Srdcová arytmia či únava? Draslíka máte dosť?

Nedostatok draslíka spôsobuje príznaky ako je zlé trávenie či kŕče, zle však môže vplývať aj na srdce.

02.12.2015 06:00
banán, draslík Foto:
Neobsahuje len sérotonín, je bohatý aj na draslík.
debata

Draslík je životne dôležitý elektrolyt, ktorý v našom tele reguluje obsah vody a soli a je zodpovedný za prenos impulzov v nervových bunkách a svaloch. Ten, kto dbá na vyváženú stravu, zvyčajne sa nemusí obávať. Jeho sa nedostatok draslíka týkať nebude. Spozornieť by mali tí ostatní… Príznaky, ktoré sa vďaka nedostatku draslíka môžu vyskytnúť, sú nepríjemné.

Komu hrozí?

Nielen ľuďom, ktorí sa nevyvážene stravujú, ale aj tým, čo sa nadmerne potia, holdujú alkoholu a priveľa solia. Telo vylúči nadbytočné minerály, čím sa zvyšuje požiadavka na draslík. Aj pri bulímii dievčatá častokrát trpia nedostatkom draslíka, keďže časté vracanie a preháňanie znižujú hladinu draslíka v krvi. Ďalšou príčinou nedostatku tohto minerálu môže byť ochorenie obličiek či poruchy hormonálnej rovnováhy. Ohrození sú tiež ľudia, ktorí zvyčajne pijú málo tekutín alebo užívajú močopudné lieky.

Únava a spol.

Medzi najznámenšie symptómy nedosatku draslíka patria srdcové arytmie a kŕče, ale aj únava a problémy s koncentráciou možno prikladať nízkemu obsahu draslíka v krvi. Na zoznam pripíšme zápchu a nadúvanie. Najmä ľudia s ochorením srdca by mali dbať na jeho adekvátny prísun, pretože oslabený srdcový sval je obzvlášť citlivý na tieto výkyvy.

Aby sme mu zabránili

Nedostatku draslíka zabránime pitím dostatočného množstva tekutín a vyváženou, nie jednostrannou stravou. Venujte pozornosť potravinám, ktoré sú na draslík bohaté. Patrí sem ovocie, predovšetkým banány, avokádo a sušené ovocie. Zo zeleniny je draslíkovou bombou fenikel, pričom tento vzácny elektrolyt nájdeme aj v strukovinách, celozrnných produktoch, orechoch, zemiakoch a hríboch.

Chce to návštevu lekára

Kto má podozrenie na nedostatok draslíka a trápia ho vymenované príznaky, mal by v každom prípade navštíviť lekára. Dopĺňať draslík bez lekárskej konzultácie nie je totiž múdre riešenie. Ako sa vraví, všetkého veľa škodí. Aj draslíka. Hroziť môže aj otrava draslíkom, hoci väčšinou sa nadbytok vylúči močom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #únava #koncentrácia #draslík #strukoviny #srdcová arytmia