy.

Šéf IARC Christopher Wild však zdôraznil, že mäso je dôležité z hľadiska výživovej hodnoty. Vlády a úrady vraj preto budú musieť starostlivo zvážiť prínosy a riziká konzumácie mäsa a zohľadniť ich vo svojich odporúčaniach. Aj ďalší špecialisti zdôrazňujú, že ide najmä o mieru konzumácie mäsa a mäsových výrobkov. „Nejde o to, že by ste mali prestať jesť akékoľvek červené a spracované mäso, ale ak ho jete veľa, mali by ste sa zamyslieť nad tým, ako to obmedziť,“ citoval server BBC Tima Keya, odborníka na výskum rakoviny z Oxfordskej univerzity.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #rakovina #WHO #údeniny #karcinogény