Vianoce: Môže si diabetik dovoliť v diéte pauzu?

Cukrovkou trpí v súčasnosti vo svete 387 miliónov dospelých, z toho viac ako 90 percent má diabetes II.¤typu, ktorý súvisí s dlhodobým nezdravým stravovaním. V roku 2035 sa aj kvôli pridávaniu cukru do potravín a nápojov očakáva nárast počtu prípadov až na 592 miliónov ľudí, čo je až o 53 percent viac ako v súčasnosti.

19.12.2015 06:00
vianoce Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Pritom asi v polovici prípadov by sa dalo zabrániť zdravším životným štýlom. Stačí minimalizovať príjem cukru a nahradiť ho ovocím a zeleninou. Podľa Medzinárodnej federácie diabetu (IDF) prisládzanie potravín i nápojov je doslova globálnou epidémiou. V posledných 50 rokoch vzrástla svetová spotreba cukru o 50 percent a za posledných 100 rokov až dvadsaťnásobne. Za európskym priemerom so spotrebou viac ako 34 kg za rok na obyvateľa nezaostávame ani na Slovensku.

Pridaný cukor sa nachádza vo väčšine priemyselne vyrábaných potravín, najmä v sladených nápojoch, a práve tie predstavujú podstatnú časť príjmu takéhoto cukru. A diabetici si príjem cukru a glykémiu musia strážiť oveľa viac ako zdraví ľudia. Preto si ani cez vianočné sviatky nemôžu dať v diéte pauzu.

„Vyšetrenie hladiny glykovaného hemoglobínu je najefektívnejšia kontrola diabetu. Ak má pacient hodnotu glykovaného hemoglobínu sedem, jeho cukrovka je dobre kompenzovaná, diabetes je správne liečený a má nižšie riziko komplikácií cukrovky než pacienti s vyšším hodnotami,“ hovorí docent Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Glykovaný hemoglobín označuje množstvo cukru nadviazaného na krvné farbivo hemoglobín v červených krvinkách. Proces, pri ktorom sa glukóza viaže na hemoglobín, nazývame glykácia hemoglobínu. Množstvo glykovaného hemoglobínu závisí od množstva glukózy v krvnom obehu počas 120 dní, čo je životný cyklus červených krviniek.

Na to, aby sa glukóza nadviazala na hemoglobín, musí jej byť v krvi nadbytok – to sa stáva u človeka s diabetom počas hyperglykémie. Glukóza sa viaže na proteíny v bunkách všade v tele – nielen na hemoglobín. Poškodzuje steny buniek a vznikajú komplikácie diabetu. Viazanie glukózy na hemoglobín je ľahko merateľné – preto sa vyšetruje a považuje sa za ukazovateľ poškodenia buniek diabetom.

Mať dobre kontrolovanú glykémiu pritom nie je vôbec zložité. Podľa vrchnej diétnej sestry Márie Štefákovej z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni stačí byť zodpovedným. „Je rozdiel či zlozvyky pri stravovaní diabetika súvisia s jeho ľahostajnosťou, alebo nevedomosťou,“ hovorí. „My sme tu na to, aby sme im pomohli, vzdelali ich.“ Ako povedala, medzi najčastejšie zlozvyky, ktorých sa diabetici dopúšťajú, je nezáujem o stravovanie a počítanie sacharidových jednotiek v jedle, nepravidelné stravovanie a dojedanie sa. "Diabetici často kopírujú spôsob stravovania od iného diabetika. Pritom diabetická strava je individuálna.

Podceňujú počítanie sacharidových jednotiek a orientujú sa len na výber potravín podľa glykemického indexu. Často jedia dia výrobky, pretože sú určené pre cukrovkárov, ale už nevedia, že aj tie treba započítať do sacharidových jednotiek v jedle. A toto ich musíme naučiť," konštatovala. Dodala, že aj počas sviatkov si diabetik môže dopriať chutné jedlo a klasickú stravu, stačí ju trochu upraviť.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
losos, vianoce Ilustračné foto.

Recepty na Štedrý večer

Ako vianočná polievka sa v našich domácnostiach najčastejšie varí kapustnica alebo hríbová polievka – ak ich nezahusťujete múkou, jedna porcia sa do SJ nepočíta. Ak do týchto polievok pridávate múku a zemiaky alebo ak robíte hustú šošovicovú, prípadne hrachovú polievku, jednu porciu počítajte ako 0,5 SJ.

