Zdravie je ukryté v potravinách

Mnohí z nás si už dobre uvedomujú vplyv stravy a správnej výživy na zdravie človeka. Správne látky v surovom stave a výživové faktory môžu ochrannú silu imunitného systému zniekoľkonásobiť. Imunitný systém chráni nielen pred bežnou nádchou, ale aj pred rakovinou. Súčasťou zdravej životosprávy je správna výživa a my vám ponúkame niekoľko prvotných krokov, ktoré môže na ceste k zmene urobiť každý.

šalát, džús, brokolica, zdravá strava, jedlo, potraviny, výživa
Ilustračné foto.
Autor:
  1. Upravte svoj pitný režim. Pite dostatok čistej vody, kombinujte pitnú vodu z vodovodu (ak vám chutí) s pramenitými a minerálnymi vodami. Liter tekutín vypite už dopoludnia. Deň môžete začať pohárom čistej vody s niekoľkými kvapkami citróna. Ak nechcete piť chlórovanú vodu, stačí ju nechať 5–8 hodín odstáť. Chlóru vodu zbavíme aj 15 minút trvajúcim varom. Denne vypite aj jednu-dve šálky zeleného čaju. Dve deci za studena lisovaného džúsu môžu byť náhradou za jednu porciu ovocia.
  2. Rafinovaný biely cukor nahraďte prírodnými sladidlami. V bežných obchodoch s potravinami sa predáva niekoľko druhov hnedého cukru, ktorý je len zafarbením bieleho rafinovaného cukru karamelom alebo repným sirupom. Prírodný hnedý cukor sa nazýva aj trstinový, surový cukor alebo aj cukor z celej cukrovej trstiny. Jeho konzumácia je zdravšia. Najzdravšie druhy trstinového cukru sú rapadura (sušená trstinová šťava s najšetrnejším spracovaním a najvyšším podielom melasy) a sucanat (obsahuje menej sacharózy ako biely cukor). Riešením je používanie javorového sirupu, sirupu z agáve, kokosového cukru, trstinovej melasy, zo stévie, z medu, ovocného cukru fruktózy. Všetko v menšom prijateľnom množstve.
  3. Denne zjedzte toľko orechov, koľko sa vmestí do dlane. Nie však solených arašidov či pistácií! Uprednostnite najmä naše domáce čerstvo vylúpané vlašské orechy alebo lieskovce (ak na ne nemáte alergiu, častá je skrížená alergia jablko-zeler-lieskovec), slnečnicové a tekvicové semienka, ďalej sezamové a ľanové. Veľmi výživné z hľadiska obsahu vápnika sú aj mandle a mak, populárnymi sa stali chia semienka.
  4. Čo najčastejšie konzumujte cesnak. Malo by však ísť o slovenský cesnak, ktorý má dokázateľne viac účinných látok v porovnaní s čínskym. Po očistení a roztlačení ho nechajte pár minút postáť a do vareného jedla ho pridávajte na záver. Proti cesnakovému dychu sa dá bojovať žutím čerstvej petržlenovej vňate alebo rozhryzením zrnka kávy.
  5. Jedzte čo najviac fermentovaných, kvasených výrobkov. Ide o fermentované mliečne výrobky (acidko, zákvas, jogurty), ale aj kvasenú zeleninu. Príkladom je klasická kvasená kapusta či kvasené uhorky, ale krátkodobo kvasenú zeleninu (tzv. pickles) si môžeme urobiť aj sami. Stačí požadovanú zeleninu a cibuľu nakrájať, pridať soľ a natlačiť do skleneného pohára, zaťažiť, aby sa na zeleninu vyvíjal tlak. Nechať kvasiť tri dni pri izbovej teplote. Návody možno nájsť na internete.
  6. Rafinované oleje nahraďte za studena lisovanými. Na etikete bude uvedené: za studena lisovaný, panenský či extra panenský. Kvalitné oleje nájdete v tmavých sklenených fľašiach. Druhy olejov je vhodné striedať vzhľadom na rozdielne zastúpenie omega mastných kyselín. Do studenej kuchyne sú vhodné: konopný, ľanový, olivový, repkový (druh Canola), sezamový, tekvicový. Na varenie, dusenie, pečenie s nižšou teplotou kokosový, olivový, sezamový, slnečnicový určený na tepelnú úpravu. Na vyprážanie a fritovanie kokosový, slnečnicový či olivový určený na tepelnú úpravu a pražené maslo ghí. Prepáleniu oleja zabránime, ak do panvice dáme koliesko mrkvy a potravinu pridáme, keď sa okolo neho začnú vytvárať bublinky. Keď začne hnednúť, koliesko mrkvy vymeníme. Vďaka tomuto „triku“ možno na tepelnú úpravu použiť aj niektoré oleje lisované za studena.
  7. Pravidelne konzumujte ryby. Ryby ako tuniak, sleď, makrela, losos či šťuka konzumujte raz za týždeň. Menšie ryby s nižším podielom tuku ako pstruh, treska, morský vlk môžete konzumovať dvakrát týždenne. Najlepšie je, ak sú z voľnej prírody, nie z veľkochovu.
  8. Nezabúdajte na potrebnú dávku vlákniny. Obsahuje ju výlučne potrava rastlinného pôvodu – celozrnné obilné výrobky, strukoviny, ryža natural, ovocie, zelenina, niektoré druhy semien. Priemerný príjem vlákniny dnešného moderného človeka sa odhaduje na 15 g, pričom sa odporúča dvojnásobok.

Čítajte viac

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:

štítna žľaza, ultrazvuk, sonografia

Štítna žľaza: Problém s ňou môžu mať aj deti

06.01.2017 06:00

Aj deti môžu mať problémy so štítnou žľazou. Spomalenie rastu, celková únava, zhoršenie prospechu v škole, zdanlivá lenivosť, môžu byť príznakom zníženej činnosti štítnej žľazy.

diabetes, cukrovka, ihla, inzulín

Kedy je čas začať s inzulínom?

31.12.2016 06:00

Inzulín si pravidelne aplikuje 30-40 % pacientov s cukrovkou 2. typu, pre diabetikov 1. typu je nevyhnutnosť. Odborníci tvrdia, že táto liečba by prospela väčšiemu počtu diabetikov.

losos, ryba

Je losos z farmy škodlivý?

23.12.2016 06:00

Rybí tuk je síce zdravý, ale dnešné morské ryby sú vraj plné chemikálií. Medzi najobľúbenejšie patrí losos. Je losos ryba plávajúca v mori chémie?

aj-kajdá, Irak, teroristi, Sýria,

Pri americkom nálete v Sýrii zahynul jeden z vodcov Al-Kajdy

19.01.2017 21:58

Veliteľ radikálov bol usmrtený pri nálete v provincii Idlib na severozápade krajiny.

summit, bezpečnostné opatrenia, policia,

Pri Piešťanoch sa zrazilo auto s autobusom, deväť zranených

19.01.2017 21:20

Pri čelnej zrážke autobusu a osobného auta v Trebaticiach v okrese Piešťany sa dve osoby ťažko zranili, ďalších sedem má ľahké zranenia.

Sídlo Úradu pre reguláciu sieťových odvetví

Prežije Holjenčík dusno okolo cien energií?

19.01.2017 20:00

Pod šéfom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefom Holjenčíkom sa zatriasla stolička.

Trump, USA, voľby, prezident

Globálne firmy vytiahli národné heslá, boja sa Trumpových tweetov

19.01.2017 19:35

Svetové firmy sa aktívne pripravujú na éru nastupujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa.