SOS nie je diéta, no hlása úspešné chudnutie bez športu

SOS je skratka, vyjadrujúca tri slová: Schlank Ohne Sport (štíhla/y bez športu) a v uzavretej skupine na facebooku má už takmer 5 tisíc fanúšikov.

14.12.2015 06:00
schudnúť, diéta Foto:
Jesť a nepriberať, to je sen nejedného dievčaťa na tejto planéte.
debata

Treba športovať?

Autorkou tohto výmyslu je Katharina Bachman, ktorá nielenže schudla sedemnásť kilogramov (váhu si stále udržiava a jojo efekt sa neprihlásil o slovo), ale o tom stihla napísať knihu, ktorá sa okamžite stala bestsellerom. Ako je to ale vôbec možné? Kondiční tréneri predsa upozorňujú na to, že „iba nejesť“, resp. jesť zdravo a vyvážene, nestačí. Treba sa hýbať!

Som športové drevo

Naša doterajšia predstava o chudnutí bola asi takáto: Ak si toto prianie rozložíme na sto percent, 70 percent bude tvoriť strava (zmena jedálnička), 30 percent doplní pohyb. Katharina Bachman má však na to celkom iný názor. Sama o sebe hovorí ako o „športovom dreve“, a pritom len zmenou jedálnička dokázala nielen schudnúť, ale zároveň zbaviť sa nevzhľadnej celulitídy. Ešte raz: Bez športu.

Kameň úrazu

Na otázku, či sa skutočne dá bez športu schudnúť, Bachman v rozhovore pre rakúsky ženský časopis Woman odpovedala: „Ale pravdaže. Prezradím na seba, že som totálny pecivál, väčší, akého si dokážete predstaviť. Pravidelný pohyb je okrem iného dôležitý pre naše trávenie, metabolizmus. Ale práve pohyb je pre väčšinu ľudí kameň úrazu. Názov mojej knihy však naráža na môj osobný príbeh, v žiadnom prípade ľuďom neodporúčam, aby sa športu vyhýbali.“

Komu kniha pomôže

Sú ľudia, ktorí chcú schudnúť, ale športovať sa im nechce. Vyhovárajú na čas a podobne. Ale veľa je aj takých, ktorí sa hýbať zo zdravotných dôvodov nesmú alebo nedokážu. Katharina Bachman dostáva denne veľa e-mailov od vozičkárov, ktorí jej knihu prečítali, začali sa podľa nej riadiť a odvtedy sa cítia oveľa lepšie. Sú tu však aj ľudia, ktorí skutočne nemajú čas, napríklad slobodné matky s dvoma malými deťmi, podnikatelia, ktorí sú neustále na cestách… Práve títo ľudia sú cieľovou skupinou, ktorým Bachmanovej bestseller môže a určite aj pomôže.

Pomohol enzým papaín

„Ja osobne som presvedčená o tom, že zbaviť sa celulitídy mi pomohol enzým papaín,“ vraví Bachman v rozhovore a dodáva: „Miestni obyvatelia v Malajzii balia na noc mäso do papájových listov, aby bolo na druhý deň krásne jemné. Medzičasom som spozorovala, že aj moje žilky sa z nôh vyparili. A to som predtým tie extrémne veľké a tmavé miesta maskovala make-upom. Už ich takmer nevidieť.“

5 kg za 7 dní

Bachman vďaka tomuto konceptu zhodila za sedem dní až päť kilogramov. V skupine SOS na facebooku sú však aj ľudia, ktorí sa za týždeň zbavili až desiatich kilogramov. Po týždňovom detoxikačnom programe však treba upraviť jedálniček, zasiahnúť doň, dodržiavať ho raz a navždy. Týždenný detox pred zmenou stravy je dôležitý. Náš tráviaci systém sa akoby „vyčistí“ a pripraví na efektívnu „diétu“. Bachman tento proces prirovnáva k autu. Ak ho chceme nalakovať, musíme najprv utrieť prach, inak sa nikdy nebude lesknúť.

Kravské mlieko a biela múka

Nemusíte si toho veľa odoprieť. Môžete ostať rovnakými labužníkmi, stačí to len inak preorganizovať. Ráno treba jesť sacharidy, doobeda je povolené prakticky všetko okrem rýchleho občerstvenia a polotovarov a večer, ak sa dá, už „prežiť“ bez sacharidov. Vyhýbame sa kravskému mlieku a bielej múke. Aj sladkosti občas môžeme, ak čokoláda obsahuje jemný kakaový prášok, kokosový olej a cukor z kokosových kvetov. Zaujímavosťou je, že istá cukráreň v Mníchove vyskúšala Bachmanovej recept na pralinky, ktoré má odvtedy v ponuke ako „SOS pralinky“.

Katharina Bachman radí:

Vyhýbajte sa trans tukom!
Vyhoďte z jedálnička výrobky z bielej múky
Na vyprážanie používajte výlučne kokosový olej
Nejedzte neskoro večer
Jedlo dôkladne prežúvajte
Namiesto kravského mlieka voľte ovčie a kozie produkty
Tip pri veľkom hlade: Vypite veľký pohár vlažnej vody

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #chudnutie #celulitída #jedálniček #detox #jojo efekt #SOS