Niekoľko dobrých rád k príprave zdravého jedla

Nie je dobré príliš prevárať jedlá, najmä jedlá zo zeleniny a ovocia, pretože takto strácajú vitamíny. Čítajte aj ďalšie rady...

grilovaná zelenina, grilovanie
Ilustračné foto.
Autor:
  • Varenie hydiny: pozor na nedovarené jedlá, ktoré môžu obsahovať baktérie.
  • Var: používajte málo vody a nechajte zeleninu chrumkavú, vyhnite sa dlhému varu aj prevareniu.
  • Varenie na pare: uprednostňuje sa varenie vo vodnej pare. Na omáčky, krémy a pod. znovu použite vodu z varenia, ktorá obsahuje vitamíny.
  • Varenie v mikrovlnnej rúre je dobré na zohriatie jedla a užitočné na rýchle rozmrazenie.
  • Varenie v rúre: nie je potrebné pridávať olej k mäsu; treba však použiť papier na pečenie alebo alobal. Horúca teplota v rúre ničí vitamín C.
  • Varenie v hrnci: je užitočné na opekanie, dusenie a varenie mäsa. Mäso je mäkké a nestrácajú sa vitamíny, ale zrážajú sa tuky, iba ak by sa pred varením neodstránila koža a sadlo.
  • Grilovanie: je ideálne na odstránenie tuku obsiahnutého v mäse, ktorý sa rozpustí a vytečie. Pozor však na to, aby sa mäso nepripálilo a neočernelo, pretože by to mohlo dať podnet k tvorbe nádorov. Preto nejedzte a neservírujte pripálené jedlá.
  • Varenie v alobale: použitie papiera na pečenie alebo alobalu sa odporúča pri mäse a rybách, do ktorých sa môže pridať zelenina alebo bylinky, plátky citróna, korenie, hríby, rajčiny, a to bez použitia tuku.
  • Varenie na šťave: pri mäse, hydine, zverine sa vyhnete tukom, pričom sa pridávajú olúpané rajčiny, cibuľa, bylinky, zemiaky.
  • Smaženie: sa neodporúča so žiadnymi olejmi ani v žiadnej forme.
  • Používajte panvice proti pripáleniu, ktoré umožňujú používanie malého množstva oleja a tlakové hrnce, ktoré urýchľujú varenie. Aj wok je hrniec, ktorý umožňuje varenie s malým množstvom oleja.
  • Kupujte čerstvé ingrediencie.
  • Nerozmrazujte znovu jedlá, ktoré už raz boli rozmrazené.
  • Zahoďte škatuľky a nádobky, ktoré obsahujú staré potraviny.
  • Konzumujte zeleninu pokiaľ možno surovú a vyberajte si sezónnu zeleninu.
  • Pridajte surový olej až na konci varenia.
  • Používajte extra panenský olivový olej, slnečnicový olej, kukuričný olej alebo olej z obilných klíčkov. Odporúčame však malé množstvo.
  • Množstvo oleja odmerajte lyžičkou a nelejte ho od oka.
  • Vylúčte jedlá bohaté na živočíšne tuky: maslo, slaninu, sadlo, žĺtok, tučné syry, tučné mäso, vnútornosti.
  • Zvýšte prísun potravín bohatých na vlákninu: zelenina, ovocie, orechy a strukoviny, najmä sója. Uprednostňujte celozrnné jedlá, ako napríklad: múka, ryža, jačmeň, cestoviny, cereálie, müsli, ovos, ktoré sú bohaté na rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu.

Čítajte aj tieto články:

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ
karcinóm, pankreas, rakovina

Karcinóm pankreasu: Zlá rakovina

21.01.2017 06:00

Ak sa dá dať rakovine prívlastok "lepšia" alebo "zlá", rakovina pankreasu patrí do tej druhej kategórie. Má najnižšiu mieru prežívania zo všetkých onkologických ochorení.

diéta, zelenina, ovocie, zdravá výživa

Recepty pre zdravú pečeň

20.01.2017 07:55

Za ktoré potraviny vám pečeň poďakuje a ktorým by ste sa mali vyhnúť? Dôležité je dbať aj na pitný režim.

štítna žľaza, ultrazvuk, sonografia

Štítna žľaza: Problém s ňou môžu mať aj deti

06.01.2017 06:00

Aj deti môžu mať problémy so štítnou žľazou. Spomalenie rastu, celková únava, zhoršenie prospechu v škole, zdanlivá lenivosť, môžu byť príznakom zníženej činnosti štítnej žľazy.

autobus, Taliansko

Identifikácia obetí nehody maďarského autobusu potrvá niekoľko dní

22.01.2017 22:12

Identifikácia 16 obetí nehody autobusu s maďarskými stredoškolákmi na severe Talianska môže podľa talianskej polície trvať niekoľko dní.

lavína, sneh

Lavína zasypala v Rakúsku štyroch Čechov, dvaja zahynuli

22.01.2017 17:56

Dvaja Česi zahynuli pri páde lavíny v rakúskom stredisku Wildgerlostal pri obci Krimml neďaleko Salzburgu.

prasa, sviňa, ošípané

Štát podporí chovateľov dojníc a ošípaných

22.01.2017 17:20

Ministerstvo pôdohospodárstva rozvoja vidieka plánuje podporiť chovateľov dojníc a prasníc celkovou sumou viac ako 4 milióny eur.

Ján Richter

V rekvalifikácii absolventov škôl vidí Richter problém

22.01.2017 17:13

Ak na začiatku tohto roka hodnotíme vývoj toho minulého, stále je v evidencii síce menej, ale relatívne dosť absolventov, ktorí nemajú prácu, povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter.