Prečo sú mandle také zdravé a pri chudnutí zázračné?

Niekde v podvedomí máme uloženú informáciu o tom, aké sú oriešky kalorické. Konzumovať by sa mali, veď sú zdravé, ale v malom množstve, nie každý deň, netreba to preháňať a podobne.

05.01.2016 06:00
mandle Foto:
Chcete schudnúť? Potrebujete mandle.
debata (20)

Na svetlo sveta však prišla ďalšia prekvapivá informácia, ktorá sa s tou predošlou trochu bije. A síce, existuje druh orecha, ktorý je bombou pri spaľovaní. Je to už potvrdené aj vedecky: Treba zjesť denne za hrsť mandlí, ak túžime po štíhlosti. Hrsť tvorí približne 60 gramov, ak si ich denne doprajeme, zredukujeme brušný tuk. Ako to je všetko možné a prečo to tak funguje? Odpoveď znie: Mandľa obsahuje ideálny pomer tukov, vlákniny, bielkovín, horčíka, vápnika, vitamínu B a E. To, čo pri spaľovaní potrebujeme.

Vitamín E a B

Vitamín B stimuluje metabolizmus, vitamín E je elixír nášho spojivového tkaniva. Takže kým vitamín pomôže spáliť nejaké to kilo, postará sa zároveň o to, že všetko ostane pekne napnuté.

Balastné látky

Vláknina síce nemá výživovú hodnotu, ale pri udržiavaní štíhlej línie hrá dôležitú úlohu. Kto siahne po mandliach, nebudete veru tak skoro pociťovať hlad.

Bielkoviny

Mandle sú ozajstnou proteínovou bombou. S 21 gramami na 100 gramov majú toľko bielkovín, ako rybie filety. Najlepšie je mandle skombinovať s mliekom. Živočíšne bielkoviny spolu s rastlinnými zasýtia na dlho, dlho…

Mastné kyseliny

Kyselina olejová a kyselina linolová vytvárajú priaznivý pomer medzi zlým a dobrým cholesterolom. Dalo by sa teda povedať, že zložením sú mandle veľmi podobné olivám.

Acidobázická rovnováha

Príliš kyslá strava môže náš žalúdok nielen „vykoľajiť“, ale tiež podporiť vznik pigmentových škvŕn. Ku kyslým potravinám patrí napríklad syr, mäso či mlieko. Pričom mandle sú zásadité a zaisťujú v našej strave rovnováhu.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #cholesterol #metabolizmus #mandľa #acidobázická rovnováha