Vylúčte zlé sacharidy, tie správne ponechajte. Ktoré to sú?

Nízkosacharidová diéta? Nezmysel. Kto chce zdravo schudnúť, zložité sacharidy potrebuje. Dodajme: Tie správne! Ktoré to sú?

02.11.2015 06:00
celozrnný chlieb Foto:
Áno celozrnnému chlebu.
debata (13)

Správne sacharidy

Ak je niečo v ostatnom čase preklínané, potom sú to rozhodne sacharidy, nazývané tiež uhľohydráty. Najmodernejšie diéty, resp. moderné životné štýly nezaobchádzajú s týmto slovkom šetrne. Spomeňme napríklad paleo, postavené na príjme čo najmenšieho množstva sacharidov – vychádza sa z toho, že množstvo, ktoré potrebujeme, nachádzame predsa v zelenine. Veľmi zdravo sa dokážeme zaobísť bez bielej múky, cestovín, bielej ryže, ale aj bez zemiakov. Prílohu by mala tvoriť zelenina, na ostatné radšej zabudnúť.

Sacharidy? Ponechať!

Ako prvý na „nezmysel“ vylúčiť sacharidy poukázal americký internista, odborník na výživu a zástanca vegetariánskej stravy, John A. McDougall s vyše 30-ročnou praxou. Jeho kniha, „Vysokosacharidová diéta. Chudnúť so správnymi uhľohydrátmi“, ktorá sa okamžite stala bestsellerom, ukazuje, ako schudnúť aj napriek tomu, že sacharidy zo stravy nevylúčime.

Tie vyvolené

„Vzdajte sa sacharidov“, toto motto odkazuje už takmer každá tretia celebrita, lebo schudnúť sa týmto štýlom skutočne dá. A vôbec nie slimáčim tempom. Dá sa však tých chutných sacharidov vzdať? A potrebujeme to vôbec? K Johnovi A. McDougallovi sa postupne pridalo niekoľko hláskov ďalších odborníkov na výživu. Dokázali, že v zatracovaní sacharidov niečo „nehrá“. A totiž, sacharidy chudnutie paradoxne podporujú. Ale pozor, keďže nie sú sacharidy ako sacharidy, len tie vyvolené. V tejto veľkej skupine sa totiž nachádzajú tie „správne“, ktoré hladinu krvného cukru nevyšvihnú okamžite nahor, ale nechávajú ju stúpať pomaly, čo umožňuje dlhší pocit nasýtenia. Ktoré to sú?

Zemiaky

Napriek tomu, že prevláda mienka o tom, že sa z nich priberá, s určitosťou možno tvrdiť, že patria do skromnej množiny správnych sacharidov. Samozrejme, reč nie je o mastných a kalorických hranolčekoch. Do úvahy pripadajú varené a pečené zemiaky, ktoré zasýtia lepšie ako hocijaká iná potravina.

Zemiaky sa ocitli v zozname "správne... Foto: SHUTTERSTOCK
zemiaky Zemiaky sa ocitli v zozname "správne sacharidy" tiež...

Quinoa

Už dávno nie je len alternatívou ryže, ktorú konzumujú len jogoví fanatici a vegáni. Prečo by sa mala pyšne zaradiť a raz a navždy ostať v našom jedálničku? Je dôležitým zdrojom bielkovín, bohatá na železo a horčík. Kľúčovou zložkou je lyzín, aminokyselina, ktorá sa nachádza už len v mäse alebo rybách. Navyše je bezlepková a plná vlákniny, takže zasýti nadlho a podporuje trávenie.

Celozrnný chlieb

Chlieb? Spolu s pečivom sú absolútnym tabu pre diétujúcich. Neplatí to však pre celozrnný chlieb a pečivo (pozor, nepliesť si slovko „celozrnný“ a „viaczrnný“). Vďaka vláknine zasýti nadlho.

Ovsené vločky

Tiež sa predrali do zoznamu správnych sacharidov, čo je pre mnohých dobrá správa, lebo teplá horúca kaša na raňajky so škoricou, hnedým cukrom, medom, ovocím alebo javorovým sirupom nemá konkurenciu. Podobne, ako po konzumácii ostatných správnych uhľohydrátov, aj po konzumácii ovsených vločiek sa hladina cukru v krvi zvyšuje pomaly, vločky nás teda zasýtia na celé dopoludnie.

Strukoviny

Áno, napríklad šošovica, cícer či fazuľa, spôsobujú nadúvanie. To je tá zlá správa. Avšak strukoviny sú úžasný zdroj bielkovín, obsahujú aj horčík, vitamíny skupiny B, železo a žiaden tuk. Spoľahlivo nasýtia a chutia na mnoho spôsobov – spracované v šaláte, v polievke, aj v omáčke.

Figy

Figy, spolu s datlami, nie sú len sladké a chutné, sú tiež správnymi sacharidmi, ktoré možno bez obáv konzumovať. Obsahujú síce vysoký obsah fruktózy, ale zato veľa vlákniny a zanedbateľné množstvo tuku.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #sacharidy #zemiaky #strukoviny #quinoa #celozrnný chlieb