Červená repa: Recept proti zubnému kazu

Ľudí, ktorých netrápia zubné kazy, musíme hľadať pod lupou. Dobrá správa však znie: Vedci objavili zázračný prostriedok proti kazom.

09.12.2015 06:00
cvikla, červená repa, detox Foto:
Červená repa, pre mnohých (ne)chutná, každopádne mimoriadne zdravá.
debata

Reč je o červenej repe. Ak nepatrí k vašim obľúbeným druhom zeleniny, alebo si ňou nemienite zafarbiť obľúbený rezeň, stačí ju od jedla oddeliť a zjesť ju ako šalát, nie ako prílohu. Chutí surová, pečená aj dusená na pare a zvádza dojem, že je ovocím, keďže je taká sladkastá.

Vedci sa zhodli na tom, že červená repa je skutočný všeliek v boji proti zubnému kazu. Tajomstvo sa skrýva v prírodnom, antibakteriálnom účinku slín, ktoré sa po konzumácii zeleniny bohatej na dusičnany zvyšuje. Cvikla sa vyznačuje vysokým obsahom dusičnanov, preto je doslova elixírom pre zdravé zuby.

V štúdii, ktorej cieľom bolo dokázať účinnosť červenej repy, testovali 50 dobrovoľníkov. 25 ľudí dostávalo placebo nápoj, 25 osôb koncentrovanú šťavu z repy. Účastníkom štúdie sa napokon merala hodnota pH v slinách. Skupina, ktorá pila šťavu, mala v ústach oveľa menej pre zuby škodlivých kyselín ako testovaná druhá skupina.

Prečo červená repa zvyšuje antibakteriálny účinok slín a tým pôsobí proti zubnému kazu? Dusičnany sa v tele premieňajú na oxid dusnatý, ktorý znižuje tvorbu baktérií mliečneho kvasenia, čím zabraňuje tvorbe zubného kazu.

Červenú repu netreba konzumovať ako šalát či prílohu, výborná je aj na desiatu, olovrant, či ako súčasť raňajok v tekutej forme ako smoothie. Výborná je v kombinácii s jabĺčkom a citrónom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smoothie #zubný kaz #červená repa #Placebo #sliny #dusičnany