Šošovicová vianočná polievka

Čo potrebujeme: 2 šálky šošovice, 3 strúčiky cesnaku, 2 zemiaky, 10 ks sušených sliviek, 1 smotana na varenie, bobkový list, nové korenie, soľ, trocha octu
Postup: Šošovicu premyjeme, dáme variť do hrnca, zalejeme vodou tak, aby nad šošovicou bola asi 2 cm. Pridáme cesnak, očistené a na malé kocky nakrájané zemiaky, soľ, bobkový list, nové korenie a 2 až 3 kvapky olivového oleja. Šošovicu necháme variť, občas premiešame. Keď je šošovica na polovicu uvarená, pridáme celú smotanu na varenie, premiešame a necháme zovrieť. Pridáme sušené slivky a na miernom ohni necháme dovariť šošovicu a zemiaky. Polievku dochutíme octom.
Jednu porciu polievky rátame ako 0,5 SJ.

Tradičné slovenské hlavné vianočné jedlo – vyprážaná ryba a zemiakový šalát – je možné upraviť tak, aby obsahovalo menej sacharidov. Ak si neviete predstaviť kapra inak ako v trojobale, skúste ho namočiť do vajíčka a potom rovno do strúhanky. SJ znížite o jednu tretinu. Každé vyprážané jedlo pokvapkajte šťavou z citróna, má lepšiu chuť a cukor sa pomalšie dostáva do krvi.

Kapor na šampiňónoch s orechmi

Čo potrebujeme: očisteného kapra, olej, maslo, soľ, sladkú papriku, múku, 1/2 dl smotany, 1 dl bieleho vína, 70 g vlašských orechov, 120 g šampiňónov, čierne korenie, citrón
Postup: Kapra nakrájame na podkovy, osolíme, okoreníme, opaprikujeme a zvoľna pečieme na oleji s orechmi. Pridáme nakrájané šampiňóny, 2 plátky citróna, biele víno a dusíme pod pokrievkou. Potom rybu vyberieme a šťavu zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali trošku múky. Necháme prevariť a touto šťavou polejeme kapra a ozdobíme citrónom.

Kapor na póre

Čo potrebujeme: 1 kg kapra, 1/2 kg póru, maslo, cibuľa, 1 dl bieleho vína, mletý zázvor, soľ
Postup: Polovičky kapra osolíme, do zárezov v koži nasypeme štipku mletého zázvoru. Pór nakrájame na kolieska a s drobno nakrájanou cibuľou podusíme na masle. Pridáme kapra a niekoľko minút dusíme. Nakoniec podlejeme vínom a 20 minút pečieme v mierne vyhriatej rúre.

Grilovaný diétny kapor

Čo potrebujeme: 3 porcie kapra (asi 1/2 kg), maslo, soľ, citrón
Postup: Porcie osolíme a nasucho grilujeme po oboch stranách. Mäkké porcie prelejeme rozpusteným maslom a ozdobíme plátkami citróna.

Kapor v alobale

Čo potrebujeme: 4 porcie kapra, citrón, maslo, soľ, zelený petržlen
Postup: Kapra mierne osolíme, položíme naň plátky masla a zabalíme do alobalu. Pečieme na plechu v mierne horúcej rúre asi 30 minút. Upečené porcie vybalíme z alobalu, pokvapkáme citrónom a posypeme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Klasický vianočný šalát s jablkam

Čo potrebujeme: zemiaky varené v šupe, majonézu, mrkvu, bielu cibuľu, zeler, jablká, zelený hrášok, soľ, kyslé uhorky, korenie, kyslú smotanu, šťavu z citróna
Postup: Zeler očistíme a dáme variť do vody. Zeler do šalátu nebudeme dávať, iba vývar z neho. Keď je uvarený, vyberieme ho a do vody dáme na minútu blanšírovať nakrájanú cibuľu a mrazený hrášok. Zlejeme cez sitko tak, aby nám zelerový vývar zostal. Nakrájame si kyslé uhorky a uvarenú mrkvu. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky, pridáme cibuľu, mrkvu, uhorky a hrach. Dobre premiešame. Nakoniec pridáme zelerový vývar, majonézu, kyslú smotanu, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame. Jablká ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do šalátu – jabĺk sa nebojte, dodajú šalátu úžasnú sviežosť. Nakoniec polejeme citrónovou šťavou podľa chuti. Všetko dobre premiešame a necháme šalát aspoň 2 hodiny odpočívať. Pred podávaním ešte raz premiešame, a ak treba, dochutíme korením.
SJ na jednu porciu závisia od množstva a typu použitých surovín.

