Zelenina a ovocie – ako ich bezbolestne prepašovať do bežného dňa

Som rád, že čím ďalej, tým viac počujem od ľudí, ako sa riadia výberom ovocia a zeleniny podľa sezónnosti. Rozprávajú mi svoje skúsenosti o hľadaní slovenských produktov na regáloch obchodov (a hlavne sú ochotní ísť za nimi aj mimo zaužívaných miest a zaplatiť viac). Zelenina a ovocie majú v našom jedálnom lístku nezastupiteľné miesto, o tom niet pochýb. Už aj „škaredú“ a deťmi odmietanú zeleninu ako cvikla môžete pripraviť doma ako skvelý šalát a tak ju prepašovať do žalúdkov vašich ratolestí. Ak členovia rodiny stále odolávajú, skúste to so šťavami.

04.11.2015 00:00
deti, ovocie, džús, šťava Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aj v prípade ovocných a zeleninových štiav by ste sa mali riadiť sezónnosťou – do takej miery, ako je to v našich podmienkach možné.

A najmä je lepšie, ak získate čo možno najzdravšie ovocie (bio tému nebudem otvárať, na to si spraví každý názor sám). Ak nie ste fanúšikom síce zdravého, ale „zošuvereného“ ovocia, máte vyhraté. Ovocie sa odšťaví, takže vo finále vzhľad nemusíte riešiť. Odšťaviť nádherné jablká z obchodného reťazca znamená, že si pravdepodobne dostanete do tela aj dávku neželaných látok – a to vo veľkom štýle.

Do dnešného dňa ste šťavy veľmi nepili, ale práve ste sa rozhodli? Ako vo všetkom, platí – neprepáľte štart. Pre dospelých ľudí je vhodný jeden pohár šťavy a pre deti cca 1,5 dcl. Ak si ešte pamätáte, ako ste deťom zavádzali inú stravu, začínali ste mrkvovou šťavou. Je najjemnejšia a môže sa piť aj samotná, preto je vhodná aj v neskoršom veku pri zmene stravovacích návykov.

Dobré trávenie: radí Jardo Žídek

Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.

Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.

Na dochutenie zeleninových štiav môžete použiť citrón, zázvor, bylinky, med a pod. Každý najlepšie sám vie, čo mu chutí.

Ešte sa vrátim k cvikle – jej chuť pri odšťavovaní môžete zjemniť jablkom a vodou. A pre fajnšmekrov ju môžete prikoreniť chrenom. Deťom skúste do cvikly primiešať malinovú šťavu s medom – budete prekvapení.

Počas zimy sa nám pýta citrusov o niečo viac, ale tu buďte opatrní – majú vyšší podiel kyselín a môžu viac uškodiť ako pomôcť. Ako vo všetkom, aj tu si treba dávať pozor na čerstvosť – najvhodnejšie je piť šťavy hneď po odšťavení. Ak chcete šťavu skladovať, tak skutočne len na pár hodín. Nalejte ju do skla, keramiky alebo nerezu a nechajte v chladničke. Aby napríklad jablková šťava nestmavla, kvapnite do pohára trochu citrónu. Ak máte veľa ovocia a chcete spraviť šťavu, kľudne ju zamrazte a môžete mať po ruke ovocnú alebo zeleninovú dreň.

Každé ovocie a zelenina má svoje pozitívne účinky na organizmus, preto si vyberajte druhy štiav podľa potreby. Stačí si prečítať zopár článkov alebo jedna návštevy u babičky, ktorá má rokmi odskúšané recepty (aj bez najnovších odšťavovačov). Asi vám neodporučí hruškovú šťavu, ak vás čaká 8 hodinová prezentácia.

Napriek tomu, že šťavy majú pozitívne účinky a je to určite lepšie ako nejesť nič, čo narástlo na strome, nezabúdajte ani na klasickú formu ovocia a zeleniny.

Jaroslav Žídek

Je ambasádorom nášho seriálu o dobrom trávení.

Jaroslav Žídek pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách.

Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp.

V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT V Bratislave.

jaroslav zidek vyrez inzercia
debata chyba