Seniori v ohrození: Často jedia potraviny po dátume spotreby

Každý tretí senior konzumuje viac ako raz za mesiac potraviny po dátume spotreby.

15.11.2015 07:00
Seniori často konzumujú potraviny, ktoré sú po... Foto:
Seniori často konzumujú potraviny, ktoré sú po dátume spotreby.
debata (3)

Ide najčastejšie o mlieko a mliečne výrobky, ale často na ich stole nechýbajú ani pokrmy, ktoré boli zle zmrazené. Spolu so zlou hygienou a zlou skladbou jedálnička tak rastie nebezpečenstvo intoxikácie, ktoré sa ešte zvyšuje v súvislosti s vekom konzumentov a s vysokými teplotami. Poukazuje na to štúdia vedená na Katolíckej univerzite Najsvätejšieho srdca pri poliklinike Agostino Gemelli v Ríme.

Vedci sa zamerali na 200 starých ľudí, ktorých priemerný vek bol 74 rokov. Zo štúdie vyplynulo, že voľba skladby jedálnička našich starých rodičov nijako nevyniká rovnováhou a bezpečnosťou, hoci je správna výživa považovaná za zásadný faktor pre udržanie zdravia v starobe a hoci je bezpečnosti potravín prikladaná veľká dôležitosť najmä u starých ľudí. Tí sú totiž oveľa zraniteľnejší a sú oveľa viac vystavení nebezpečenstvu oslabenia obranyschopnosti organizmu a vzniku chronických chorôb.

Zhruba každý tretí senior priznal, že jeho strava nie je vyvážená, zvlášť preto, že konzumuje príliš veľa cukrov a tukov. Celých 40 percent sledovaných starých ľudí neštuduje etikety na potravinách, aby zistili nutričné ​​zloženie výrobku. Polovica opýtaných tiež uviedla, že potraviny pred prípravou rozmrazujú pri izbovej teplote. Tým sa seniori vystavujú nebezpečenstvu otravy, ktorá môže prípadne nastať z dôvodu množenie baktérií pri okolitej, pomerne vysokej teplote.

„Zdravie starých ľudí je prioritným cieľom nášho štátneho zdravotníctva. Ide nielen o úsporu zdrojov, ktoré by inak boli vynaložené na ich liečbu, ale aj o to, aby sami seniori začali byť vedome zodpovední za svoj jedálniček,“ uviedli koordinátori výskumu profesorka Patrizia Laurentiová z inštitútu verejného zdravia a Francesco Landi z oddelenia geriatrie, neurovedy a ortopédie.

Autori štúdie tiež pripomenuli, že v tomto smere môžu oveľa viac pomáhať praktickí lekári. Zatiaľ ale 30 percent sledovaných uviedlo, že informácie o správnej výžive získava z televízie, časopisov a z internetu. Od odborných lekárov získava tieto informácie 35 percent účastníkov štúdie, ale od rodinného lekára len 15 percent.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #spotreba #zdravie #jedlo #seniori #dátum spotreby