Ovsené vločky – milované a zatracované

Ovsené vločky sa všeobecne radia k celozrnným výrobkom. Sú vyrobené z celých obiliek ovsa, ktorý poznali už Slovania. Nepredstavujte si ale Svätoplukove raňajky hneď ako dokonale vyzdobenú ovsenú kašu s hrozienkami a medom.

27.11.2015 08:00
ovsené vločky, surové ovsené vločky Foto:
Surové ovsené vločky.
debata

Ovsené vločky vyvolali v poslednom čase veľmi búrlivú diskusiu. Niekto nedá na ich konzumáciu dopustiť, iný zase prechádza do extrému absolútnej nenávisti. Preto je potrebné hľadať rovnováhu niekde v strede.

Dobré trávenie: radí Jardo Žídek

Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.

Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.

Všetky prirodzené veci, ktoré sú zbytočne dochutené, dofarbené alebo pokazené akýmkoľvek iným spôsobom, nemajú v mojej blízkosti veľkú šancu. Nie som ani ten extrémista, že by som 30 rokov neraňajkoval nič iné, len jednu a tú istú vec. Každý ma svoje obdobie, kedy mu viac chutí sladké, inokedy mastnejšie, sýtejšie jedlá a potom ledva zje 2 rukolové listy cez deň. Vidím to na svojej 3,5 ročnej dcére. Keď má „rysovacie“ obdobie, vtedy jej telo spotrebuje takmer všetko, čo dostane. Výsledkom býva pár centimetrov vertikálne navyše. Naopak, keď nerastie, zje veľmi málo a pri tom má dostatok (až nadbytok) energie.

Tak by sme mali fungovať aj v dospelosti. Ak si telo pýta viac, tak mu to dajme. Ale počúvajme, ak si toho toľko veľa nepýta. Ak máte chuť na ovsené vločky, tak si ich dajte. Ich neutrálna chuť nie je veľkým lákadlom, preto ich radšej ochuťte sušeným ovocím, medom, orieškami, hrozienkami. Spravte si kašu alebo nasypte do jogurtu. Či sa stanú vašou obľúbenou súčasťou jedálnička závisí najmä na spôsobe prípravy. Dnes z nich môžete spraviť lievance, fašírky, receptov je milión. A nemusíte tak ráno utrápene sedieť nad miskou vločiek.

Obsahujú veľa bielkovín, vlákniny, sacharidov a z minerálov predovšetkým fosfor, draslík, vápnik, horčík a mnohé ďalšie telu prospešné látky. Tieto informácie nájdete v múdrych knihách. Práve vďaka svojmu vysokému podielu vlákniny prečistia kompletný tráviaci trakt a udržia naštartovaný metabolizmus. Takže pravidelné vyprázdňovanie už nemusíte závidieť svojmu otcovi na dôchodku, ale môžete sa správnou stravou k nemu dopracovať aj vy.

Vláknina je bez kalórií, čo ocenia všetci, ktorých ručička na váhe prekročila akceptovateľné číslo. Vo vašom žalúdku zväčší objem, naviaže na seba vodu a tým rýchlejšie vyvolá pocit nasýtenia. Opäť to nepreháňajte a nepredávkujte sa vlákninou. Žiadne predávkovanie neveští nič dobré.

Ja mám najradšej hľadanie rôznych „dochucovadiel a kombinácií“ s ovsenými vločkami. Niekedy ich mám viac rád s orechmi, sušeným banánom alebo len tak v bielom jogurte. Na zahodenie nie je ani také vyprážané kuriatko obalené v ovsených vločkách.

Jaroslav Žídek

Je ambasádorom nášho seriálu o dobrom trávení.

Jaroslav Žídek pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách.

Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp.

V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT V Bratislave.

jaroslav zidek vyrez inzercia
debata chyba