Zázračné zrnko ryže

Niektorí ju milujú alebo nenávidia (snáď ešte z čias školských jedální a rizota na konci týždňa). V zásade sa na našich tanieroch objavuje už dlho a po minulé roky sa tešila veľkej popularite. Bola plodinou zo spriatelenej zeme. Jej spotreba našťastie neutíchla, čo je len dobre.

01.01.2016 08:00
nelúpaná ryža, bezlepková diéta Foto:
debata

Neexistuje len jeden druh ryže, preto si ju vyberajte podľa toho, čo idete variť. Klasická biela ryža je najpoužívanejšia, ale nemá toľko výživných látok a hlavne vlákniny, ako jej hnedá sestra. Tak, ako to platí pri múke, aj biela ryža bola zbavená obalu a tak aj mnohých vynikajúcich a zdraviu prospešných látok. Veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov sa nachádza práve v otrubách.

Hnedú ryžu síce varíte dlhšie a potrebujete aj väčšie množstvo vody, ale inak ju upravujete rovnako. Ani tú by ste však nemali jesť stále – šupky obsahujú kyselinu fytovú, ktorá bráni vstrebávaniu železa a vápnika.

Dobré trávenie: radí Jardo Žídek

Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.

Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.

Potom je tu ešte na výber parboiled ryža (nie je to predvarená ryža!), ktorá je síce obohatená o niektoré látky(takmer 80%), v obsahu vlákniny však stále zaostáva. Na pultoch v obchode nájdete ešte jazmínovú ryžu a ryžu basmati, ktorá sa považuje za najkvalitnejšiu. Ak sa chystáte pripraviť si rizoto, siahnite radšej po ryži arborio alebo carnaroli. Zrniečka tejto ryže dobre vstrebávajú vodu, po uvarení sa spoja a vytvoria jemnú krémovú konzistenciu. Pri príprave suši si radšej zájdite do špecializovanej predajne a pýtajte si ryžu nišiki. Je správne lepivá a pokiaľ máte naštudovanú prípravu japonských pochúťok, toto je tá pravá ingrediencia. No a na správnu paellu si zasa pýtajte ryžu z oblasti Calasparra v Španielsku.

Väčšina odborníkov na výživu sa zhodne na veľmi dobrých účinkoch konzumácie ryže pri chudnutí alebo nejakom druhu rekonvalescencie. Nezaťažuje žalúdok, vláknina pozitívne pôsobí na črevá a predchádza aj vzniku rakoviny hrubého čreva. Pre vegetariánov zase hnedá ryža v kombinácii so strukovinami zabezpečuje plnohodnotný prísun bielkovín počas dňa. Ryža neobsahuje lepok a cholesterol, preto je vhodná aj pre ľudí so špecifickým dietetickými požiadavkami.

Maminmu grilovanému kuraťu s ryžou v nedeľu sa nikdy nič nevyrovná, ale to neznamená, že počas týždňa si nemôžete naložiť na tanier aj niečo iné. Tak ako máte čas pri zháňaní informácií o najnovších technologických vychytávkach, tak si nájdite čas aj pri hľadaní tých správnych ingrediencií do vašej kuchyne.

Napriek značnému posunu v úrovni stravovania ľudí vôkol mňa, stále v niektorých veciach nasledujú slepo nejaký trend a nič iné. Za pár mesiacov prídu s novšími poznatkami, ktoré negujú ten predošlé. Preto by sme mali vedieť správne kombinovať, vymeniť a nahradiť veci zdravšími produktmi, ale všetko s mierou. A občas by sme mali aj zhrešiť … spomienky na časy minulé sú silné…

Jaroslav Žídek

Je ambasádorom nášho seriálu o dobrom trávení.

Jaroslav Žídek pochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách.

Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp.

V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT V Bratislave.

jaroslav zidek vyrez inzercia
debata chyba