Vianočný šalát z krúp

Čo potrebujeme: 500 g jačmenných krúp, 1 strednú cibuľu, 2 veľké mrkvy, 1 šálku zeleného hrášku, 1 šálku kukurice (nemusí byť), štipku soli, šálku kyslých uhoriek bez cukru, 300 g tofu majonézy (môže byť aj normálna), 2 polievkové lyžice sójovej omáčky
Postup: Krúpy uvaríme, môžu sa aj rozvariť a premiešame s ostatnými surovinami. SJ vypočítame podľa množstva a typu použitých surovín.
Jačmenné krúpy: 100 g suchých krúp zodpovedá 7,5 SJ, 14 g uvarených krúp zodpovedá 1 SJ.

Vianočné koláče

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
koláče, vianoce Ilustračné foto.

Medovníčky

Čo potrebujeme: 350 g hladkej múky – 23 SJ, 120 g fruktózy – 10 SJ, 30 g medu – 2 SJ, 2 vajcia, 40 g mletých orechov – 0,5 SJ, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 5 drvených klinčekov, 1 ČL mletej škorice, orechy na ozdobenie
Postup: Všetky suché zmesi premiešame spolu. Pridáme vajcia a med. Vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň hodinu odpočívať. Potom rozvaľkáme na hrúbku necelého centimetra, formičkami vykrojíme ľubovoľné tvary a uložíme na plech vystlaný papierom. Pred pečením potrieme medovníky rozšľahaným vajcom a navrch mierne zatlačíme oriešok. Pečieme pri teplote 200 oC 5 minút.
Medovníčky majú spolu 35,5 SJ, SJ na 1 ks vypočítame podľa počtu hotových kusov.

Linecké sušienky

Čo potrebujeme: 400 g celozrnnej pšeničnej múky – 27 SJ, 200 g masla, 110 g fruktózy – 11 SJ, trochu mletých vlašských orechov, 1 ČL prášku do pečiva, štipku soli
Postup: Orechy pomelieme, zmiešame s múkou, fruktózou, práškom do pečiva a soľou, pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme, vykrajujeme rôzne tvary asi 0,5 cm hrubé, poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 150 oC, kým nezružovejú.
Z tejto dávky je asi 110 ks malých sušienok, celkom majú 38 SJ, t. j. 1 ks má 0,34 SJ.

Mandľové keksíky

Čo potrebujeme: 80 g mandľovej múky, 30 g sukrinu, 1 bielok, 1/4 lyžičky vanilky, štipku soli
Postup: Bielok vymiešame na tuhý sneh, pridáme vanilku a soľ. V druhej miske zmiešame mandľovú múku a sukrin. Zmiešame a po lyžičkách dávame na plech, prípadne tvarujeme guľôčky, ktoré na plechu stlačíme na placky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 oC 30 minút.

Vanilkové rožky

Čo potrebujeme: 70 g čerstvého masla, 35 g sukrinu, 35 g mletých orechov, 87,5 g mandľovej múky
Postup: V miske vypracujeme cesto, z ktorého šúľame valčeky a vytvarujeme rožteky. Poukladáme na papier na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch, kým nezružovejú. Hotové rožky môžeme posypať práškovým sukrinom alebo ich v ňom obaliť, prípadne konce namočiť do horkej čokolády.
Z tejto dávky je asi 25 ks, celkom majú 1,13 SJ (orechy 0,5 SJ, mandľová múka 0,63 SJ), takže 1 ks = 0,045 SJ.

Orechové cookies

Čo potrebujeme: 50 g vlašských orechov (z toho 20 g nadrobno nakrájaných a 30 g mletých) – 0,71 SJ, 6 g čokolády (70 %) nastrúhať na hrubom strúhadle alebo nakrájať – 0,195 SJ, 1 vajce, 8 kvapiek stévie, trochu ľanových zrniečok a slnečnice
Postup: Všetko zmiešame – vznikne lepkavá masa, z ktorej mokrou rukou alebo dvoma malými lyžičkami tvarujeme guľôčky. Na plechu na papieri na pečenie ich stlačíme, aby vznikla malá placka (0,5 cm na výšku, priemer 2 – 3 cm) a pečieme v rúre vyhriatej na 160 oC asi 20 až 25 minút. Slnečnica, ľanové zrniečka, nakrájané orechy a kúsky čokolády v nich urobia svoje – vzhľadom aj chuťou naozaj pripomínajú cookies.
Z uvedeného množstva je asi 34 koláčov, celkom majú 0,9 SJ, takže 1 ks = 0,026 SJ.

Kokosové guľôčky (Rafaello)

Čo potrebujeme: 100 g čerstvého masla, 100 g strúhaného kokosu, 50 g sušeného mlieka v prášku, sladidlo podľa chuti
Postup: Maslo vymiešame s kokosom a so sušeným mliekom, pridáme sladidlo podľa chuti, formujeme malé guľôčky, ktoré obalíme v kokose.
SJ na 1 ks počítame podľa počtu kusov a použitých surovín – do SJ sa počíta kokos (40 g = 1 SJ) a sušené mlieko podľa údajov na obale, prípadne sladidlo podľa druhu.

Müsli tyčinky

Čo potrebujeme: 150 g ovsených vločiek – 7,5 SJ, 180 g lieskovcov – 2 SJ, 2 PL sezamu, 100 g slnečnicových semienok – 1 SJ, 150 g brusníc – 10 SJ, 140 g Agáve sirupu – 2 SJ, 4 PL dia džemu – 2 SJ, 80 g masla
Postup: V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme sirup a povaríme na miernom ohni, potom pridáme zmes orieškov, ovocia a vločiek a džem. Miešame, kým nevznikne úplne lepkavá masa (ak treba, pridáme ešte sirup). Potom masu preložíme na plech vyložený papierom na pečenie, pomôžeme si napríklad navlhčenou lyžicou, dáme do vyhriatej rúry na 170 oC piecť na 20 minút a ešte teplé nakrájame.
Celá masa má 24,5 SJ, dá sa to nakrájať na 30 kúskov, t. j. jeden kúsok má len 0,81 SJ. Namiesto agáve sirupu je možné pridať do cesta trstinovú melasu.

Makovo-orechový dezert

Čo potrebujeme: 200 g masla, 50 g fruktózy – 5 SJ, 5 vajec, 200 g mletých vlašských orechov – 3 SJ, 200 g mletého maku – 4 SJ, 2 ČL pomarančového likéru alebo pomarančovej šťavy, marhuľový džem na potretie – 1 SJ, tuk a strúhanku na vymastenie a vysypanie tortovej formy (s priemerom 24 cm)
Postup: Zmäknuté maslo vymiešame s fruktózou do peny. Vajcia rozbijeme a žĺtky pridáme k maslu. Postupne vmiešame mak a orechy. Do cesta tiež pridáme pomarančový likér alebo šťavu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho primiešame do cesta. Celú hmotu vylejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy. Vo vyhriatej rúre pečieme pri teplote 180 °C (teplovzdušná rúra 160 °C) asi 45 minút. Keď sa cesto zdvihne, vyskúšame, či už je upečené. Upečený koláč necháme trochu vychladnúť, uvoľníme ho z formy a preklopíme na dosku alebo tácku. Povrch ešte vlažného koláča potrieme marhuľovým džemom.
Celý koláč má 13 SJ, SJ na 1 ks závisí od toho, na koľko kusov ho nakrájame.

Tvarohový koláč

Čo potrebujeme: 4 vajcia, 75 g masla, 750 g tvarohu – 3 SJ, 75 g sukrinu, prášok do pečiva, 5 PL mandľovej múky, štipku soli, rumovú, vanilkovú alebo maslovú arómu
Postup: Bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtky vymiešame so sukrinom, pridáme zmäknuté maslo, tvaroh a vymiešame na hladkú hmotu. Potom pridáme mandľovú múku a prášok do pečiva a nakoniec sneh z bielkov. Formu vymastíme maslom alebo do nej dáme papier na pečenie, nalejeme cesto a pečieme v rúre vyhriatej na 160 oC 60 minút, ku koncu pečenia vrch prikryjeme, aby sa nespálil. Zo všetkých surovín rátame len tvaroh, SJ na jeden kus vypočítame podľa toho, na koľko kusov hotový koláč nakrájame. Do cesta je možné pridať aj hrozienka, potom ich treba započítať do SJ.

Kinder mliečny rez

Čo potrebujeme: cesto: 8 vajec, 20 dag kryštálového cukru, 6 PL vody, 8 dag rozpusteného masla, 30 dag hladkej múky, 4 dag kakaa, 1 balíček prášku do pečiva, 1 ČL kypriaceho prášku do perníkov, maslo a múku na vymastenie plechu krém: 4 až 8 PL kryštálového cukru, 4 až 5 ČL vanilkového cukru, 3,75 dl mlieka, 1,5 balíka želatíny (tortovej), 8 dl šľahačky (3 tégliky) poleva: 25 dag tortovej polevy, 8 dag masla alebo margarínu
Postup: Cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom, až kým nevznikne biela hmota. Pridáme vodu a rozpustené maslo a ešte chvíľku miešame. Potom pridáme múku, kakao a prášok do perníkov. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a jemne vmiešame do cesta. Polovicu cesta vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Pečieme 12 až 14 minút v predhriatej rúre na 180 °C. Druhú polovicu cesta takisto upečieme. V teplovzdušnej rúre môžeme piecť obe naraz. Krém: Obidva druhy cukru vysypeme do mlieka a za občasného miešania necháme zovrieť. Pridáme želatínu a na miernom ohni miešame, kým sa želatína rozpustí. Vyšľaháme šľahačku a pomaly do nej prilievame vlažné želatínové mlieko. Rýchlo (kým krém nestuhne) nanesieme na cesto a prikryjeme druhým cestom. Odložíme do chladu aspoň na 2 hodiny. Poleva: Nad parou rozpustíme čokoládovú polevu s maslom a nanesieme na vychladnutý koláč.
Celý plech má 22,8 SJ – ak koláč nakrájame na 50 kusov, jeden kúsok má len 0,5 SJ.

Slané tyčinky

Čo potrebujeme: 300 g hladkej múky, 125 ml šľahačkovej smotany, 1 malé maslo (125 g), 100 g strúhaného syra, 1 vajce, soľ
Postup: Z múky, masla a smotany si pripravíme cesto. To necháme aspoň dve hodiny odstáť v chladničke. Potom si ho rozvaľkáme, uložíme na maslom vymastený plech, potrieme vajcom a prerežeme na pásiky, ktoré budú mať tvar tyčiniek. Následne ich posypeme soľou, nastrúhaným syrom a prípadne aj rascou a dáme upiecť do rúry, vyhriatej na 180 ˚C na približne 15 – 20 minút.

Bleskové syrové dukátiky

Čo potrebujeme: 250 g masla, 250 g syrokrému, 250 g hladkej múky, 1 vajce, soľ, rasca celá
Postup: Maslo s múkou a syrokrémom vypracujeme na cesto, ktoré si rozdelíme na 4 časti. Každú časť postupne vyvaľkáme a formičkami cesto vykrajujeme, dáme na vymastený plech. Keď je plech plný, na záver všetky dukátiky potrieme vajcom, posypeme soľou a rascou. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 ˚C asi na 20 minút.

Sezamové praclíky

Čo potrebujeme: 300 g masla, 600 g hladkej múky, 3 vajcia, strúhaný syr, 20 g droždia, 2 dl smotany, soľ
Postup: Maslo, hladkú múku, smotanu, žĺtky a droždie vypracujeme na hladké cesto, ktoré potom vyvaľkáme a formičkou na praclíky z neho povykrajujeme dané pečivo. To poukladáme na vymastený plech, potrieme bielkami, ktoré nám zostali zo žĺtkov, posypeme soľou a sezamom a dáme upiecť do rúry, vopred dobre vyhriatej na 170 ˚C asi na 15 – 20 minút.

Muffiny

Čo potrebujeme: 30 g kakaa, 5 vajec, 1 ČL tekutého sladidla Postup: Z bielkov a sladidla vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého opatrne zašľaháme po jednom žĺtky, nakoniec pridáme preosiate kakao a premiešame. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 160 stupňov 10 až 15 minút.
Muffiny neobsahujú žiadne sacharidy.

Pochúťky na silvestrovský stôl

Cesnaková nátierka

Čo potrebujeme: 250 g tvrdého syra (30 %), 1 ks nízkotučnej majonézy – 1 SJ, 4 strúčiky cesnaku, soľ
Postup: Syr nastrúhame najemno, premiešame s majonézou, roztlačíme cesnak, pridáme soľ. Všetko dobre premiešame a dáme schladiť. Podávame s ohriankovaným pečivom alebo s chlebom.
Celá nátierka má 1 SJ, jednu porciu do SJ nepočítame.

Cícerová nátierka

Čo potrebujeme: 1 šálka cíceru – 2 SJ, 1 strúčik cesnaku, 1 stredne veľká cibuľa, bobkový list, 1 PL horčice, mleté korenie, soľ
Postup: Umytý cícer namočíme do dostatočného množstva vody aspoň na 12 hodín. Potom ho dáme variť do kuchty s malým množstvom vody, pridáme cibuľu, soľ, bobkový list a mleté korenie. Varíme pod tlakom 30 minút. Uvarený cícer zlejeme z vody, vyberieme bobkový list. Necháme vychladnúť. Pridáme roztlačený cesnak, na jemno nakrájanú cibuľu, horčicu a rozmixujeme. Dochutíme soľou. Podávame s chlebom a so zeleninou.
Celá nátierka má 2 SJ, jednu porciu do SJ nepočítame.

Rybacia nátierka

Čo potrebujeme: 2 ks rybacej konzervy vo vlastnej šťave, 3 ks syrokrému, 1 stredne veľká cibuľa, 1PL horčice, šťava z citróna, soľ
Postup: Z konzervy zlejeme šťavu, rybu roztlačíme vidličkou, pridáme syrokrém, horčicu, nadrobno nakrájanú cibuľu a dochutíme soľou a čiernym korením. Rozmixujeme ponorným mixérom. Nakoniec pridáme šťavu z citróna a znovu dobre premiešame. Necháme aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Podávame s chlebom a so zeleninou. Nátierka neobsahuje sacharidy.

Bryndzová nátierka

Čo potrebujeme: 250 g bryndze – 1 SJ, 3 trojuholníky syra, 1 stredne veľká cibuľa, mleté korenie, mletá červená paprika, soľ
Postup: Bryndzu rozmiešame so syrokrémom. Cibuľu nakrájame nadrobno, primiešame do masy. Pridáme mleté čierne korenie, červenú papriku a soľ. Masu premixujeme s ponorným mixérom. Podávame s chlebom a zeleninou.
Celá nátierka má 1 SJ, jednu porciu do SJ nepočítame.

Ochutené jednohubky

Postup: Staršie pečivo nakrájame na 0,5 cm kolieska, do misky si roztlačíme cesnak, pridáme soľ a olivový olej. Dobre premiešame. Jednu stranu pečiva namočíme do olivovej masy a dáme piecť do rúry (gril 250 oC). Pečivo sa pekne opečie a má výbornú chuť. Pri takejto úprave sa sacharidy dostávajú do krvi pomalšie.

Pizza žemličky

Čo potrebujeme: celozrnné žemličky, kečup, šunku, uvarenú zeleninu podľa chuti, nastrúhaný tvrdý syr
Postup: Žemličky rozkrojíme, každú polovicu natrieme kečupom a obložíme šunkou a zeleninou. Posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť – stačí na chvíľku, kým sa syr roztopí.
Do SJ počítame žemličky a kukuricu podľa použitého množstva.

Farebné kolieska

Čo potrebujeme: grahamové alebo celozrnné rožky, maslo, horčica, šunka, tvrdý syr, uvarené vajcia, kyslé uhorky, paradajky
Postup: Z rožkov odkrojíme konce, lyžičkou vyberieme stred a dáme ho do misky. Pridáme trochu masla, horčice, nadrobno nakrájanú šunku, tvrdý syr, vajíčka, uhorky a paradajky. Masu premiešame, podľa chuti dosolíme. Rožky z vnútornej strany jemne vytrieme maslom a naplníme zmesou. Necháme odležať v chladničke aspoň 1 až 2 hodiny. Potom opatrne pokrájame na kolieska a podávame.
SJ vypočítame podľa množstva a typu použitých surovín.

Plnené papriky

Čo potrebujeme: 8 ks zelených paprík, 150 g šunky, 200 g eidamu, 2 vajcia, 100 g tvarohu, 2 PL majonézy, soľ
Postup: Z paprík odstránime jadierka. Vajcia uvaríme a nastrúhame spolu s eidamom. Primiešame najemno pokrájanú šunku, tvaroh a majonézu. Ak máte radi pikantnejšiu chuť, pridajte ešte 1 ČL nastrúhaného chrenu. Premiešame a zmesou naplňte papriky. Pred podávaním nakrájajte na kolieska.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #recepty #diabetes #Vianoce #diabetik