Najzdravšie "čosi pod zub" - do 150 kalórií

Po Novom roku veľmi aktuálna téma. Aj vy hľadáte zdroje potravín, ktoré vás zasýtia, ale veľa kalóriami vašu váhu neohrozia? Tu je zopár, pod 150 kalórií.

12.01.2016 06:00
jablko, vláknina Foto:
Aj v jablku je vlákniny požehnane.
debata (2)

Jablko

Je úslovie, ktoré hovorí o tom, že jedno jablko denne stačí na to, aby nás ochránilo od návštevy doktora. Vzniklo to z faktu, že jablko nás skutočne dokáže chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a tiež znížiť riziko srdcového infarktu. Toto ovocie navyše obsahuje veľké množstvo vitamínu C, a druhu vlákniny – pektínu. Ten ručí za to, že nás ovocie nezasýti na krátko, ale na dlho. Pre všetky tieto dôvody sa jablko stavia na čelo do radu „ideálna desiata“.

Banán

Má zlú povesť, šíria sa o ňom, že ide o sacharidovú bombu. Neprávom. Toto zakrivené ovocie síce nepatrí k nízkokalorickým ovocným druhom, napriek tomu však stredne veľký banán má len skromných 100 kalórií. Keďže banán tiež, podobne ako jablko, zasýti na dlho, je ideálnym pokrmom medzi hlavnými jedlami. Navyše obsahuje cenné vitamíny skupiny B, trochu vitamínu C, veľa draslíka a poriadnu dávku horčíka.

Datle

Komusi chutia, inému nie. No kto obľubuje malé sladké veci, mal by po nich siahať častejšie ako po čokoláde a jej príbuzných. Sušené datle sa pýšia vysokým obsahom horčíka, fosforu a vápnika. Mimochodom, pre svoj vysoký obsah cukru sú síce kalorické, avšak ako ostatné ovocie, neobsahujú žiaden tuk. Troma sušenými datlami nič nepokazíte, naopak, dostanete do tela len 87 kalórií.

Sušené slivky

Na olovrant či desiatu sú ideálnym riešením aj chutné sušené slivky. Plusy: Tíšia chuť po sladkom, brzdia vlčí hlad a dodávajú nám energiu na dlhý čas. Sušené ovocie obsahuje slušnú dávku vitamínu E a minerálnych látok ako je vápnik, draslík, horčík a železo. Ich vysoký obsah vlákniny preventívne chráni hrubé črevo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #vláknina #banán #horčík #hrubé črevo #srdcový infarkt